Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

guaros1.jpg 

Πέρασε ακόμη ένας χρόνος από τότε…
41 χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967.

Η «απόδραση» είχε αφιερώσει το 3ο τεύχος της σε όλους τους ανώνυµους αγωνιστές εκείνης της δύσκολης περιόδου. Στους φυλακισµένους, στους βασανισµένους, στους εξορισµένους, αλλά και σε όσους αντιστάθηκαν µε τον δικό τους τρόπο στη δικτατορία των συνταγµαταρχών.

Παρουσιάσαμε δύο συγκλονιστικές συνεντεύξεις «ανωνύµων» πολιτών, της Ασπασίας Κορµπή και του Μανόλη Γιακουµάτου.

Στις 4ης Ιουνίου 2007 διοργανώσαμε εκδήλωση-παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου του Περικλή Κοροβέση (νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) «Ανθρωποφύλακες». Ήταν μια σεμνή εκδήλωση φορτισμένη από συγκίνηση και μνήμες.
Στο βήμα εκτός από τον Περικλή ήταν η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιάννης Καλαϊτζής ο σκιτσογράφος.
Ακολούθησε συζήτηση, ζεστή, φιλική αλλά και βαθιά πολιτική. Το λόγο πήραν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ν. Σαράντης, ο Αντώνης Καράς, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής στο ραδιοσταθμό του Πολυτεχνείου, ο Θανάσης Τσιριγώτης, πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ και άλλοι πολλοί.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε και ηλεκτρονικά τις συγκλονιστικές συνεντεύξεις που πήραμε από συνδημότες μας που είχαν διωχθεί από τη δικτατορία, της Ασπασίας Κορμπή και του Μανόλη Γιακουμάτου. Τους ευχαριστούµε και τους τιµούµε για ό,τι έκαναν, αλλά πολύ περισσότερο γι’ αυτά που κάνουν ακόµη.
…Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξουσία του χωροφύλακα, τους ρουφιάνους που παραμόνευαν κάθε μας κίνηση, τη λογοκρισία των εφημερίδων, τη Ντόϊτσε Βέλε που ακούγαμε παράνομα, το γείτονα τον κυρ Κώστα που τον πήγαν εξορία, την απαγόρευση της συνάθροισης περισσοτέρων των πέντε ατόμων, τις στρατεύσεις φοιτητών, την Μπουμπουλίνας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ, τον Πέτρου, το Λάμπρου, τον Παπαδόπουλο, το φόβο μας….

Συνέντευξη της Ασπασίας Κορμπή
Με πιάσαν την πρώτη μέρα. Το μεσημέρι στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και μετά στο γήπεδο της ΑΕΚ…
ναύσταθμος, οχηματογωγό και κατευθείαν στη Γιούρα

Συνέντευξη του Μανόλη Γιακουμάτου
Στους Αγίους Αναργύρους κοντά στον Πύργο, στο σιδηροδρομικό σταθμό, στην περιοχή Ρίμινι είχαμε μια γιάφκα που αποθηκεύαμε υλικό.

και… το παραλήρημα του δικτάτορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *