Ρεπορταζ από τη συγκέντρωση για το Πάρκο

parko2.jpg

Τη Δευτέρα 14/4 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία των Αγ. Αναργύρων μεγάλη συγκέντρωση των τριών δημοτικών παρατάξεων («Απόδραση» Αγ. Αναργύρων, «Αριστερό Σχήμα Ιλίου» Ιλιον και «Εξοδος» Καματερού) για την εγκατάλειψη και το στασιακό ξεπούλημα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.

Video από την συγκέντρωση 

Στις ομιλίες επισημάνθηκε ότι η ανευθυνότητα της πολιτείας και των συν-διαχειριστών Δήμων αλλά και η τραγική διαχρονική ανεπάρκεια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης απειλούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, αφήνοντάς το έρμαιο στις ορέξεις των ιδιωτών, που τείνουν να το μετατρέψουν σε χώρο φτηνής αναψυχής με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την πανίδα και χλωρίδα του.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ Γιώργος Αθανασάκης (όλη η ομιλία εδώ) μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν το Πάρκο στο μαρασμό και αφανισμό του: Η αδιαφορία και η ελλειπής χρηματοδότησή του από την Πολιτεία, η διαχρονικά τραγική ανεπάρκεια του Οργανισμού Διοίκησης και διαχείρισής του και η μικροπολιτική συμπεριφορά των δημοτικών διοικήσεων.

Σε ότι αφορά την Πολιτεία, έπραξε όπως και σε όλα ανεξαιρέτως τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανεπαρκής χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, που είναι το αναγκαίο άλλοθι για το ξεπούλημα του πάρκου στους ιδιώτες και την αλλαγή του νομικά θεσμοθετημένου χαρακτήρα του ως περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε χώρο πανηγυριού, σε χώρο φτηνής αναψυχής.

Στην κρατική ολιγωρία, έρχεται να προστεθεί και η τραγική ανεπάρκεια του Οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης του Πάρκου. Από το 2002, το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, αποκλείοντας έτσι κάθε άλλη δραστηριότητα. Η διοίκηση του Πάρκου όμως κάνει ότι μπορεί να μετατρέψει τον χώρο του Πάρκου σε χώρο φτηνής αναψυχής.»

Τέλος όσον αφορά τους Δήμους και ειδικότερα το Δήμο Αγίων Αναργύρων ο κ. Αθανασάκης τόνισε: «Ο Νόμος δεν παρέχει στις δημοτικές αρχές το δικαίωμα ελέγχου του Οργανισμού του Πάρκου, και ο δήμος Αγίων Αναργύρων δεν συμμετέχει σήμερα στις διαδικασίες του ίδιου Οργανισμού.
Όμως ο δήμος μας μπορεί να επέμβει δραστικά σε όλα τα επίπεδα, υπερασπίζοντας τον δημόσιο και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου. Κι’ όσο δεν το κάνει, είναι συνυπεύθυνος για το επιτελούμενο έγκλημα. Όσο αδιαφορεί, στεκόμενος μόνο σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, βοηθά στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού πάρκου στην Ελλάδα. Ας το πάρουν επιτέλους χαμπάρι: ανοχή ίσον συνενοχή.»

Ακολούθησαν ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων δύο Δημοτικών Παρατάξεων και της εργαζόμενης στα καταστήματα NATURA SHOP στο Πάρκο.

Αλέξης Τσίπρας: Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο

 tsipras1.jpg

Μετά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας που τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση, πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αντικατοπτρίζεται η χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος που έχει φάει πια τα ψωμιά του και δε χωράνε πια άλλες υποσχέσεις. Η χρεοκοπία ενός συστήματος που έταξε λαγούς με πετραχήλια και αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί το δημόσιο πλούτο. Και σήμερα ξεπουλάει σπιθαμή προς σπιθαμή το δημόσιο πλούτο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο και βεβαίως βρίσκει και τα κάνει. Διότι συνεχίζει μια πολιτική που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε με επιμονή και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση.»
…« Η υπόθεση του Πάρκου Τρίτση είναι μια υπόθεση που έχει πολύ ψωμί. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είχε έρθει εδώ προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το Πάρκο. Και ρωτάμε, αν δεν έχει η πολιτεία τη δυνατότητα, ποιος έχει τη δυνατότητα; Ποιος θα το κάνει και γιατί να το κάνει;
Η τελευταία πληροφορία που είχαμε ότι οι εγκαταστάσεις του Πάρκου θα δοθούν προς ενοικίαση, δεν ξέρουμε με τι ανταλλάγματα, σε μια ιδιωτική εταιρεία, την «Κτηματολόγιο ΑΕ», μόνο προβληματισμούς κι ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει για το μέλλον αυτού του Πάρκου.»…
Και κατέληξε λέγοντας «Εμείς λοιπόν από αυτήν εδώ την ελπιδοφόρα συνάντηση των ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής, δίνουμε μια παρουσία και μια δέσμευση αγώνα , κινητοποίησης και δράσης. Και στέλνουμε ένα μήνυμα στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στέλνουμε ένα μήνυμα και στις τοπικές αρχές, ότι από δω και στο εξής δεν μπορούν να λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο, και ότι δεν μπορούν να λογαριάζουν τη δημόσια περιουσία που αποτελεί το Πάρκο Τρίτση, να τη λογαριάζουν και να τη διαχειρίζονται σαν περιουσία που τους ανήκει, σαν να είναι κληρονομιά του μπαμπά τους. Δεν μπορεί να λογαριάζουν ότι είναι δικιά τους περιουσία μια δημόσια περιουσία. Ανήκει στο λαό, ανήκει στους πολίτες, όχι μόνο της περιοχής αυτής αλλά και όλης της περιοχής του λεκανοπεδίου. Είναι ένας υπερτοπικός πόλος και θα αγωνιστούμε για να αναδείξουμε τόσο τη σημασία της ανάπλασης και της δέσμευσης δημόσιων επενδύσεων για την ανάπλαση του Πάρκου Τρίτση, όσο βεβαίως και για την ανάπλαση και αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών των τελευταίων αδόμητων χώρων του λεκανοπεδίου της Αθήνας, που είναι πλέον ελάχιστοι.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η κινητοποίηση των πολιτών θα αρχίσει να αλλάζει τα πράγματα. Οι ενεργοί πολίτες θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους»

Επίσης ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε στο Πάρκο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία http://www.ornithologiki.gr/, που είναι όαση στο Πάρκο αφού υλοποιεί προγράµµατα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στοχεύοντας στη γνωριµία µε τα πουλιά που ζουν γύρω µας και την άµεση επαφή µε την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήµατα. Κάθε χρόνο ξεναγεί και ενηµερώνει σχεδόν 12.000 µαθητές στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Δυναμική ήταν η παρουσία της Green Attack (ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ www.green-attack.blogspot.com).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *