Συνάντηση Γ. Σουφλιά με Δημάρχους για το πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Ρεπορτάζ των ΜΜΕ και η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την συνάντηση.

Ελευθεροτυπία: Υπόσχεται τώρα 1,4 εκατ. ευρώ για το πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Κάτω από την πίεση των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, αλλά και το μπαράζ ερωτήσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων, ο κ. Σουφλιάς υποχρεώθηκε να πάρει θέση στο θέμα του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μια όαση πράσινου συνολικής έκτασης 1.100 στρεμμάτων, εφτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του Εθνικού Κήπου, που έχει εγκαταλειφτεί τα τελευταία χρόνια.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημάρχους των Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, που συνορεύουν με το πάρκο, τους προέδρους της ΤΕΔΚΝΑ και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και το ίδρυμα Λάτση που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν την πρόθεσή του να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων. Με το κονδύλι αυτό θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο πάρκο, που θα εξασφαλίσουν κατά κύριο λόγο την ύδρευση και άρδευση του πάρκου, καθώς και τα δίκτυα ανακύκλωσης για το νερό που χρησιμοποιείται στις τεχνητές λίμνες. Ο δήμαρχος Καματερού θα διαθέσει μια γεώτρηση και το υπουργείο θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου. Η «Αττικό Μετρό» θα αναλάβει την επισκευή και η λειτουργία του μικρού τρένου που υπάρχει για μετακινήσεις μέσα στο πάρκο. Διπλασιάζεται και φτάνει στα 400.000 ευρώ τον χρόνο η επιχορήγηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ προς τον φορέα διαχείρισης του πάρκου. Ανακοινώθηκε χθες ότι πρόεδρος αναλαμβάνει η Κ. Συκιανάκη, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, φορέας που θα αναλάβει και την εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης.

Από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε η ανάγκη για εξασφάλιση εσόδων που θα προέλθουν από την αξιοποίηση κτιρίων του πάρκου και το αγρόκτημα των 80 στρεμμάτων, όπου μπορεί να αναπτυχθούν βιολογικές καλλιέργειες.                                                                                                  Χ.ΤΖ.

Καθημερινή: Θυμήθηκαν το πάρκο «Α. Τρίτσης» 13 χρόνια μετά
Του Γιωργου Λιαλιου
Παρεμβάσεις με καθυστέρηση 13 ετών ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ για το εγκαταλελειμμένο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου μέσα στη δυτική Αττική ξεκίνησε ως πρότυπος χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατέληξε… μια ρυπαρή αλάνα, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τη δημιουργία του και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ελάμβαναν ετησίως οι δήμαρχοι της περιοχής για τη φροντίδα του.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (γνωστότερο ίσως ως Πύργος Βασιλίσσης) δημιουργήθηκε το 1996 ως το… «Μέγαρο Μουσικής» της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοστίζοντας περισσότερα από 5 δισ. δραχμές (15 εκατ. ευρώ), 75% των οποίων προήλθε από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, παρά τα φιλόδοξα αρχικά σχέδια, το πάρκο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα τη σταδιακή του απαξίωση.
Κι αυτό παρά τη χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ελάμβανε ετησίως ο φορέας διαχείρισης του πάρκου (σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ), επικεφαλής του οποίου ήταν διαδοχικά δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής.
Η τύχη των χρημάτων δεν φάνηκε να απασχόλησε ιδιαίτερα το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο -κατά την κοινή του πρακτική- επί χρόνια απλώς «απέστρεφε το βλέμμα». Οι δημοτικές αρχές διαμαρτύρονταν για την κατάσταση του χώρου και επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την επόμενη Πέμπτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ισως και αυτή να ήταν η αφορμή που χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς αίφνης κάλεσε τους εκπροσώπους της περιοχής [τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλο, τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λ. Μίχο και με τους δημάρχους Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντη, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτο, και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλο] και τους ανακοίνωσε την άμεση χρηματοδότηση του πάρκου με 1,4 εκατ. ευρώ (το 50% από δωρεά του Ιδρύματος Λάτση), προς αποκατάσταση ζημιών και την ετήσια υποστήριξή του με 400.000 ευρώ.
Νέος πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου ορίστηκε η πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κ. Κατερίνα Συκιανάκη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσης ανακοίνωσε ότι θα εκπονήσει μελέτη για τη βιωσιμότητα του πάρκου, κρίνοντας ότι οι προηγούμενες ανταποδοτικές δραστηριότητες απέτυχαν. Οσον αφορά τις παρεμβάσεις, θα αφορούν την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, την αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού και των λοιπών υποδομών.

Βήμα: Για βελτίωση υποδομών του Χρηματοδότηση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» με 1.400.000 ευρώ, υποσχέθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ

Την άμεση χρηματοδότηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον με 1.400.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση των υποδομών του υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Σουφλιάς.

Οι 700.000 ευρώ θα διατεθούν από το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) που είναι φορέας του υπουργείου και το υπόλοιπο ποσό θα προσφέρει το Ίδρυμα Λάτση. Ο κ. Σουφλιάς συζήτησε το θέμα του πάρκου με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «με το ποσό αυτό θα γίνουν έργα εξεύρεσης νερού για το πότισμα, περιφράξεις και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος».

Επιπλέον, θα καταρτιστεί σχέδιο βιωσιμότητας και θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθούν κάποιες δυνατότητες του πάρκου, όπως ένα μεγάλο αγρόκτημα και κάποια κτίρια για τη συντήρησή του.

Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διπλασιάσει από τις 200.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ ετησίως το ποσό που θα διαθέτει για τη συντήρης του πάρκου.

Πρόσθεσε, τέλος ότι η Αττικό Μετρό θα αναλάβει συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης για να αποκαταστήσει το τρενάκι που υπάρχει στο πάρκο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΕΧΩΔΕ    

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά με Δημάρχους για το Πάρκο « Αντώνης Τρίτσης».
Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλο, τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λ. Μίχο, και με τους Δημάρχους Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντη, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτο, και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλο, με θέμα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

    Με εντολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο ΟΡΣΑ και η Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, μετά από επιτόπια αυτοψία και συνεργασία με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέγραψαν τα προβλήματα που παρουσιάζει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

    Ο κ. Γ. Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η εικόνα του Πάρκου καταδεικνύει σοβαρότατα προβλήματα στη συντήρηση και εν γένει στην ικανοποιητική λειτουργία του. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι δεν ήταν αποτελεσματικές οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα εξασφάλιζαν, όπως προβλεπόταν από την αρχή, την αυτοχρηματοδότηση της συντήρησης και της καλής λειτουργίας του. Κατά συνέπεια, βασικό πρόβλημα για τη συντήρηση και την ικανοποιητική λειτουργία του Πάρκου είναι το θέμα της χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης του.
Απόφασή μου είναι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να καταβάλει προσπάθεια, κοινή με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το Πάρκο να ανακτήσει και να διατηρήσει την ελκυστικότητα και τον ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο, όχι μόνο για την ποιότητα ζωής της Δυτικής Αθήνας, αλλά και για ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας.¼br> Οι αναγκαίες δράσεις τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποφασίσει να υποστηρίξει οικονομικά, και κατά περίπτωση τεχνικά, είναι :¼br>     1. Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας νερού και η αποκατάσταση των συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης.
    2. Η αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού και του εξοπλισμού.
    3. Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

    Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω υπολογίζεται σε 1.400.000 €, τα οποία θα διατεθούν, κατά το ήμισυ από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΕΤΕΡΠΣ) και κατά το ήμισυ από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ, στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.
    Ειδικότερα :
    Α. Για την αποκατάσταση των λειτουργιών του Πάρκου :
    1. Είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί η αναγκαία ποσότητα νερού και να αποκατασταθούν τα συστήματα ανακύκλωσης και άρδευσης:
    Σύμφωνα με στοιχεία του 2000 οι ημερήσιες ανάγκες για την άρδευση του Πάρκου ανέρχονται σε 900 έως 1000 κ.μ. Η επάρκεια νερού θα εξασφαλισθεί από την παροχή γεωτρήσεων του Δήμου Καματερού και από την αξιοποίηση των υφιστάμενων στο Πάρκο γεωτρήσεων και πηγαδιών. Τα αναγκαία έργα για την εξασφάλιση του νερού και τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης είναι:¼br>     α. Η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά νερού από γεώτρηση του Δήμου Καματερού.
    β. Η επισκευή των αντλιοστασίων στις ενεργές γεωτρήσεις και πηγάδια του Πάρκου.
    γ. Η επισκευή του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την κατάντη λιμνοδεξαμενή στην ανάντη (ανακύκλωση).
    δ. Η επισκευή των αντλιοστασίων και της υποδομής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των αγωγών δικτύου άρδευσης-πυρόσβεσης.
    ε. Η στεγανοποίηση λιμνών.
    Προϋπολογισμός έργου: 700.000,00 €¼br>     Για τα έργα β,γ,δ, έχουν εκπονηθεί μελέτες από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας.
    2. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού, και του εξοπλισμού (παγκάκια, ξύλινες γέφυρες, παρατηρητήρια πουλιών, πέργκολες, κιόσκια, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.).
    Προϋπολογισμός έργου : 400.000,00 €¼br>     Η υλοποίηση των έργων αυτών θα πραγματοποιηθεί με την τεχνική υποστήριξη της Δ/νσης Αναβάθμισης Περιοχών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
    Β. Για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Πάρκου :
    Έχει ήδη συνταχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με ανάθεση από τον ΟΡΣΑ, Ερευνητικό πρόγραμμα – μελέτη για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των γεωργικών δραστηριοτήτων (αγροκτήματος) και των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος. Υπολείπεται η υλοποίηση των αποτελεσμάτων του, για να είναι το αγρόκτημα παραγωγικό και οικονομικά ανεξάρτητο. Προτείνεται η σύναψη σύμβασης με έμπειρο βιοκαλλιεργητή.
    Εκτιμάται ότι μετά την αρχική αποκατάσταση του χώρου, το αγρόκτημα θα μπορεί πέραν της αυτοσυντήρησης του να αποδώσει και οικονομικά οφέλη για το υπόλοιπο Πάρκο.
     Τα απαραίτητα έργα σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούν
    1. στον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου και
    2. στην επαναλειτουργία του αγροκτήματος (βιολογικές καλλιέργειες).¼br>     Προϋπολογισμός έργου: 300.000,00 €
    Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα πραγματοποιηθεί με την τεχνική υποστήριξη του ΟΡΣΑ. 

  Γ. Για τη διαχείριση του Πάρκου είναι απαραίτητο:
    1. Να εκπονηθεί Σχέδιο Βιωσιμότητας του Πάρκου στην κατεύθυνση:
    Ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των σκοπών του Οργανισμού προκειμένου να εξασφαλίζονται έσοδα για την συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου.
    2. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης φύλαξης του Πάρκου και της συντήρησης του πρασίνου με ευθύνη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου.¼br> ¼br>     Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνδράμει στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Πάρκου μέσω του ΕΤΕΡΠΣ με το ποσό των 400.000,00 € ετησίως.
    Η χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλίζεται και από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η αξιοποίηση του αγροκτήματος και των κτισμάτων του Πάρκου και άλλων.
    Στη διαχείριση του Πάρκου θα συμβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.
Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διπλασιάσει από τις 200.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ ετησίως το ποσό που θα διαθέτει για τη συντήρης του πάρκου.

Πρόσθεσε, τέλος ότι η Αττικό Μετρό θα αναλάβει συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης για να αποκαταστήσει το τρενάκι που υπάρχει στο πάρκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *