Γενική Συνέλευση της δημοτικής κίνησης “Αλληλεγγύη, η δύναμή μας”, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό

“Αλληλεγγύη, η δύναμή μας”


Την ερχόμενη Κυριακή 19/05 θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης
“Αλληλεγγύη, η δύναμή μας” στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό.
Η συνέλευση θα συζητήσει το σχέδιο διακύρηξης και θα επικυρώσει την τελική διακύρηξη-πλαίσιο με την οποία θα πορευτεί η δημοτική κίνηση κατά το επόμενο διάστημα και με την οποία θα διεκδηκίσει την διοίκηση του Δήμου στις επόμενες εκλογές.

Η διακύρηξη θα αποτελέσει επίσης το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διαμορφωθούν και οι προγραμματικές θέσεις.

Η συνέλευση είναι ανοιχτή στους δημότες, στα κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης μας.

Ελπίζουμε σε μια πλούσια συζήτηση που θα θέσει τις βάσεις, για μια συνέχεια ακόμα πιο δυναμική, πιο αποφασιστική, πιο διεκδικητική και αλληλέγγυα, όπως αρμόζει στους δύσκολους αυτούς νεοφιλελεύθερους καίρους που μας επιβάλλουν να ζούμε. 

 

Γενική Συνέλευση

Κυριακή 19/05 στον Πευκώνα

(λεωφ.Δημοκρατίας, έναντι στρατοπέδου)

Ώρα διεξαγωγής 18:00-21:00

 

Παραθέτουμε το σχέδιο διακύρηξης έτσι όπως επικαιροποιήθηκε και διαμορφώθηκε από το συντονιστικό της “αλληλεγγύης”:
Το Σχέδιο Διακύρηξης της “Αλληλεγγύης” σε αρχείο μορφής .pdf


ΔΙΑΚHΡYΞΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

                                                    «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας»

            ΓΙΑ  ΜΙΑ  ΠΟΛΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ  ΒΙΩΣΙΜΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ  ΠΑΝΩ  ΣΕ ΕΝΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ  ΚΑΙ  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ,  ΜΕ ΟΡΑΜΑ  ΚΑΙ  ΣΤΟΧΟΥΣ. 

ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ  ΤΟΥΣ, 

ΓΙΑ  ΜΙΑ   ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

 

            ΟΙ  ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ-ΚΑΜΑΤΕΡΟ,

ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ. 

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ. 

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ.  

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

            Στη χώρα μας, οι εναλλασσόμενες του πάλαι ποτέ κυβερνήσεις του δικομματισμού, αφού οικοδόμησαν ένα στρεβλό, αναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξαν την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), στην τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων. Στο διάστημα εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης, το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν(ΑΕΠ) μειώθηκε 25%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο 50% και η ανεργία τριπλασιάστηκε προσεγγίζοντας το 30%.

          Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων.Μετά από τρία  χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Οι απολύσεις, η απαγόρευση των προσλήψεων, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,η μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων και οι περικοπές, οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα δε με το καθεστώς επιτροπείας, προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελαχίστων κοινωνικών παροχών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις  τους πολίτες.

         Οι συνέπειες του «Καλλικράτη» είναι ορατές όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε θεσμικό, δημοκρατικό και συμμετοχικό επίπεδο. Βασικά χαρακτηριστικά του «Καλλικράτη» αποτελούν το γραφειοκρατικό, περίπλοκο και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, οι δραστικές περικοπές πόρων, οι απολύσεις εργαζομένων, το κλείσιμο δομών, ιδίως σχετιζομένων με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.Ο συγκεντρωτικός και χωρίς κριτήρια χωροταξικός σχεδιασμός  δυσχεραίνει την επαφή των πολιτών με τον Δήμο τους, γεγονός το οποίο έχει επιδράσει διαλυτικά στο θεσμό αυτό.

 

ΤΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ

            Στο Δήμο μας συγκεκριμένα η Διοίκηση  ”Σαράντη αρκείται στη διαχείριση της κατάστασης υπηρετώντας έτσι τις μνημονιακές επιταγές. Ο Δήμος Αγίων Ανάργυρων -Καματερού διοικείται χωρίς όραμα και σχεδιασμό  πάνω στο δημαρχοκεντρικό  μοντέλο του «Καλλικράτη» . Ο δήμαρχος αμήχανος από το γκρέμισμα του πολιτικού σχηματισμού το οποίο τον ανέδειξε (ΠΑΣΟΚ)  δεν θέλει να αντιπαρατεθεί στις  επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να εμπνεύσει τους συνδημότες μας για συμμετοχή στα δημοτικά κοινά πετώντας στις καλένδες τις ελπίδες τις οποίες του εμπιστεύθηκαν  όταν εκλέχθηκε με τεράστιο εκλογικό ποσοστό. Καλύπτει την απραξία του κάτω από τον μανδύα της «κρίσης χρέους» την οποία  ζούμε, χωρίς όμως να αλλάζει έστω τη συνταγή  της κρίση αξιών των τοπικών “αρχόντων”.

            Ο  Δήμος σε αυτήν την περίοδο της κρίσης για όλους μας δεν στηρίζει τους κατοίκους σε σοβαρά θέματα όπως  της απομάκρυνσης του Ι.Κ.Α.  Καματερού ,το θέμα του Αττάλου, το Πάρκο ΤΡΙΤΣΗ που ξέμεινε για πολλοστή φορά δίχως ρεύμα και νερό , το μέγα θέμα με το χαράτσι και άλλα προβλήματα τα οποία απασχολούν  τους κατοίκους.

            Αντιμετωπίζει την υπάρχουσα κατάσταση ως ”φυσική καταστροφή” η οποία  θα περάσει.

Κάθε αδυναμία της διοίκησης του φορτώνεται στη κεντρική εξουσία, χωρίς όμως να παρακινεί τους Αγιαναργυριώτες – Καματεριώτες σε δράσεις και κινητοποιήσεις.   Ουσιαστικά βασίζεται η διοίκηση του δήμου στο “σύστημα” ΠΑΣΟΚ :  ψευδής επικοινωνιακή εικόνα ,πελατειακές σχέσεις και ωραιοποίηση της κατάστασης. 

 

ΤΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ

            Η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» υποστηρίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοσμένης πολιτικής, πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών.

           Με στόχο όχι μόνο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά να λειτουργήσει και ως ο βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

          Διότι, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών,το οποίο απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενεστέρους.

         Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, είναι κάποιες από τις δομές οι οποίες αναγκαστικά θα κλείσουν -με την  πολιτική η οποία εφαρμόζεται- και κατ’ επέκτασιν θα λείψουν από τους πολίτες, τα οποία σήμερα τα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

         Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να βρίσκεται δίπλα στους δημότες οι οποίοι έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στους δημότες  οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη της αγοράς εργασίας, στους δημότες  οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

         Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό και τους εργαζομένους απέναντι στην εξαθλίωση με συγκεκριμένους τρόπους.Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών ,η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης οι οποίες μπορούν να σταθούν δίπλα στον δημότη αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».

        Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στις γειτονιές μας, και να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες πλήττονται καθημερινά.

        Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα ,πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ

            Η δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» πιστεύει ότι ήρθε η  ώρα να βγούμε στο προσκήνιο. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, μόρφωσης και κοινωνικής  ομάδας, µπορούµε και πρέπει να πάρουμε τη ζωή και την πόλη στα χέρια μας.

            Η παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν στην πόλη μας, επηρεάζουν τη ζωή µας ,δεν είναι δουλειά κάποιων «ειδικών»,είναι υπόθεση ΟΛΩΝ. Σε μια εποχή συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι απαραίτητο ο Δήμος να είναι αλληλέγγυος στους πολίτες και όχι διαχειριστής της πολιτικής την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση απαιτείται η συμβολή κάθε ενεργού πολίτη, κάθε πολίτη ο οποίος αγαπά τον τόπο του,αγαπά τον Δήμο του.

            Γνωριστήκαμε μαζί σας το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας στους Δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού, με την «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» και την «ΕΞΟΔΟ».
Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι  εδώ και χρόνια παλεύουμε ενωτικά, για τα προβλήματα της πόλης μας όπως Σχέδιο πόλης στο Καματερό, Πάρκο Τρίτση, ΧΥΤΑ Φυλής, ,Προαστιακός, 301 Ε.Β., προβλήματα μετακίνησης, προβλήματα εργαζομένων στους Δήμους, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και καλώδια υψηλής τάσης (ΔΕΗ) είναι λίγα μόνο από αυτά τα οποία μας ένωσαν. Με συλλόγους, γονείς και πολίτες ανταμώσαμε και σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλαμε και λύσεις. Μας εμπιστευθήκατε και  ανταποκριθήκαμε  μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τις δημοτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουμε, όσο το δυνατόν δυναμικότερα.

Με την «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας»  διαμέσου της συμμετοχής, της δημοκρατίας και τη διαφάνειας ,διεκδικούμε ένα  Δήμο Αγίων Ανάργυρων -Καματερού  :

 

  •    των Πολιτών, συμμετοχικό, με ουσιαστική συμμετοχή μέσα από Συνελεύσεις των κοινωνικών φορέων, των τοπικών κινημάτων.
  •   με διαφάνεια στη λειτουργία του και διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου. Με συνελεύσεις κατοίκων ή άλλα λαϊκά όργανα και θεσμούς.
  •   διεκδικητικό απέναντι στις άλλες βαθμίδες της Διοίκησης και της κρατικής εξουσίας.
  •   ο οποίος θα επανακτήσει το δημόσιο χώρο και θα τον χρησιμοποιήσει ως κοινό αγαθό, ως  δυναμική εστία δραστηριοποίησης και χειραφέτησης της κοινότητας  
  • ο οποίος θα καθιερώσει ενιαία σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων στο Δήμο, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες της πόλης.
  • ο οποίος θα νοιάζεται για τον άνθρωπο, και το μέτρο του πολιτισμού του θα είναι η φροντίδα των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων.
  • ο οποίος  θα αναπτύξει υπηρεσίες πρόνοιας, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες, οι οποίες θα εκφράζονται και στην πολιτική των δημοτικών τελών και των δικαιωμάτων.
  • αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, και ιδιωτικό-οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην καθαριότητα.
  • με προϋπολογισμό ΑΝΑΓΚΩΝ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε αντίθεση με το σημερινό προϋπολογισμό άχρηστων δημοσιοσχετίστικων δαπανών.
  • ενεργό αρωγό και «ανυψωτή» των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, μέσω και της ανάπτυξης  παραγωγικών και καταναλωτικών δικτύων.
  • ένα Δήμο που θα απορρίπτει το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε όλες τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων.
  • ένα Δήμο με οικολογικό και ενεργειακά αειφόρο  προσανατολισμό στις δράσεις του.

            Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης αλλά και ταυτόχρονα μέσα στο ιδιαίτερα σκληρό τοπίο το οποίο δημιουργεί ο «Καλλικράτης» να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα Δήμο κοινωνικής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κοντά στους δημότες και τους κατοίκους του.        

Η οργή, η αγανάκτηση και η απογοήτευση γι’ αυτή την οικονομική και

πολιτική χρεοκοπία χρειάζεται να γίνει συμμετοχή.

Πρέπει να γίνει δράση.

15/05/2013 

Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Το συντονιστικό της δημοτικής κίνησης “αλληλεγγύη, η δύναμή μας”

Επικοινωνία
e-mail: 
allhleggyi@gmail.com
facebook: Αλληλεγγύη Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό
τηλέφωνα:

  • Γκολφινόπουλος Γιάννης: 6941 608085
  • Καραγάκιας Γιώργος: 6973 993083
  • Μπιζά Αφροδίτη: 6937 484483
  • Παπαδήμας Χρήστος: 6971 626189

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *