Διαδώστε το… Όλα για την Κωνσταντίνα

konstantina1Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, η καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα συνδικαλίστρια στον χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους με βιτριόλι. Δουλεύε στον ΗΣΑΠ  και την προηγούμενη εβδομάδα συγκρούστηκε με την εργοδοσία διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της καταγγέλοντας παρανομίες στη μισθοδοσία.

Ένα χρόνο πριν είχε γράψει γι’ αυτήν η Ελευθεροτυπία :

…Σχεδόν πέντε χρόνια τώρα κάνει αυτή τη δουλειά και σήμερα εργάζεται στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Πεντέμισι το απόγευμα με 11.30 το βράδυ το ωράριό της, ένα τέταρτο διάλειμμα για να φάει ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα και γύρω στη 1 το βράδυ φτάνει στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ. Αυτά είναι και τα μοναδικά χρήματα με τα οποία πλέον πρέπει να ζήσουν η Κωνσταντίνα, ο 10χρονος γιος της, μαθητής της Δ’ Δημοτικού, και η 67χρονη μητέρα της…«Πολλές γυναίκες που κάνουν αυτή τη δουλειά παθαίνουν καρκίνο, έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα απορρυπαντικά που εισπνέουν και από τα σκουπίδια. Αφήστε τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Είναι δυνατόν να βγάζουν τις καθαρίστριες από τα ανθυγιεινά;» λέει η Κωνσταντίνα και προσθέτει:«Δεν χρειάζεται ν’ αυξήσουν τα όρια ηλικίας, εκείνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ελέγξουν τη μαύρη εργασία. Οι εταιρείες που δουλεύουμε υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το κοινό, αλλά τελικά φαίνεται ότι ιδρύθηκαν για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν το κράτος είχε μειώσει τη μαύρη εργασία, δεν θα είχαν σήμερα προβλήματα τα Ταμεία και στα 40 θα μπορούσαν…

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

Η κυβέρνηση Σημίτη, έβαλε τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Οι καθαρίστριες στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από το ΕΚΑ και την ΓΣΕΕ. Τα σωματεία τους δεν είναι αναγνωρισμένα μέλη του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Ο χώρος των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, είναι χώρος της πιο στυγνής και άδικης εκμετάλλευσης.

ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, τώρα νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Μάλλον απέφυγε τα χειρότερα, οιδήματα και πυρετούς και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε βελτίωση. Αποσωληνώθηκε, έχει διαύγεια και επικοινωνεί με χαρτάκια αφού έχει υποστεί ζημιά και στις φωνητικές χορδές. Βλέπει κάποιες σκιές προς το παρόν. Ίσως από το ένα μάτι.

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ…

Το γεγονός έχει θάφτει από τα ΜΜΕ. Πρέπει να προσφέρουμε όλοι ότι μπορούμε όχι από αυτά που μας περισσεύουν αλλά από αυτά που θα μας λείψουν.

Και φυσικά δεν μένουμε στην οικονομική ενίσχυση. Διαδίδουμε το μήνυμα το δημοσιεύουμε σε blog και sites και συμμετέχουμε σε κάθε κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και δράσης. Η Κωνσταντίνα προφανώς δεν θα μπορέσει να ξαναδουλέψει και φυσικά για την αποκατάσταση (όσο μπορεί να αποκατασταθεί) της υγείας της θα χρειαστούν παρά πολλά χρήματα. όπως και για το γυιό της και την μητέρα της. 

Ο λογαριασμός ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα, 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Συνεχής ενημέρωση για το θέμα στο http://indy.gr/

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *