Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα: Ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται…

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
2 Μαρτίου 2010

Όπως φαίνεται οι άποψεις της κ. Μπιρμπίλη ότι η ρύθμιση της διπλής ανάπλασης δεν διασφαλίζει την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και περί σεβασμού της απόφασης του ΣτΕ είχαν ζωή μόλις λίγων ημερών.
Η Υπουργός ικανοποίησε τις απαιτήσεις του «μπλοκ» Κακλαμάνη – Βωβού – ΠΑΕ ΠΑΟ για την πάση θυσία ανέγερση του εμπορικού στον Ελαιώνα. Οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της Διπλής Ανάπλασης.

Γιατί:
Δεν δημιουργείται νέο ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο στη μοναδική έκταση του Ελαιώνα και της Αθήνας που προβλέπονταν κάτι τέτοιο από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995.
Επιτρέπεται η παραβίαση του ΠΔ με την οικοδόμηση εντός χώρου χαρακτηρισμένου ως κοινόχριστου πρασίνου ενός μαγαθηρίου 52.000 τμ τσιμέντου. Αυτό αποτελεί βαριά αρνητική παρακαταθήκη για το μέλλον κάθε ανάλογου χώρου.
Εφαρμόζεται αποσπασματικά το ΠΔ 95 χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις των άλλων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Η οικοδόμηση του εμπορικού θα έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών γης και κατ’ επέκταση ή δεν θα γίνουν άλλες απαλλοτριώσεις ή θα γίνουν με υπέρογκο κόστος για το κράτος.
Το εμπορικό κέντρο εκτός των παραπάνω και ενώ χτίζεται εις βάρος του πρασίνου, θα επιβαρύνει με ρύπους και κυκλοφοριακό, μια περιοχή που είναι ήδη από τις πιο βεβαρημένες.
Ο περιορισμός των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες, δεν αντισταθμίζει όλα τα παραπάνω, καθώς ήδη η έκταση της παραχώρησης ήταν 97 στρέμματα, αντί για 17 στην Αλεξάνδρας.

Όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της πράσινης ανάπτυξης στην πράξη. Ούτε καν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας δεν είναι ικανή να σπάσει του γνωστούς δεσμούς στοργής των κυβερνώντων με τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα.

Οι πολίτες κόντρα σε Δήμαρχο, επιχειρηματίες, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΛΑΟΣ, τηλεοπτική προπαγάνδα και απειλές, ήδη πετύχαμε την άτακτη υποχώρηση όλων τους από την αρχική τους θέση ότι όλα ήταν καλώς γενόμενα. Με δύο χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψαν το περισσότερο πράσινο! Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι και τελική νίκη για το νέο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας.

Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

ΥΓ. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και τον ορισμό της κα.Μπιρμπίλη ως Υπουργού ΠΕΚΑ, η Επιτροπή μας έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της και παράλληλα ζητούσαμε συνάντηση με την κα Υπουργό. Η κα.Μπιρμπίλη ενώ συνάντησε επανειλημμένως το «μπλοκ» των τριών , απαξίωσε να δεχτεί την Επιτροπή μας η οποία είχε νόμιμο συμφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *