ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗΣ για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

keraies2.jpgA: ΓΕΝΙΚΑ
Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες, φυτά, διαφημιστικές πινακίδες, μεταλλικές κατασκευές κλπ.) τις κεραίες τους, δίπλα στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, τοποθετώντας όχι μία αλλά τις περισσότερες φορές 2 και 3 κεραίες.

Tην τελευταία δεκαετία κυρίως έχουν γίνει έρευνες και μελέτες από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά και από έλληνες επιστήμονες που προειδοποιούν για τις βλαπτικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς. Διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορρύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, αύξηση καρκίνων κυρίως λευχαιμίας και εγκεφάλου, πονοκεφάλους κ.λπ.

Β: “ΝΟΜΙΜΕΣ” ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Oι περισσότερες κεραίες είναι «παράνομες» αφού δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (EETT).

Aλλά και οι δήθεν «νόμιμες» με ποια κριτήρια τοποθετούνται;
Tα ήδη μεγάλα όρια ακτινοβολίας στη χώρα μας τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;
Tι εμπιστοσύνη μπορούμε νά έχουμε στις μετρήσεις, όταν έχουμε δημοσιεύματα για μετρήσεις «μαϊμού»;

Στην Aττική όπως και στο Δήμο μας, κανένας από τους αρμόδιους δεν μπορεί να δώσει ασφαλή στοιχεία για το πόσες κεραίες είναι εγκατεστημένες.

Γ: ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Tην τελευταία διετία, κυρίως, έχουν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες για ενημέρωση των πολιτών και για την απομάκρυνση κάποιων κεραιών, αλλά στηρίχτηκαν κυρίως στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος και όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι γίνεται και η σημερινή συγκέντρωση.

Εμείς ως ΑΠΟΔΡΑΣΗ κάνουμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις στην Δημοτική Αρχή και σε όλες τις παρατάξεις για την ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος.

1. Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Ανοιχτής Επιτροπής με θέμα τις κεραίες και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με αντικείμενο:
α: την καταγραφή των “νόμιμων” κεραιών. Αυτό είναι εύκολο μέσα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕTT) και πιθανώς ο Δήμος να το έχει ήδη κάνει.
β: την μέτρηση της ακτινοβολίας στις “νόμιμες” κεραίες. Όσες δεν είναι στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος να απομακρυνθούν ή να μετασκευαστούν.
γ: την συγκρότηση ειδικής ομάδας μετρήσεων (από το Δήμο) που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκαλύψει τις παράνομες κεραίες
δ: την δυναμική απομάκρυνση όλων των παράνομων κεραιών.

2. Δημιουργία από το Δήμο, Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και Ραδιενέργειας με εξοπλισμό ο οποίος θα είναι σε θέση:
• Να ανιχνεύει πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων (Ραδιόφωνο, TV)
• Να ανιχνεύει πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων (κινητή τηλεφωνία, GSM, UMTS, WIFI, μικροκύματα)
• Να μετρά τιμές της πυκνότητας ροής ισχύος (για περιοχή συχνοτήτων 0 έως 7 GHz) και να τις συγκρίνει με τα αντίστοιχα επίπεδα αναφοράς και τις τιμές ασφαλούς έκθεσης
• Να μετρά στατικά και εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία (έως 2mT)
• Να μετρά ραδιενέργεια υποβάθρου και τιμές ραδονίου.

Επίσης το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών μεσοπρόθεσμα, θα μπορεί μετρά σε 24ωρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λπ., με μετρητή ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο Δημόσιο κτίριο των Αγίων Αναργύρων.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ στο ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Α. Ζητάμε το περιορισμό της εγκατάστασης κεραιών και τη δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με τη συμμετοχή των πολιτών.

Β. Ζητάμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006) για να επιτευχθούν τα εξής:
1. Όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300μ. από χώρους μαζικής πρόσβασης κοινού
2. Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών με προσβάση σε αυτό κάθε πολίτη.
3. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος των κεραιών.
4. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εταιρεία που θα εγκαθιστά κατά εξακολούθηση κεραίες χωρίς άδεια.
5. Άμεση απομάκρυνση (το πολύ σε μιά έβδομάδα) μετά από καταγγελία κάθε εντελώς ή μερικώς παράνομης κεραίας.

Τέλος τεράστιο θέμα για τον Δήμο μας είναι οι Πυλώνες Υψηλής Τάσης για τις οποίες θα επανέλθουμε σύντομα.

Δευτέρα 10/11/2008

Η Συντονιστική Επιτροπή της Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗΣ

4 σκέψεις σχετικά με το “ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗΣ για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

  • 27 Ιουνίου 2009, 10:08
    Permalink

    Γενικά δεν είχα δώσει μεγάλή σημασία εως τώρα στο τι σημαίνει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και γι’ αυτό χωρίς να το προσέξω νοίκιασα πριν λίγες ημέρες ένα διαμέρισμα στους Αγίους όπου οι πυλώνες τις ΔΕΗ βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση και τα καλώδια περνάνε πανω από το σπίτι. Όταν είδα επιτέλους κάποια στιγμή τους πυλώνες και ρώτησα άκουσα διάφορα κα έτσι αποφάσησα να μπω στο internet. Θα ήθελα να μάθω με ποιους θα μπορούσα να έρθω σε επαφή οι οποίοι όμως να έχουν αναπτύξει κάποια δράση σχετικά με το θέμα. Επίσης για τους ενήλικες υπάρχει κίνδυνος για λευχαιμια όπως και στα παιδιά;
    και σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το έμβρυο κινδυνεύει από την σύλληψή του;
    Σας ευχαριστώ.

  • 19 Φεβρουαρίου 2009, 10:04
    Permalink

    Κύριε Μουστάκα, είναι δύο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
    Αν δεν ρίξουν νομοθετικά τα όρια σε επίπεδα κάτω του 1 V/m με αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό και τεράστια πρόστιμα δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα. Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να ξηλώνουν τις κεραίες.

  • 24 Νοεμβρίου 2008, 05:47
    Permalink

    Καλημέρα σας,

    Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις σας νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να σας προβληματίσουν στον προσανατολισμό των αιτημάτων σας σχετικά με τις ιονίζουσες ακτινοβολίες:

    1)Υπάρχουν επιπτώσεις, όχι μόνον από τα δίκτυα της κινητής, αλλά και από τις, χαμηλότερης συχνότητας αλλά πολλαπλάσιας ισχύος, ακτινοβολίες του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
    2) Το ζητούμενο δεν είναι να μην υπάρχουν κεραίες, αλλά ακτινοβολία.
    3) Οι λιγότερες κεραίες δε σημαίνουν λιγότερη, αλλά πιθανά συνέπάγονται ισχυρότερη ακτινοβολία.
    4) Η απόσταση από την κεραία δεν είναι απόλυτο κριτήριο επικινδυνότητας, μια κεραία δύναται να έχει εστιασμένο λωβό, δηλαδή είναι προσανατολισμένη, γιατί σχεδιάζεται για να καλύψει μια συγκεκριμένη περιοχή.
    5) Δεν είναι λοιπόν οι κεραίες αυτές το χειρότερο. Συναφώς μεγαλύτερη ένταση ακτινοβολίας δημιουργείται από την κεραία του τηλεφώνου, δίπλα στο αυτί μας. Όχι μόνον του κινητού, αλλά και του ασύρματου, και του bluetooth ακόμα.
    6) Επίσης ακτινοβολία έχουν και τα τοπικά ασύρματα δίκτυα υπολογιστών (Wi-Fi, WiMax κλπ)τα οποία μπορεί να στήσει ο καθένας πια (ένα σκανάρισμα στην πολυκατοικία που μένω έδειξε ότι υπάρχουν τρία δίκτυα – τρία τουλάχιστον διαμερίσματα έχουν τοποθετήσει ασύρματους ρούτερ).

    Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η αντίσταση στην εξάπλωση των κεραιών δεν λύνει το πρόβλημα – αποτελεί απλό αλλά παράλογο τρόπο αντίδρασης – αντίσταση στο καινούργιο. Μόνο που αυτό είναι ταυτόχρονα και αντίσταση στην εξέλιξη, σχιζοφρενική μάλιστα, αφού παράλληλα εμείς που αντιδρούμε είμαστε και οι χρήστες της κινητής.
    Πέρα όμως από την προστασία των σχολείων κλπ, πιο αποτελεσματικό δε θα ήταν ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ τα παιδιά μας κινητά;
    Επίσης, δε θα πρέπει να στραφούμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ κατά της ρύπανσης από ακτινοβολία;

    Να μερικές ιδέες που αντιμετωπίζουν τα επιμέρους προβλήματα:

    – Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης της ΔΕΗ. (Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι ένα από τα λιγότερο υπογειοποιημένα δίκτυα στην ΕΕ).
    – Να εποπτευθεί και καταμεριστεί πιο αποτελεσματικά το ραδιοφωνικό φάσμα, ώστε οι σταθμοί να εκπέμπουν με μικρότερη ισχύ, χωρίς τον κίνδυνο να τους “βουλώσουν” διπλανοί σταθμοί.(Αυτό το χάλι με το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ ποτέ δεν το κατάλαβα. Γιατί πρέπει κάθε σταθμός να εκπέμπει με 150 KW ενώ αρκούν 10-15 για να καλύψει το λεκανοπέδιο; Στο λεκανοπέδιο ειδικά έχουμε το μοναδικό προνόμιο της άπλετης οπτικής επαφής με την Πάρνηθα ή και τον Υμηττό, άριστες θέσεις κεραιών, εκεί που σε άλλες πρωτεύουσες αναγκάζονται να χτίζουν τηλεπικοινωνιακούς πύργους. Εμείς λοιπόν αντί να κάνουμε το σταυρό μας για την ευλογία αυτή, βγάζουμε οι ίδιοι τα μάτια μας, καταργώντας τα σχετικά πλεονεκτήματα).
    – Να υποχρεωθούν οι εταιρίες σε κοινή χρήση ενός μόνον δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ας μείνουν οι εταιρίες να στήνουν τους σταθμούς τους και να πουλάνε υπηρεσίες πάνω στο κοινό δίκτυο). Έτσι θα μειωθεί η ακτινοβολία στο 1/3, ίσως και περισσότερο, γιατί δε θα υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης παρεμβολών. Στο κάτω-κάτω το τριπλό δίκτυο που υπάρχει σήμερα εμείς το πληρώνουμε, με αυξημένα τέλη κινητής. (Αυτό άραγε η ΕΕΤΤ δεν το ξέρει);
    – Να εκδοθεί το συντομότερο κανονισμός εσωτερικών δικτύων οικοδομών (ο ισχύων είναι από το 1992) που θα προβλέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για κάθε εργολάβο ή ιδιοκτήτη πλήρη εσωτερική δικτύωση με οπτικές ίνες, ώστε κανένα διαμέρισμα να μη χρησιμοποιεί ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα. (Αυτό μάλιστα “κουμπώνει” με το δίκτυο οπτικών ινών που σχεδιάζει το ΥΜΕ, ώστε μελλοντικά η σύνδεση να γίνει απρόσκοπτη και χωρίς πρόσθετα κόστη).

    Με λίγες λέξεις, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ΥΠΟΔΟΜΗ, που απαιτεί ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ,δηλαδή ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ που υπηρετεί απαιτητικούς πολίτες που έχουν πληροφόρηση (και επομένως γνώση) και θέτουν ώριμα αιτήματα με σωστό τρόπο.

    Έχουμε;

  • 15 Νοεμβρίου 2008, 15:50
    Permalink

    Καλημέρα σας,
    Κατανοώ την ευαισθησία όλων στην ύπαρξη κεραιών. Σημειώνω όμως ότι ουσιαστικάη ευαισθησία αφορά την ακτινοβολία. Λιγότερες κεραίες μπορεί να σημαίνει πιο ισχυρές κεραίες (μεγαλύτερη ζημιά για όσους είναι κοντά τους). Επίσης όλες οι κεραίες έχουν λωβό ακτινοβολίας. Πόσο ευρύς είναι και που στοχεύει, διαφέρει κατά περίπτωση.
    συμπεραίνω λοιπόν ότι “κλειδί” της διεκδίκησης πρέπει να είναι το αίτημά σας #2. Η μέτρηση της ακτινοβολίας στη Γερμανία γίνεται με κινητούς σταθμούς σε κοινή θέα και έλεγχο, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Αυτή η δράση όμως δεν είναι δημοτική, την έχει αναπτύξει η αντίστοιχη Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (BnetzA) που αντιμετωπίζει παρόμοιες διαμαρτυρίες. Εκεί η αντιπαράθεση των οικολόγων με το (καταρχήν λογικό) αίτημα ανάπτυξης του δικτύου κινητής κατέληξε σωστά.
    Και στη χώρα μας, εάν οι Δημόσιες Αρχές ήταν αξιόπιστες, οι πολίτες δεν θα είχαν γίνει τόσο δύσπιστοι.
    Η εμπιστοσύνη όμως χτίζεται με συνεχή εκατέρωθεν προσπάθεια, και αυτό είναι ακόμα κάτι ζητούμενο.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΚΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *