Καματερό “SOS”: Πλημμυρίσαμε ΞΑΝΑ

esxatia-plhmmyra-112013-500×494.jpg

Στο γνωστό ρέμα Εσχατιάς, που είναι ακσεπές στο τμήμα του που διέρχεται από το Καματερό, εδώ και καιρό γίνονται έργα για την διαπλάτυνση και επικάλυψή του, για την αποφυγή πλημμυρών. Στο σημείο που το ρέμα συναντά τη λεωφόρο Φυλής υπήρχε γέφυρα κάτω από την οποία διέρχονταν τα νερά του ρέματος μέσω μικρού υπόγειου αγωγού.
Η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του ρέματος, καθαίρεσε τη γέφυρα προκειμένου να διευθετήσει την κύτη του ρέματος και στο σημείο αυτό.

Κατα τη διάρκεια της νεροποντής της 11ης Νοεμβρίου δημιουργήθηκε ορμητικός χείμαρος με αποτέλεσμα να προκληθεί καθίζηση του οδοστρώματος, να παρασυρθούν υλικά και χώματα και να πλημμυρίσουν αρκετά καταστήματα που βρίσκονται στο σημείο αυτό, καθώς και σπίτια. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που πλήγηκαν, διαμαρτύρονται έντονα και μιλούν για πλημμελή μέτρα προστασίας και προφύλαξης, κατά τη διάρκεια των εργασιών, από την ανάδοχο εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο σημείο αυτό δημιουργούνται προβλήματα και ζημιές από υπερχείλιση υδάτων. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η απουσία ασφαλούς δικτύου απορροής των ομβρίων υδάτων είναι ένα γεγονός που βασανίζει το Καματερό επι σειρά ετών. Οι υδρογεωλογικές και υδρολογικές μελέτες καταγραφής και επέμβασης στο υδρογραφικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, νότια-νοτιοανατολικά του Ποικίλου Όρους, παραμένουν ανολοκλήρωτες στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών.

Οι Δημοτικές Αρχές χρόνια τώρα, αρκούνται στην αποστολή επιστολών στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν ΥΠΕΚΑ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό δεν απαλλάσσει καμία Δημοτική Αρχή έως και σήμερα των ευθυνών της, γιατί ποτέ δεν άσκησαν σοβαρή πίεση στην πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος και γιατί ο όρος διεκδίκηση μέσα από κινηματικές διαδικασίες είναι μια λέξη άγνωστη στους Δημοτικούς μας άρχοντες.

Τα μεγάλα προβλήματα του Καματερού δεν λύνονται με ανταλλαγές επιστολών, αλλά με την ενημέρωση και κινητοποίηση του κόσμου.
Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να καταλάβει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται δια αλληλογραφίας και με προσωπικές επαφές και κλειστά ραντεβού στο γραφείο του Δημάρχου.

Όσο για τον οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης, που δένει τα χέρια ουσιαστικά στις Δημοτικές Αρχές και που αναφέρει συνεχώς ο κ. Σαράντης, να σημειώσουμε ότι έχει δίκιο.  Αλλά να θυμηθούμε τι έλεγε και ο ίδιος, καθώς και ο πολιτικός φορέας που τον στήριξε.  Ο «Καλλικρατης» που εξυμνούσε ο κ.Σαράντης μετέφερε στο Δήμο μας περισσότερες από 290 επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, πράγμα το οποίο η παράταξή μας σημείωνε από τότε και προειδοποιούσε των «κακών» που έπονται.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να παρεμβαίνει προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής. Με ένα σοβαρό διεκδικητικό πρόγραμμα, ανάλογο του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία.

Πρέπει να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια μοιραζόμενοι την αλήθεια μαζί τους και όχι να τους καθησυχάζουμε και να αμβλύνουμε τις αντιδράσεις τους με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις.

Επιτέλους ας καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, με «όντα πολιτικά» όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, και όχι με μια κοινωνία καταναλωτών και ψηφοφόρων προς διαχείριση.

·         Να καταγραφούν όλες οι ζημιές των περιουσιών, ιδιωτικών και δημόσιων

·         Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές

·         Να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις από την πολιτεία και την ανάδοχο εταιρεία

·         Να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες και έργα (δίκτυο ομβρίων, αντιπλημμυρικά, αποκατάσταση ρεμάτων κλπ.)  για την αποφυγή νεών καταστροφών.

·         Να αναλάβει έστω και τώρα ο δήμος την ενημέρωση, κινητοποίηση και διεκδίκηση, με αρωγό τους πολίτες, της άμεσης αποκατάστασης του χρόνιου αυτού προβλήματος που απειλεί ανθρώπινες ζωές.

12/11/2013
Δημοτική Κίνηση
«Αλληλεγγύη, η δύναμή μας»  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *