Συνέδριο ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση

 23 και 24 Ιουνίου στην Αθήνα

kedke.jpg

Οι δημοτικές εκλογές του 2010 θα διεξαχθούν σε νέους ισχυρότερους Δήμους που θα προκύψουν από τις εκούσιες συνενώσεις άλλων μικρότερων.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Παυλόπουλος στην ομιλία του τονίζοντας  πως «οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνουν όταν γίνονται με συναίνεση για να έχουν διάρκεια», ενώ ζήτησε από τις ΤΕΔΚ, την ΚΕΔΚΕ και τοπικούς φορείς τις τελικές τους προτάσεις «για να δούμε -όπως είπε- πώς θα πάμε σε λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους».

Στο κρίσιμο θέμα του περιφερειάρχη ο κ. Παυλόπουλος είπε πως είναι στο χέρι των αιρετών να αποφασίσουν αν η εκλογή του θα είναι άμεση ή έμμεση και τόνισε πως περιφερειάρχης θα είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όσο αφορά τους Μητροπολιτικούς Δήμους διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για Μητροπολιτικούς Δήμους.  Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όμορων Δήμων και αυτό θα γίνει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονική και τον Πειραιά για συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν σχέση με τα προβλήματα περιβάλλοντος, απορριμμάτων, πολιτισμού και κοινωνικών δομών. Θα υπάρξει και ένα συλλογικό όργανο όπου ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί ένα υπερδημαρχιακό μόρφωμα σαν και αυτό των υπερνομαρχιών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ που έχουν διατυπωθεί έως σήμερα και θα συζητηθούν εκ νέου στη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου.

Αυτές είναι:

-καθιέρωση του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετούς Περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια

-Η περιφέρεια να έχει εξασφαλισμένους τους αναγκαίους πόρους για την αυτόματη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών και για την προσέλκυση επενδύσεων.

-Οι συνενώσεις Δήμων να αφορούν ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης

-Τα μεγάλα συμπλέγματα νησιών να αποτελούν πλήρεις αυτοδιοικητικές μονάδες, με ισχυρές αρμοδιότητες και εξουσίες ακόμη και κρατικού χαρακτήρα.

Στο ίδιο πνεύμα περίπου κινήθηκαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημ. Δράκος.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο , ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ για αιρετό Περιφερειάρχη, αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετούς Νομάρχες. Ζήτησε επίσης φορολογική μεταρρύθμιση , ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη και σαφή όρια μεταξύ των δύο βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος ζήτησε -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του 42% και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ζήτησε επίσης την διέυρυνση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ΤΑ και την αποτροπή κάθε προσπάθειας εμπορευματοποίησης του.

Επίσης, τη στελέχωση των νέων ΟΤΑ με εξειδικευμένο προσωπικό και τέλος την θεσμοθέτηση ενιαίας, μόνιμης σχέσης συνεργασίας , τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.

Από πλευράς ΝΔ μίλησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος άσκησε κριτική στον Καποδίστρια 1 και εστίασε στην απόδοση από την κυβέρνηση των παρακρατηθέντων στην Αυτοδιοίκηση πόρων.

Ο Χάρης Καστανίδης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ είπε πως για το κόμμα του, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένας βαθύς ριζοσπαστικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του κεντρικού κράτους. Αν δεν αλλάξει το κράτος δεν μπορεί να βοηθηθεί και η Αυτοδιοίκηση.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο πρόεδρός του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε πως για τη δημιουργία ισχυρών Δήμων χρειάζονται οικονομικοί πόροι , εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας και εφαρμογή της απλής αναλογικής η οποία ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ ζήτησε την κατάργηση του 42% με το οποίο νοθεύεται η λαϊκή βούληση. Τάχθηκε επίσης υπέρ του αιρετού Περιφερειάρχη, της φορολογικής μεταρρύθμισης προς όφελος της Αυτοδιοίκησης. Χωρίς αυτά τόνισε η μεταρρύθμιση θα είναι ψευδώνυμη.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος τάχθηκε κατά της μεταρρύθμισης καθώς -όπως είπε – το θέμα δεν είναι οι δομές της αυτοδιοίκησης αλλά οι πολιτικές του κράτους οι οποίες είναι αντιλαϊκές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *