Επιστολή στην ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Οι εργαζόμενες κ. Σοφία Ανρακίδη, Ελένη Καμαρινοπούλου και Ευαγγελία Ορφανού μας έστειλαν την παρακάτω επιστολή στις 27 ιουλίου 2008 μετά την καταβολή των μισθών τους.

epistoli1.jpg

Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ είχε ασχοληθεί με το θέμα και στο site και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο 6ο τεύχος της εφημερίδας μας είχαμε μια παράθεση των γεγονότων του Ιουλίου που κατέληξαν στη νικηφόρα μάχη των εργαζομένων. 

Το χρονικό μιας νικηφόρας μάχης

1η Ιουλίου 2008
Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ (όπως και άλλες τοπικές εφημερίδες και δημοτικές παρατάξεις) λαμβάνει επιστολή από δύο εργαζόμενες στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, τη Σοφία Ανδρακίδη (οικογενειακή βοηθό) και την Ελένη Καμαρινοπούλου (νοσηλεύτρια), με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Στην επιστολή οι εργαζόμενες μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η Δημοτική αρχή δεν έχει εντάξει τη μισθοδοσία 40 εργαζομένων αορίστου χρόνου στά τακτικά έξοδα του Δήμου και έτσι οι εργαζόμενοι ένα χρόνο μετά τη μονιμοποίησή τους πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Ταυτόχρονα ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή το μισθό τους η δημοτική αρχή διοργανώνει φιέστες στην πλατεία.
Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ μετά τη συνάντηση με τις εργαζόμενες δημοσιεύει την επιστολή στο site της και επικοινωνεί με τον Aντιπρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Γ. Χαρίση για την επιστολή των υπαλλήλων του Δήμου μας.
Οι απαντήσεις ήταν σαφέστατες:
1. Οι εργαζόμενοι είναι αδιανόητο να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δήμου και κυβέρνησης
2. Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στο Δήμο με σύμβαση αορίστου χρόνου να μην περιλαμβάνονται στα τακτικά έξοδα του Δήμου
3. Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αδυναμία καταβολής μισθού.
4. Αν δεν γίνει καταβολή μισθού σε εργαζόμενο, είναι παράνομο να έχει γίνει καταβολή έστω και ενός ευρώ σε προμηθευτή
O Δήμος είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις αλλά κυρίως είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τους υπαλλήλους 1 και 16 του μηνός όπως ακριβώς εκδίδει τις αποδείξεις πληρωμής.

2η Ιουλίου 2008
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην στήλη «Παρασκήνια» δημοσιεύει το παρακάτω σχόλιο:

Θεάματα
Ο δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων Ν. Σαράντης πρόσφερε στους κατοίκους μουσικά θεάματα με αφορμή τη γιορτή των πολιούχων της πόλης.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν καταγγελίες ότι 40 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου παραμένουν απλήρωτοι, γιατί ο μισθός τους δεν εντάσσεται στα τακτικά έξοδα του δήμου.
Η απάντηση του δήμου στους εργαζόμενους ήταν “σας αφήνουμε απλήρωτους για να πιέσουμε την κυβέρνηση, ώστε να έρθει χρηματοδότηση στο δήμο και ζητάμε να μας στηρίξετε”.
Είναι δυνατόν να παίζουν τέτοια παιχνίδια με τον μισθό και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων;

7η Ιουλίου 2008
Την επιστολή υπογράφει και τρίτη εργαζόμενη, η Ευαγγελία Ορφανού (οικογενειακή βοηθός).
Την ίδια μέρα ο επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, Σ. Ραυτόπουλος με επιστολή του ζητά να τεθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008.
Παρέμβαση κάνει με ανακοινωσή της και η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων.

10η Ιουλίου 2008
Μετά από έντονη συζήτηση στην οποία η Δημοτική Αρχή αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το θέμα, ο δημάρχος κ. Σαράντης κατηγόρησε τις εργαζόμενες ως πολιτικά υποκινούμενες και ότι η επιστολή τους ήταν υποβολιμαία.
Φυσικά δεν απάντησε γιατί στο διάστημα που δεν υπήρχαν οι επιστολές και η δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων, το θέμα ήταν άλυτο.
Στον κ. Δήμαρχο απάντησε η εργαζόμενη κ. Ελένη Καμαρινοπούλου λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ότι έχουμε γίνει αορίστου χρόνου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας για 10 χρόνια και των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχουμε και όπως ξέρετε πολλοί από σας για μεγάλα διαστήματα με 300 ευρώ το μήνα. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια με συναντήσεις με τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Μαρίνη αλλά δεν πήραμε απάντηση. Εγώ όμως δεν μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν έχω να σου πάρω γάλα ή να πω στην τράπεζα θα σε πληρώσω μετά από μήνες.
Άλλωστε πριν 6 μήνες είχαμε πληρωθεί με επίσχεση εργασίας. Το πιο εύκολο πράγμα αλλά και το πιο απαράδεκτο είναι να χαρακτηρίζεται την πράξη μας πολιτική. Είναι δικαίωμά σας να έχετε την αποψή σας. Εγώ όμως αυτό που θέλω είναι να πληρώνομαι κανονικά όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου».

Τελικά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την πληρωμή των εργαζομένων με αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού.

23η Ιουλίου 2008
Μετά από μερικές μέρες γραφειοκρατικών διαδικασιών οι εργαζόμενες πληρώθηκαν τους μισθούς τους και το επίδομα αδείας.
Φυσικά πληρώθηκαν και οι 40 αορίστου χρόνου και όχι μόνο οι τρεις που έδωσαν αυτή τη μάχη κόντρα στη λογική του «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *