Kανένας μόνος του στην κρίση…

Το φυλλάδιο της  “Αλληλεγγύης” για τo κρίση…  σε pdf: filadio_krisi_.pdf

filadio_krisi_.jpg

Το «Μνημόνιο»
και ο «Καλλικράτης»
κατεδαφίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θα τους αφήσουμε;
10 προτάσεις της «αλληλεγγύης»

Η οικονομική κρίση, στην οποία μπαίνουμε όλο και βαθύτερα, δεν αφορά μόνο το πόσο λιγότερα χρήματα έχει στην τσέπη του ο κάθενας από εμάς. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης όπως γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση έχει άμεση επίδραση στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής μας.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει 299 αρμοδιότητες, υπερπολλαπλάσιες αυτών που έχει σήμερα, χωρίς βέβαια να διαθέτει την υλικοτεχνική υποδοµή, τη χρηµατοδότηση και το ανθρώπινο δυναµικό για να αντεπεξέλθει.
Οι χρεωµένοι Δήµοι και οι Περιφέρειες θα οδηγούνται εθελοντικά ή υποχρεωτικά σε Ειδικό Πρόγραµµα Εξυγίανσης, που σηµαίνει ότι µπορεί να τους επιβάλλεται αναστολή πρόσληψης προσωπικού και συµβάσεων µίσθωσης έργου καθώς και απαγόρευση σύναψης δανείου, γεγονός που μαθηματικά τους οδηγεί στην αναστολή του κοινωνικού τους έργου και στην παροχή υπηρεσιών.

Πολύ πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο μειώνεται υποχρεωτικά κατά 1,5 δισ. ευρώ το κόστος της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα επόμενα τρία χρόνια, «εξορθολογίζοντας» τη λειτουργία της. Μικρό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα του «εξορθολογισμού», είναι η πρόβλεψη για αντικατάσταση μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων στις υπηρεσίες των Δήμων… Ήδη, έχει περικοπεί το 40% των πόρων που δίνει το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση έχει μειωμένα ίδια έσοδα λόγω της πολιτικής της ύφεσης, ενώ πληρώνει περισσότερα σε έργα και υπηρεσίες λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Έτσι τα χρήματα για κοινωνική πολιτική και για το περιβάλλον θα είναι ελάχιστα ή δεν θα υπάρχουν καθόλου.

Σε µια εποχή συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και περιορισµού των κοινωνικών δικαιωµάτων είναι απαραίτητος ένας Δήµος που στόχο θα έχει να καλύπτει τις ανάγκες µας και όχι να δια-χειρίζεται τη λιτότητα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.
Θα πρέπει ο Δήμος μαζί με τους πολίτες να διεκδικήσει και να συγκρουστεί με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου το κράτος να δώσει τα οφειλόμενα στους δήμους, αλλά ταυτόχρονα ο Δήμος πρέπει να είναι στις γειτονιές, μαζί με τις πρωτοβουλίες πολιτών, τις περιβαλλοντικές κινήσεις, με τον κάθε πολίτη χωριστά.
Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν, να αποφασίζουν και να ενεργούν. Η δύναμη είναι η συμμετοχή και η διεκδίκηση αλλά ταυτόχρονα το καθήκον είναι η αλληλεγγύη. Με την αξιοιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου αλλά και την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών πρέπει να εφαρμόσουμε πραγματικές κοινωνικές πολιτικές για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις ευαίσθητες ομάδες, αξιοποιώντας τα ακατοίκητα ή αχρησιμοποίητα κτήρια, τα οικόπεδα που μπορούν να “πρασινίσουν”, και όλους τους κοινωνικούς εξοπλισμούς.

Οι προτάσεις της «αλληλεγγύης»
Η δημοτική μας κίνηση «αλληλεγγύη» προτείνει 10 άμεσα μέτρα για τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πολίτες.

1. Αµεση κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για όσους δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ.
2. Δηµιουργία νέων και ενίσχυση όσων δοµών υπάρχουν κοινωνικής προστασίας (δηµοτικά ιατρεία, παροχές σε άνεργους και ηλικιωµένους, δηµοτικό–κοινωνικό σούπερ µάρκετ, κοινωνικό φαρμακείο, λειτουργία προγραµµάτων στέγασης και σίτισης αστέγων και ανέργων με αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας).
3. Ολοκληρωµένη προσέγγιση του µεταναστευτικού ζητήµατος, για υγειονοµική περίθαλψη, στέγαση, εκµάθηση γλώσσας, απασχόληση.
4. Δηµιουργία κοινωνικών πολιτιστικών κέντρων νεολαίας.
5. Καμιά απόλυση εργαζόμενου από το Δήμο.
6. Απαλλαγή από δηµοτικά τέλη ανέργων και χαµηλοσυνταξιούχων.
7. Άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία των ανέργων που χάνουν το δικαίωμα περίθαλψης.
8. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς το Δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και των απόρων συμπολιτών μας.
9. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλλεγγύης» με την οποία θα παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στους κατόχους της σε συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματικούς συλλόγους.
10. Στήριξη της τοπικής αγοράς με τη λήψη πρωτοβουλιών για την παρεμπόδιση εγκατάστασης στην πόλη εμπορικών δραστηριοτήτων από πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων
.

Η συμμετοχή, η διεκδίκηση ακόμη και η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική πρέπει ταυτόχρονα να συνδυάζεται με την έμπρακτη αλληλεγγύη. Όλοι µας, άνδρες, γυναίκες, εργαζόµενοι, άνεργοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, µόρφωσης και ηλικίας, µπορούµε να πάρουµε την υπόθεση της πόλης στα χέρια µας. Γιατί η παρέµβαση στα όσα συµβαίνουν στην πόλη και επηρεάζουν τη ζωή µας δεν είναι δουλειά κάποιων ειδικών. 

Υπάρχει κι άλλος δρόμος από το δρόμο της κοινωνικής ισοπέδωσης και της υποτέλειας στις κυβερνητικές πολιτικές.

filadio_krisi_2.jpgfiladio_krisi_3.jpgfiladio_krisi_4.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *