Αλλαγή Χρήσεων Γης; Με τι επιχείρημα κ.αντιδήμαρχε;

Στην τελευταία, 17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας κ. Κατσιμάρδος που προΐσταται αυτής, εισηγήθηκαν στο σώμα του Συμβουλίου την αλλαγή των Χρήσεων Γης του παλιού κέντρου Καματερού (σημερινής Ενότητας 1), όπως αυτές ορίζονται με την αριθμό απόφαση 6150/93 του 1987 (ΦΕΚ 478Δ/87).

Βασική τους επιχειρηματολογία ότι οι περιορισμοί χρήσεων γης που εισάγει η παραπάνω απόφαση αίρει το θεσμοθετημένο με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 166Δ/87) περιεχόμενο βασικών κατηγοριών χρήσης γης και δημιουργεί προβλήματα ερμηνείας αναφορικά με τις επιτρεπόμενες και νόμιμες χρήσεις γης.

Κι εμείς σημειώνουμε. Πρώτον.
Η απόφαση 6150/93 φέρει ημερομηνία υπογραφής 2/4/87.
Το Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί στις 23/2/87.
Άρα… το Π.Δ. προϋπήρχε της απόφασης και έχει ληφθεί υπόψιν.

Δεύτερον.
Στο άρθρο 11(Γενικές Διατάξεις), στην παράγραφο 1, του συγκεκριμένου Π.Δ. αναφέρεται ρητά:
“Από την πολεοδομική μελέτη είναι δυνατό, ορισμένες από τις χρήσει γης που επιτρέπονται από τα πιο πάνω άρθρα (σχ. του Π.Δ.) να απαγορεύονται ή να επιτρέπονται με όρους και προϋποθέσεις ή να αφορούν τμήματα οικοδομικών τετραγώνων ή οικοπέδων ή ορόφους κτιρίων.”
Άρα… το Π.Δ. προβλέπει κατα τόπους περιορισμούς και σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν έρχεται σε αντίθεση μαζί του.

Τρίτον.
Οι αλλαγές χρήσης γης είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει σε βάθος χρόνου τον τύπο της ανάπτυξης και των δραστηριοτήτων στην περιοχή. Πρόκειται για απόφαση που χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα συνολικότερο σχεδιασμό καθώς και από ένα όραμα για την πόλη που θέλουμε. Δεν μπορούν να αφαιθούν στην τύχη τους τα πράγματα και να επιτραπεί η πορεία προς μια κατεύθυνση άγνωστη, άναρχη και μη αναστρέψιμη. Η τότε δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον κ.Κατσαρό είχε περιγράψει μια πόλη ήσυχη, με ήπιες δραστηριότητες που θα συνάδουν με τις ανάγκες των κατοίκων και γι’ αυτό προέβηκε και στην πρόταση και απόφαση κάποιων περιορισμών. Η σημερινή δημοτική αρχή και ο κ. Κατσιμάρδος τι ακριβώς θέλουν από την πόλη μας; Ποιο είναι το όραμά τους για την δημοτική κοινότητα του Καματερού, αλλά και για το σύνολο του Δήμου; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουν για αυτή την πόλη και πώς τους εξυπηρετούν μέσα από τις προτάσεις και τα έργα τους;

Τέταρτον.
Ποια ήταν η αφορμή για να έρθει αυτή η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο είκοσι έξι (26) χρόνια μετά την διαρκή εφαρμογή της; Ρωτήσαμε τον κ. Κατσιμάρδο και μας απάντησε γενικά, ότι υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που έχουν κάνει προσφυγή στο Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα. Ότι δεν μπορούν να βγάλουν άδειες και μας έφερε για παράδειγμα ότι μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα συνεργείο. Εμείς δεν καλυφτήκαμε από μια τέτοιου είδους γενικόλογη απάντηση και ζητήσαμε την πραγματική αφορμή για να συζητήσουμε επί συγκεκριμένου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Τέλος, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δήμαρχο να αναβληθεί το θέμα και να τύχει βαθύτερης επεξεργασίας, ενώ ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο κ. Κατσιμάρδο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που το εισηγήθηκε, να το επαναφέρει πιο συγκεκριμένα και με διαφορετική επιχειρηματολογία, αφού αυτή που χρησιμοποίησε καταρρίπτεται και δεν επαρκεί.
Το θέμα τελικά αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

για την δημοτική κίνηση “Αλληλεγγύη”
Γιάννης Γκολφινόπουλος

20/10/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *