Ανακοίνωση της Δηµοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πορεία Δράσης – ΑΠΟΔΡΑΣΗ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ “ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

Άγιοι Ανάργυροι 16/2/2009

 

Ο δήµος µας είναι αντιµέτωπος µε σοβαρότατα προβλήµατα, τα οποία επιδεινώνοuν δραµατικά την ποιότητα ζωής των συνδηµοτών µας. Ένα από αυτά είναι και η παραµονή του 301 Ε.Β. παρά τις περί του αντιθέτου δεσµεύσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Η Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ έχει δηµόσια δηλώσει, ότι παλεύει για την αποµάκρυνση του 301 Ε.Β. και την απόδοση όλου του χώρου στο δήµο των Αγίων Αναργύρων.

Η κυβέρνηση µέσω του υπεύθυνου Υπουργού Εθνικής Άµυνας, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, απάντησε ότι το 301 Ε.Β. είναι “μη αποδεσμεύσιμο”. Επίσης στην απάντησή του αναφέρει σαν πρόσθετο λόγο της παραµονής του 301 Ε.Β. την κατασκευή της πέµπτης γραµµής από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. που θα το εξυπηρέτεί.

Η εικόνα του 301 Ε.Β. σήμερα

‘Εδρα το κέντρο των Αγίων Αναργύρων. Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης. Ένας χώρος που καλύπτει, σε απόσταση λίγων μέτρων από την κεντρική πλατεία, 215 στρέμματα γης, 5 χιλιόμετρα από την Οµόνοια. Μια κεντρική πλατεία που κυριολεκτικά, κάποια µεσηµέρια, σταµατά ο χρόνος. Ένας χρόνος που σταµατά στο αδικαιολόγητο φανάρι της πύλης του στρατοπέδου. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τον τεράστιο σκουπιδότοπο σε μεσοτοιχία κυριολεκτικά με σχολεία. Παραδίπλα βάλτε και τον επερχόµενο σταθµό του προαστιακού και τη διαβόητη 5η γραµµή που θα εξυπηρετεί (λέει) τις ανάγκες του στρατοπέδου και έχετε την πλήρη εικόνα της απόλυτης υποβάθµισης. Καθόλου απλά θέµατα αλλά όχι µη αναστρέψιµα.

Όταν λέµε εργοστάσιο εννοούµε εργασίες, βιομηχανικές εργασίες και συγκεκριµένα επισκευές στρατιωτικών οχηµάτων, αρµάτων µάχης, πυροβόλων κι άλλες που κανείς δεν γνωρίζει. Όλες αυτές οι εργασίες δημιουργούν θόρυβο, καυσαέριο, άχρηστα ανταλλακτικά, αλλά, κυρίως, δημιουργούν βιομηχανικά απόβλητα που, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΘΑ ότι υπάρχει οικολογικό σύστηµα ανακύκλωσης και ελέγχου των αποβλήτων, δεν υπάρχει η παραµικρή απόδειξη. Εκτός αυτού, µέσα στο χώρο του στρατοπέδου υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που θυµίζει τα σίδερα στον Ασπρόπυργο, γεµάτος µε σκουριασµένα οχήµατα και κάθε είδους σιδερικό που περιµένουν να λιώσουν δίπλα από τα σπίτια µας.

Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να θέλει την παραμονή του 310 Ε.Β.;

Για να γίνει δημοψήφισμα για κάποιο συγκεκριµένο θέµα, χωρίς αυτή η ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία να γίνει επικοινωνιακό φολκλόρ, θα έπρεπε να υπήρχαν απόψεις πολιτών, δηµοτικών παρατάξων ή φορέων που να είναι υπέρ της παραµονής του στρατοπέδου.

Εµείς ως ΑΠΟΔΡΑΣΗ, δεν έχουµε ακούσει κανέναν που να το ζητάει. Συνεπώς η διενέργεια δηµοψηφίσµατος στο συγκεκριµένο θέµα είναι µια, άνευ ουσίας, επιβεβαίωση του αυτονόητου, που θα κοστίσει σε χρόνο και χρήµα.

Τι πρέπει να γίνει

Ο δηµοτική αρχή, αν πραγµατικά το επιθυµεί, πρέπει να καταστρώσει ένα πρόγραµµα αγώνα για την αποµάκρυνση του 301 Ε.Β. µε συγκεκριµένες προτάσεις και συγκεκριµένους στόχους. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παρουσιαστούν σε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις που πρέπει να οργανώσει ο Δήµος σε κάθε περιοχή, έτσι ώστε και το σχέδιο να αποκτήσει τη µεγαλύτερη δυνατή δηµοσιότητα και οι δηµότες να συµµετάσχουν ουσιαστικά στη διαµόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Πρώτη κίνηση κατά τη γνώµη µας, και πριν απ’ όλα, είναι η απόφαση για μπλοκάρισμα των εργασιών στην πέμπτη γραμμή που είναι το έργο που θα παγιώσει την λειτουργία του στρατοπέδου για πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση αν η δηµοτική αρχή δεν αναλάβει τις ευθύνες της, θα πρέπει ο λόγος και η δράση να περάσει στους πολίτες και η ΑΠΟΔΡΑΣΗ θα κάνει ό,τι µπορεί γι’ αυτό.

 

η Συντονιστική Επιτροπή της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *