Καποδίστριας 2

16/10/2009 – BHMA

«Αγώνας σπριντ» για τον «Καποδίστρια 2»

Λιγότερο από έναν χρόνο έχει μπροστά του ο κ. Ι. Ραγκούσης για να δημιουργήσει τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη
Στην κορύφωσή της έχει φθάσει η ζύμωση για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων, τις ημέρες αυτές, στη Βουλή.
Εν αναμονή της αποσαφήνισης των κυβερνητικών προθέσεων για το εγχείρημα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης θα δώσει το στίγμα τού πώς και κυρίως τού πότε θα γίνουν οι αλλαγές.
Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος.
Ιδίως όσον αφορά τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.
Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν.
Προβληματισμός πάντως κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες, οι οποίες συν τω χρόνω οδεύουν προς κατάργηση. Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.
Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος- ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης άλλωστε δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι βρήκε tabula rasa στο υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες-, ενώ αρκετοί θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα, και δη στην τρέχουσα περίοδο ευφορίας για την κυβέρνηση.
«Δεν είναι απαραίτητη η μείωση των δήμων ακαριαία σε 300- 350 τον αριθμό» εκτιμούν οι υποστηρικτές της δεύτερης εκδοχής. «Μπορεί να προχωρήσει σε συνενώσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, σε νησιά αλλά και σε μικρούς δήμους,που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του “Καποδίστρια 1”.
Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Ποιος θα τις αναλάβει; Υπάρχουν έντονες σκέψεις να τελούν υπό την αιγίδα της αιρετής περιφέρειας».
Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία ο «Καποδίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης θα πρέπει να κινηθεί «πιο γρήγορα και από τη σκιά του».
Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, εύλογο είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιου… δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

“Απογευματινή”, 20/10/2009

Συνενώνονται σε 360 οι 1.034 δήμοι

Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. H «A» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις.
Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων.

H διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα όρια περίπου των σημερινών (13) διοικητικών περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις (6-7) ευρείες περιφέρειες.
Το πρώτο βήμα του υπουργού Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα» της μεταρρύθμισης: τη συνένωση των δήμων της Β’ Αθηνών (48) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (17), στα όρια των οποίων διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στόχος θα είναι να αντιστοιχηθεί κάθε νέος δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μια νέα μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση του προτεινόμενου αριθμού δήμων. Σε ορισμένους νομούς, π.χ. Μυτιλήνη, υπάρχει ενδεχόμενο ο αριθμός των νέων δήμων να μειωθεί από επτά σε πέντε.
Ωστόσο, αν η κυβερνητική πρόταση για «ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει ως μοναδική συνιστώσα της το διευρυμένο χωρικά και ενισχυμένο πληθυσμιακά νέο δήμο, η αρνητική εμπειρία του προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» συνηγορεί αναντίρρητα σε μια ενδεχόμενη αποτυχία των επιχειρούμενων συνενώσεων, ανάλογη με εκείνη του 1997.

Οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν, για να είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί, προϋποθέτουν νέα δομή διοίκησης και νέα ποιότητα λειτουργιών, με συγκροτημένο προγραμματικό επιτελείο και αποκεντρωμένη δομή για την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών στις τοπικές κοινωνίες.

Μοναδική προϋπόθεση, λοιπόν, για να ασκήσουν οι νέοι ΟΤΑ όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι σε ορισμένες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία κ.λπ.), δεν είναι μόνον ο πληθυσμός και η έκτασή τους, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι οι πόροι, η υποδομή και το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.
Προσοχή όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο διοικητικός μηχανισμός. Ήταν παλιότερα και σε ένα βαθμό παραμένει ακόμα ο πλησιέστερος προς τον πολίτη δημοκρατικός αντιπροσωπευτικός θεσμός. Και αυτή η άμεση σχέση πολίτη-κατοίκου με τη δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλιστεί στο νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *