Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» – Μαθήματα στους διαδρόμους και στο πλατύσκαλο της ταράτσας

Της Τζούλιας Αθανασάκη

Ωραίες οι φιέστες, ωραίες οι εκδηλώσεις και όλα τα παρελκόμενα με τα οποία ασχολείται η διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου και κατ’ επέκταση η δημοτική αρχή. Αρκεί να μην ξεχνούν, ότι το κύτταρο του πολιτισμού δεν είναι τα πανηγύρια αλλά τα εργαστήρια, εκεί δηλαδή που παιδεύονται οι τέχνες, εκεί που οι νέοι (και όχι μόνο) δημότες έρχονται σε επαφή αλλά και συμμετέχουν στην πολιτιστική δημιουργία.
Η σημερινή κατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου «Σπύρος Αποστόλου» δεν τιμά ούτε τους δημότες αλλά ούτε και όλους όσοι διατυμπανίζουν το ενδιαφέρον τους για τα πολιτιστικά δρώμενα.
Τα περισσότερα τμήματα αντιμετωπίζουν πολλά και τραγικά προβλήματα, μιας και συστεγάζονται όλα μαζί στη μεγάλη αίθουσα του δευτέρου ορόφου του Πολιτιστικού Κέντρου. Συγκεκριμένα, στην ίδια αίθουσα λειτουργούν ταυτόχρονα τα εννέα από τα δέκα τμήματα εικαστικών (ζωγραφικής παιδικά, εφηβικό, ενηλίκων, γραφιστικής, μαριονέτας, ψηφιδωτού και μπατίκ) μαζί με τρία τμήματα Ωδείου (πιάνο, τμήμα έντεχνου τραγουδιού και χορωδία)!!! Προσθέστε σε αυτά τα τμήματα και το πρόγραμμα χειροτεχνίας ΑΜΕΑ και έχετε την πλήρη εικόνα.
Τα παραπάνω τμήματα λειτουργούν τις ίδιες ημέρες και ώρες, εκτός από τη χορωδία, τα μαθήματα της οποίας ξεκινούν μετά τις 8.30 το βράδυ.
Με άλλα λόγια, γίνονται ταυτόχρονα και στην ίδια άιθουσα μαθήματα ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων, πιάνο ατομικό, πιάνο φωνητική και χειροτεχνία σε ΑΜΕΑ!!! Το μόνο πράγμα που χωρίζει τις φωνούλες των μικρών παιδιών που ζωγραφίζουν από τα μαθήματα πιάνου και φωνητικής είναι κάποια χωρίσματα-βιβλιοθήκες. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας πόσο σοβαρή δουλειά γίνεται στα παραπάνω τμήματα.
Για την ενημέρωση των συνδημοτών μας, καλό θα ήταν ν’ αναφερθούμε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα εικαστικών, τα οποία από το 2003 έως το 2007 λειτουργούσαν στο ισόγειο του Πολιτιστικού, χωρίς όμως ο χώρος να διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές, μιας και πρόκειται για τον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Πιο πριν, από το 1994 μέχρι το 2003, τα τμήματα λειτουργούσαν ομαλά στην αίθουσα που βρίσκονται και σήμερα, μέχρι τη στιγμή που χρειάστηκε να φιλοξενήσουν περιοδικές συλλογές πετρωμάτων και ραδιοφώνων, τόσο περιοδικές όμως που διήρκεσαν από το 2003 έως το 2007!!!
Από τον Οκτώβρη του 2007, και παρά τις υποσχέσεις, το πρόβλημα του χώρου δεν έχει λυθεί. Εννέα από τα δέκα τμήματα λειτούργησαν για τρεις μήνες στον διάδρομο του Β’ ορόφου (!!!!) μαζί με τα ΑΜΕΑ, σε συνθήκες αχαρακτήριστες για τα σημερινά δεδομένα πολιτισμού, ενώ μέχρι σήμερα, το τμήμα αγιογραφίας λειτουργεί στο πλατύσκαλο της ταράτσας του Πολιτιστικού (!!!) .
Φυσικό επόμενο ήταν οι απώλειες μαθητών από όλα τα τμήματα και, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες γονέων, μαθητών αλλά και εργαζομένων, οι συλλογές μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους και τα τμήματα συστεγάστηκαν στη μοναδική διαθέσιμη αίθουσα του Β’ ορόφου.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μετά από παρέμβαση της «ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ», ο Δήμαρχος υποσχέθηκε πως μέσα στο χρόνο τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν και ότι τα εργαστήρια θα στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους. Θα περιμένουμε και θα παρακολουθούμε από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *