Επιλογές από την ΑΠΟΔΡΑΣΗ για το καλοκαίρι…

Για τους βιβλιοπόντικες του καλοκαιριού

πολύ λογοτεχνία…

american-darling.jpg 

Ράσελ Μπανκς
American Darling

μτφρ: Τάκης Κίρκης, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2008
Σελ: 567 / Τιμή: 22.00

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Λιβερία την περίοδο 1975-1991. Η ιστορία μιας αμερικανίδας ριζοσπάστριας που εμπλέκεται σε πολιτικές αναταραχές στην Αφρική. Ένα πολιτικό-ιστορικό μυθιστόρημα που θέτει καίρια ερωτήματα για την τρομοκρατία και τη σύγκρουση των πολιτισμών.

kipos-staxtes.jpg

Ντανίλο Κις
Κήπος στάχτες
μτφρ: Μαρία Κεσίνη, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2008
Σελ: 255 / Τιμή: 15.00

Το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφικής τριλογίας του «Μπόρχες των Βαλκανίων». Ουγγαρία. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο μικρός Αντρέα Σαμ, μετρά τον κόσμο με μνήμες, απώλειες και ταξίδια.

mponsai.jpg

Αλεχάντρο Σάμπα
Μπονσάι
μτφρ: Έφη Γιαννοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2008
Σελ: 102 / Τιμή: 8.50

Καταδικασμένος στη σοβαρότητα και στην υποκρισία, ο Χούλιο, ο σιωπηλός ήρωας αυτού του βιβλίου, πείθεται τελικά πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κλειστεί στο δωμάτιό του και να παρατηρεί το μεγάλωμα ενός μπονσάι παρά να περιπλανιέται στους δύσκολους δρόμους της λογοτεχνίας. Ένα μυθιστόρημα–περίληψη, μια υποδειγματική μινιατούρα.

stiler.jpg

Μαξ Φρις
Στίλερ

μτφρ: Αρετή Κοντογιώργη, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2008
Σελ: 491 / Τιμή: 18.00

«Μπορείς να διηγηθείς τα πάντα, εκτός από την πραγματική ζωή σου». Το αίνιγμα της ανθρώπινης ταυτότητας σ’ ένα από τα κορυφαία έργα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας.

και επειδή καλοκαίρι χωρίς αστυνομικά δεν γίνεται…

ellinika-eglimata.jpg

Ελληνικά Εγκλήματα 2
Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2008
Σελ: 497 / Τιμή: 20.90

Δεκατρείς νεοέλληνες συγγραφείς (ανάμεσα τους οι Πέτρος Μαρτινίδης, Ανδρέας Αποστολίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Αθηνά Κακούρη, Τεύκτρος Μιχαηλίδης κ.ά) αναμετριούνται με το «αστυνομικό είδος» σε ισάριθμα αστυνομικά διηγήματα.

… για τους αμετανόητους με γερά στομάχια ολίγον πολιτική
(έστω και για να μην ξεχνιόμαστε)…

ekeina-ta-xronia.jpg

Φιντέλ Κάστρο
Εκείνα τα χρόνια: Μια αυτοβιογραφία
Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2008, Σελ: 207 / Τιμή: 13.00

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση του Φιντέλ Κάστρο που φωτίζει σημαντικές πτυχές της ζωής του: από την παιδική του ηλικία και τον φοιτητικό ακτιβισμό μέχρι την επίθεση στο φρούριο της Μονκάδα και την περίοδο φυλάκισης που ακολούθησε… Ενδιαφέρουσα εισαγωγή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

istoria-tou-kapitalismou.jpg 

Michel Beaud
H ιστορία του καπιταλισμού από το 1500 μέχρι το 2000
Εκδόσεις Ηλέκτρα, Αθήνα 2008, Σελ: 474 / Τιμή: 24.00

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σύγχρονη εποχή αν δεν κατανοήσουμε τις βαθιές αναταραχές που προκάλεσε στις κοινωνίες όλου του κόσμου η ανάπτυξη του καπιταλισμού […] από τους κονκισταδόρες μέχρι την pax Britannica, από τους τραπεζίτες της Γενεύης, της Αμβέρσας, του Άμστερνταμ μέχρι την Αγγλία, από τους ανεμόμυλους μέχρι τις ατμομηχανές, από τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες μέχρι τον βιομηχανικό καπιταλισμό, από τον Μακιαβέλι μέχρι τον Μαρξ». Μια παραμετρική προσέγγιση της οικονομικής διαμόρφωσης των καπιταλιστικών κοινωνιών.

(Για γευσιγνώστες)…

 skaiou.jpg

Marilyn Yalom
Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού

Μτφρ: Εύης Κλαδούχου, Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2008
Σελ: 312 / Τιμή: 19.00

Επί πεντακόσια περίπου χρόνια το σκάκι παιζόταν χωρίς την βασίλισσα και το τετράγωνο της στην σκακιέρα καταλάμβανε ο στρατηγός ή ο βεζίρης. Η συναρπαστική ιστορία της «γέννησης» της Βασίλισσας του σκακιού, περίπου το 1000 μ.Χ, και η σχέση της με τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Ευρώπης και τον θεσμό της γυναικείας βασιλείας.

 thervantes.jpg

Αντρές Τραπιέγιο
Θερβάντες: Ο συγγραφέας πίσω από τον ήρωα

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Αθήνα 2008, Σελ: 258 / Τιμή:19.00

Μια βιογραφία του μεγάλου Ισπανού που αποπειράται να ρίξει φως στο μυστήριο που καλύπτει τη ζωή του δημιουργού του πρώτου μοντέρνου μυθιστορήματος. Όπως και κάθε τι που αναφέρεται στον Θερβάντες ή τον Δον Κιχώτη διαβάζεται σαν μυθιστόρημα…

και καλό ταξίδι…

oi-kyklades.jpg

John Freely
Οι Κυκλάδες
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2008, Σελ: 365 – Τιμή: 19.90

Δεν πρόκειται για απλό ταξιδιωτικό οδηγό, αλλά για μια ευαίσθητη περιπλάνηση στο τοπίο, την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό των Κυκλάδων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *