ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ!!!

Το Μάρτη του 2011 όταν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είχαμε δημοσιεύσει το εξής σημείωμα:

“Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 22/3/2011 αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του κ. Σαράντη, η αύξηση των δημοτικών τελών. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκτός από την έγγραφη πρόταση (υπάρχει στο blog) που κατέθεσε, έκανε και τις εξής επισημάνσεις:

α. Τα δημοτικά τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά και να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

β. Τα δημοτικά τέλη πρέπει να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες ξεκινώντας από μηδενική βάση για τους ανέργους και τα χαμηλά εισοδήματα και να κλιμακώνονται με κοινωνικά κριτήρια, φτάνοντας σε αυτούς που αποκόμισαν και συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη, π.χ. τράπεζες, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.α.

γ. Τα τέλη πρέπει να συνδέονται και να αποτελούν μοχλό διαμόρφωσης επιλογών και κατευθύνσεων για το τι πόλη θέλουμε.

δ. Να καταργηθεί ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενου χώρου με δεδομένο ότι είναι φόρος πάνω σε ακίνητο για το οποίο καταβάλλονται και τέλη.

ε. Να θεσμοθετηθεί τέλος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

στ. Επειδή στην ουσία τα δημοτικά τέλη ήδη έχουν αυξηθεί, αφού πλέον υπολογίζονται σε χαμηλότερα εισοδήματα, θα ζητήσουμε από τους δημότες να απειθαρχήσουν σε όποια απόφαση αύξησης τελών πάρει ο Δήμος.”

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία αποφάσισε να μην κάνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2012. Δεν αρκεί αυτό.

Μέσα στο 2011 η ονομαστική μείωση των μισθών φτάνει στο 40%. Εάν σε αυτό υπολογιστούν, η αύξηση του ΦΠΑ, η ακρίβεια (πετρέλαια, διαβίωση κ.α.), η αύξηση της φορολόγησης και τα χαράτσια τότε η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος φτάνει σε τραγικά επίπεδα. Εάν σε αυτό προστεθούν οι μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των παροχών υγείας,παιδείας κ.α. τότε όχι απλώς πάγωμα, αλλά μείωση η και κατάργηση των δημοτικών τελών πρέπει να υπάρξει, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες βιοποριστικές  τους ανάγκες.

Το έχουμε ξαναπεί. Οι δήμοι δεν πρέπει να λειτουργούν ως εισπράκτορες. Τα έσοδα των δήμων πρέπει να προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα δημόσια έσοδα και από τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν και κερδοσκοπούν στο δήμο μας.  Προτείναμε επίσης, τη θέσπιση περιβαλλοντικού τέλους σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβαρρύνουν το περιβάλλον στην πόλη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *