Άτομα με ειδικές Ανάγκες – Απο λόγια και ψευτοκατανόηση χορτάσαμε

του Νίκου Σκόνη (Δημότη Αγίων Αναργύρων, Χειριστή αναπηρικού αμαξιδίου)

Αγαπητοί συμπολίτες ουδέποτε είχα διανοηθεί να υψώσω φωνή στο Δήμο μου εξαιτίας της μεγάλης μου αγάπης για την πόλη μας.
Αλλά ορισμένα πράγματα δεν αντέχονται.Θα μου πείτε οι Άγιοι Ανάργυροι φταίνε; Όχι βέβαια, είναι φαινόμενα που τα συναντάς παντού. Αλλά εφόσον γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτόν τον τόπο, έχω και την απαίτηση να πηγαίνει μπροστά, να γίνεται καλύτερος για μας και τα παιδιά μας.
Την 25η Μαρτίου ήθελα και εγώ σαν όλους τους συμπολίτες μου να πάω στην κεντρική πλατεία να δω τους νέους μας και να πιω έναν καφέ. Ισότιμος πολίτης είμαι, έχω όλο το δικαίωμα.
Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όταν είσαι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, είναι μια δημοτική καφετέρια, δεν έχει ούτε ράμπα να ανέβω ούτε τουαλέτα προσβάσιμη για ΑμεΑ.
Αναρωτιέμαι, εγώ δεν είμαι πολίτης των Αγίων Αναργύρων; Γιατί με έχουν αποκλείσει από τη δυνατότητα;
Άντε και καλά, η καφετέρια να έγινε με λάθη πρόσφατα.
Είναι όμως πολλά χρόνια εκεί, πέρασαν δημοτικές και δημοτικές αρχές, κανείς μα κανείς δεν νοιάστηκε για τους συμπολίτες που για κάποιο λόγο η ζωή τούς προίκισε με βαριά κινητική αναπηρία.
Άραγε είμαι μόνος που φωνάζω για τον αποκλεισμό; Σας πληροφορώ λοιπόν συμπολίτες ότι τα εμποδιζόμενα άτομα στους Αγίους Αναργύρους είναι πολλά.
Ας μη τρέχουμε στις εκλογές να βάλουμε ΑμεΑ στα ψηφοδέλτια, επειδή αναγκάζει ο νόμος και το σύνταγμα. Εκτός από αυτή την περίοδο, είναι και άλλες στγμές που πρέπει με ευαισθησία να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες που δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε αυτή την πόλη.
Ας μην γίνονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές αιτία του αποκλεισμού μας.
Ανοίξτε τα μάτια, έχουμε μια πόλη που δεν είναι καθόλου μα καθόλου φιλική στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.
Δίπλα είναι το ίδρυμα αναπήρων, πόσα παιδιά από κει θα ήθελαν να έρθουν και δεν μπορούν.
Ένα μεγάλο γιατί έχει γεννηθεί μέσα μου. Κάντε κάτι, δεν είναι έτσι ένας ευρωπαϊκός Δήμος. Ρίξτε μια ματιά στις χώρες της Ευρώπης, καμιά δεν είναι έτσι.
Ούτε τις υποχρεώσεις σου να κάνεις ούτε στην τοπική αγορά να πας ούτε στον ελεύθερο χρόνο σου να κινηθείς. Μου έχουν επιβάλλει ποινή αποκλεισμού από παντού.
Είναι τόσο δύσκολο να μη δίνουν άδεια λειτουργίας σε πάσης φύσεως καταστήματα που δέχονται κοινό και δεν σέβονται τους συνανθρώπους τους; Αν δεν γνωρίζουν τον νόμο στον οποίο μπορούν να στηριχθούν, να τους τον πούμε:
Σύνταγμα της Ελλάδας
Το Σύνταγμα της Ελλάδας (αναθεώρηση 2001) στο άρθρο 21 παραγρ. 6 ορίζει ότι: «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στη κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».
Θα ήταν πολύ άσχημο για μας να ασκήσουμε το Συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής αιτώντας αποζημιώσεις για τον αποκλεισμό μας.
Αλλά πρέπει όλοι οι συμπολίτες να μας καταλάβουν. Η υπομονή έχει τα δικά της όρια.
Ρίξτε μια ματιά στο περιβάλλον’ έχει που έχει τα χάλια του, αλλά κι αυτά τα δένδρα που έχουν φυτέψει στη μέση των πεζοδρομίων εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία όλων, δεν τα βλέπουν;
Δεν βλέπουν; Ότι κάποια καταστήματα έχουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια.
Δεν βλέπουν; Τα σήματα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στις ράμπες απαγορεύοντας να τις χρησιμοποιήσεις.
Δεν βλέπουν; Ότι πρέπει να υπάρχει σήμανση για ΑμεΑ.
Είναι άραγε τόσο μεγάλα τα έξοδα;
Όχι συμπολίτες, μόνο διάθεση χρειάζεται και ανοιχτό μυαλό για να πούμε ναι στον πολιτισμό. Γιατί ο βαθμός πολιτισμού σε έναν τόπο έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζεις τους συνανθρώπους σου. Τα λόγια και την ψευτοκατανόηση τη χορτάσαμε.
Τώρα είμαστε εδώ!
Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, έστω και αν χρειασθεί να κάνουμε διαμαρτυρία στους δρόμους και τις γειτονιές, με αναπηρικά αμαξίδια.

2 σκέψεις σχετικά με το “Άτομα με ειδικές Ανάγκες – Απο λόγια και ψευτοκατανόηση χορτάσαμε

  • 10 Μαΐου 2008, 04:17
    Permalink

    Μήπως ήρθε η ώρα, να γίνεις πιο επιθετικός???
    Με την ευγένεια που διέκρινα σε όλα τα κείμενα σου, δεν πρόκειται κανένας να αποκτήσει “ευαισθησίες”, μόνο αν κινδυνέψει να χάσει τα κέρδη του, θα σε “νοιαστεί”….
    Κάνε μία καταγγελία στην πολεοδομία, αυθαίρετης κατασκευής,(σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΓΟΚ παρ.2,3,4και 5) για την δημοτική καφετερία…να χάσει την άδεια λειτουργίας της…να χάσει τις εισπράξεις της..και να δείς για πότε θα μάθoυν ο ενοικιαστής της και ο δήμαρχος τι σημαίνει ισοτιμία και προσπελασιμότητα ..και για πότε διορθώνονται τα “λάθη”….

    Υ.Γ.Επειδή δεν ξέρω αν είναι προσπελάσιμη και η πολεοδομία(!!!), σε ενημερώνω ότι καταγγελίες μπορούν να σταλούν και με FAX..αρκεί να είναι επώνυμες και να συνοδεύονται από την φωτοτυπία της ταυτότητας σου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *