ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 19/5/2020

Στην αίθουσα του Μαρία Έλενα με όλα τα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε, το πρώτο δια ζώσης μετά καραντίνας , Δημοτικό συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Καματερού.

Ήταν μία πολύωρη, εκρηκτική πολλές φορές συνεδρίαση, χρήσιμη όμως για συμπεράσματα σε όσους πολίτες  παραβρέθηκαν . 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ [ΣΜΑ] :

Η παράταξή μας αιτήθηκε την συζήτηση του θέματος  της λειτουργίας των 2 ΣΜΑ στο δήμο μας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο  92 του  περιβαλλοντοκτόνου νόμου εγκρίθηκε η λειτουργία ενός ΣΜΑ στο Καματερό και ενός στους Αγίους Αναργύρους  όπου σήμερα αποθηκεύονται και διαχωρίζονται αδρανή ογκώδη υλικά και κλαδέματα .

Αντιθέτως οι ΣΜΑ είναι οχλούσες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων και δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν είχε ενημερώσει ούτε το Δ.Σ. ούτε τους κατοίκους, ισχυρίστηκε πως οι μονάδες αυτές δεν θα λειτουργούν ως κανονικοί Σ.Μ.Α.!!! 

  • Όμως τότε γιατί δέχτηκε  να χαρακτηριστούν Σ.Μ.Α.;
  • Ti θα γίνει στην περίπτωση που η κυβέρνηση απαιτήσει  να λειτουργήσουν έτσι ;
  • Tι θα γίνει αν αυτοί οι χώροι ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του λεκανοπέδιου Αττικής;
  • Η λειτουργία ΣΜΑ στη περιοχή μας υποβαθμίζει ή αναβαθμίζει την περιοχή μας;
  • Η τριετής αδειοδότηση των χώρων δεν μπορεί να πάρει παράταση;

Eμείς προτείναμε οι χώροι αυτοί να χαρακτηριστούν ως Πράσινα Σημεία που δεν προκαλούν όχληση αλλά δεν εισακουστήκαμε. Οι δημότες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Τελικά ψηφίστηκε -ακόμα και από την διοίκηση- να μην λειτουργήσουν οι χώροι ως Σ.Μ.Α. δηλαδή σαν Σταθμοί Μεταφόρτωσης Σύμμεικτων Απορριμμάτων.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ.

Η διοίκηση αποφάσισε για την ανάπλαση της πλατείας χωρίς να ερωτηθεί το δημοτικό συμβούλιο. Προσπάθησε δικαιολογηθεί πως θα πραγματοποιηθούν μικρές παρεμβάσεις με ίδια μέσα. Η πρόθεσή τους διέρρευσε και από κατοίκους της περιοχής ενημερωθήκαμε για τον σχεδιασμό  με αποτέλεσμα να αντιδράσουμε άμεσα.

Η ανάπλαση αφορά την κατάργηση του υπάρχοντος σιντριβανιού με ταυτόχρονη δημιουργία κερκίδων και την κατάργηση  παρτεριών τα οποία θα κλείσουν. Προφανώς για μικροεξυπήρετηση   κάποιων. 

Τελικά  η διοίκηση  αναδιπλώθηκε και δεσμεύτηκε να φέρει σχέδιο ανάπλασης για συζήτηση στο Δ.Σ.

Η «Αλληλεγγύη η δύναμη μας», δεν είναι εκ προοιμίου αντίθετη σε οποιαδήποτε ανάπλαση. Από τώρα όμως ενημερώνει πως θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε μία ανάπλαση εις βάρος της ελεύθερης δημόσιας χρήσης  της ζωντανότερης πλατείας του Καματερού. 

 

Μέτρα απαλλαγής δημοτικών τελών.

Ο σύλλογος των Ε.Β.Ε. ζήτησε από το Δ.Σ να αποφασιστούν μέτρα ελάφρυνσης τους, λόγω την πανδημίας.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να ικανοποιήσει τα αιτήματα για απαλλαγή τελών  γιατί από  την  απώλεια των εσόδων αυτών θα έχει αδυναμία στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του. Βέβαια χωρίς την παραμικρή νύξη ενάντια στο υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση που λεφτά τάζουν και ανακοινώνουν αλλά  λεφτά δεν στέλνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η παράταξή μας αποδεχόμενη τα αιτήματα των ΕΒΕ ,επίσης πρότεινε να συμπεριληφθούν στη πρόταση και οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβαση εργασίας (όπως άλλωστε έχει ενημερώσει τη διοίκηση από 30/03) και  να διεκδικήσει ο δήμος άμεση οικονομική επιχορήγηση από την κυβέρνηση , όπως  και τελικά αποφασίστηκε.

 

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Η παράταξή μας κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος  για τη συμμετοχή του δήμου στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ(ο Φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων) στις 20/5 που έγινε η αποσφράγιση  των προσφορών για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η πρόταση μας έγινε δεκτή ομόφωνα χωρίς όμως να συζητηθεί το θέμα  λόγω του προχωρημένου της ώρας.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με πρόταση της παράταξής μας αποφασίστηκε ομόφωνα ότι τα δημοτικό συμβούλιο  είναι αντίθετο με την  χρήση των καμερών στις σχολικές αίθουσες.

ΠΑΡΚΟ  ΤΡΙΤΣΗ

Η παράταξη μας  ζήτησε να γίνει συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο πάρκο . Λόγω του προχωρημένου της ώρας και του σοβαρότατος του θέματος  η συζήτηση αναβλήθηκε για το επόμενο Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *