Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι και πληρώνουμε για να τα θάβουμε!

 Αντιγράφουμε από το 2ο  τεύχος της εφημερίδας της πόλης μας  «αλληλεγγύη εν τύπω»:

        Οι δικαιολογίες πέφτουν στο κενό. Με το νέο περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής έχει αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να υλοποιήσουν οι Δήμοι τα τοπικά τους σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Ήρθε η ώρα πρωτοβουλιών και πράξεων από τον Δήμο μας για να αφήσουμε πίσω μας τον τριτοκοσμικό τρόπο συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων.

¨Άμεσες παρεμβάσεις με ελάχιστο κόστος και τεράστια οφέλη :

Διαχωρισμός των κλαδεμάτων, ώστε αρχικά να μειωθεί ο αριθμός των δρομολογίων αποκομιδής και στη συνέχεια λειτουργία κλαδοτεμαχιστή να μειωθεί ο όγκος τους.

Πιλοτική εφαρμογή ανάπτυξης ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων με αγορά μικρής ποσότητας καφέ κάδων. Με το πρόγραμμα αυτό μπορεί να καλυφθεί ένα μέρος του Δήμου, είτε σε περιοχές που υπάρχουν πολλά καταστήματα εστίασης, είτε σε κατοικίες που έχουν αύλιους χώρους για την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το κόστος για αγορά 150 πλkati-murizei-sta-sxedia-gia-ta-skoupidiaαστικών κάδων των 1.100 λίτρων υπολογίζεται περίπου στα 20.000 ευρώ .

Για τα κλαδέματα και τα βιοαπόβλητα η είσοδος στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) γίνεται χωρίς χρέωση.

Συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ (Φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα) για την ανάπτυξη συστήματος συλλογής έντυπου χαρτιού με ανάπτυξη ειδικών κάδων στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες , χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του Δήμου .

Ανάπτυξη Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης σε κοινόχρηστους χώρους, οικόπεδα ή κοινωφελή κτήρια που θα αποτελούνται από διαφορετικούς κάδους για κάθε ξεχωριστό ρεύμα απορριμμάτων.

Με αυτές τις άμεσες και σχεδόν ανέξοδες παρεμβάσεις εξοικονομούνται τεράστια ποσά.

Στο δήμο Αγ. Αναργύρων Καματερού παράγονται κατά μέσο όρο 23.500 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο για τα οποία πληρώνει 1.000.000 € (44€/τόνο) μόνο για την εναπόθεσή τους στον ΧΥΤΑ. Συνυπολογίζοντας την ελάττωση του κόστους από τα λιγότερα δρομολόγια αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων αλλά και τη μείωση των εργατοωρών που σπαταλούνται καταλαβαίνει ο καθένας ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι ουκ ολίγα.

Και δεν προσμετράμε τα κοινωνικά , περιβαλλοντολογικά οφέλη καθώς και την βελτίωση της καθημερινότητας του συνδημότη μας.

Η Διοίκηση του Δήμου δεν έχει πλέον δικαίωμα να μην προχωρήσει στην διαδικασία αυτή. Εκτός εάν παραμείνει στη γνωστή προσέγγιση της : δεν έχω προσωπικό, δεν έχω εγκρίσεις δαπανών , δεν , δεν ,δεν . . .

Ή μάλλον ας μας πει δεν θέλω.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *