Δύο χρόνια ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Κείμενο του γραμματέα της Παράταξης, Νίκου Αποστόλου στο τεύχος της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ που κυκλοφορεί.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Η δημοτική παράταξη «Ανοικτή Πορεία Δράσης» (Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ) απέδειξε με τη δράση της τα δύο προηγούμενα έτη ότι δεν είναι ένα ευκαιριακό εκλογικό σχήμα σαν αυτά που εμφανίζονται παραμονές των εκλογών, σκορπάνε δεξιά και αριστερά υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» και αφού καταγράψουν κομματικές δυνάμεις και δρέψουν δημοτικά αξιώματα «εξαφανίζονται».

Αντίθετα, η Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ ανέπτυξε τη δράση της και τις παρεμβάσεις της καθημερινά την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές, όταν άλλοι εφησύχαζαν ή αδιαφορούσαν για τα προβλήματα.

Η Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ αγωνίστηκε σθεναρά τα δύο αυτά χρόνια για την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη μας (είτε αυτά αποκαλούνται από κάποιους «μικρά» είτε «μεγάλα») και για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Αγίων Αναργύρων.

Αγωνιστήκαμε για τη σωτηρία των λίγων χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει στην πόλη μας και στην Δυτική Αθήνα γενικότερα (π.χ. Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Πευκώνας) και για την αξιοποίησή τους στη βάση περιβαλλοντικών αρχών.
Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τον προαστιακό και τη χρήση των χώρων που απελευθερώνονται από την κατάργηση των γραμμών του ΟΣΕ.

Αντιδράσαμε, κόντρα σε ποικίλα συμφέροντα, στα σχέδια και τις ενέργειες της ΕΡΓΟΣΕ που αντιστρατεύονται τη δίκαιη απαίτηση των Αναργυριωτών για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καταθέσαμε προτάσεις για την καθαριότητα, το νέο σύστημα ανακύκλωσης και κυκλοφοριακά προβλήματα του δήμου μας.

Πήραμε μέρος στις πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση του 301 Ε.Β. και των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Αγωνιστήκαμε ενάντια στην αύξηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και απαιτήσαμε τα δημοτικά τέλη να είναι πράγματι ανταποδοτικά (να χρησιμοποιούνται δηλαδή για την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και όχι για έργα χωρίς σχεδιασμό ή «βιτρίνας»).

Οργανώσαμε πολιτιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσαμε τη δημιουργία προγραμμάτων και έργων υποδομής για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην πόλη μας.

Απαιτήσαμε διαφάνεια, ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών στην κατάρτιση του δημοτικού προϋπολογισμού καθώς και χρηστή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια όλων των αγώνων μας, αποφύγαμε το λαϊκισμό και αποζητήσαμε το διάλογο με τη δημοτική αρχή, τοπικούς φορείς και άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Υπήρξαμε αυστηροί κριτές πολιτικών που πιστεύουμε ότι αντιστρατεύονται το γενικότερο συμφέρον των πολιτών αλλά δεν διστάσαμε να χαιρετίσουμε κάθε θετικό βήμα της νέας δημοτικής αρχής.
Συνδυάσαμε την κριτική μας με εμπεριστατωμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες διαμορφώσαμε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Παρά τη μη εκπροσώπησή μας στο δημοτικό συμβούλιο (και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη διάδοση των απόψεών μας), καταφέραμε να πρωτοστατήσουμε σε πολλούς αγώνες, συντονίζοντας τη δράση μας με δημοτικά σχήματα όμορων δήμων όπου αυτό ήταν αναγκαίο (π.χ. για τη σωτηρία του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης») όταν άλλοι παντελώς απουσίαζαν. Αναδείξαμε πρώτοι καίρια θέματα και αποκαλύψαμε «παιχνίδια» που παίζονται εις βάρος των δημοτών.

Στις αρχές του 2007 προχωρήσαμε στην έκδοση του περιοδικού μας εντύπου «αποδραση» και από τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ανεβήκαμε και στο διαδίκτυο με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα στο www.allhleggyi.gr.

Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας θέσαμε ξεκάθαρους στόχους.
Θελήσαμε να εκφράσουμε τις απόψεις και τις ιδέες μας για τα θέματα που απασχολούν τους δημότες των Αγίων Αναργύρων, να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, να υποστηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να δώσουμε φωνή στους αγώνες των δημοτών. Επιδιώξαμε να προβάλλουμε μια ριζοσπαστική οπτική για το σύγχρονο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η «αποδραση» να γίνει ανοιχτό βήμα διαλόγου για όλους τους πολίτες, και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που φιλοξενεί ήδη στις στήλες της τις συνεργασίες συμπολιτών μας με διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Με την ύλη και κυρίως την αισθητική του εντύπου μας θελήσαμε να παρέμβουμε στη, δυστυχώς «αναιμική», πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Τελικός κριτής για το ποιοι απ’ αυτούς τους στόχους και σε τι βαθμό επιτεύχθηκαν, είστε βέβαια εσείς οι αναγνώστες της «αποδρασης». Η συντακτική ομάδα σάς καλεί να συμμετέχετε στη διαμόρφωση του περιοδικού στέλνοντας κείμενά σας ή την κριτική και τις ιδέες σας.

Σήμερα, έχοντας την εμπειρία των αγώνων των προηγούμενων ετών και γνωρίζοντας το μέγεθος των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για το δήμο μας, καλούμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, όσους δεν αποδέχονται να κυριαρχούν ιδιοτελή συμφέροντα στην τοπική πολιτική ζωή, όσους επιθυμούν μια διαφορετική δημοτική πολιτική διεκδικητική και αγωνιστική να συμπορευθούν μαζί μας ανεξάρτητα από την όποια κομματική τους ένταξη.

Θέλοντας να ενισχύσουμε και να συντονίσουμε καλύτερα τους αγώνες μας και να προβάλλουμε καλύτερα μια διαφορετική από την κρατούσα δημοτική πολιτική, αποφασίσαμε σε ανοικτή συνέλευση του δημοτικού μας σχήματος να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο δημοτικό πρόγραμμα και να εκλέξουμε συντονιστική επιτροπή.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής είναι:
Συντονιστής: Καραγάκιας Γιώργος,

Γραμματέας: Αποστόλου Νίκος.
Μέλη: Αθανασάκης Γιώργος, Λύτρας Αλέκος, Μαυράκη Μαρία, Συγγελάκης Μανώλης, Τερζόγλου Παναγιώτης, Τζανόπουλος Στέργιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *