Τοποθέτηση του εκπροσώπου της “Αλληλεγγύης” στο ειδικό δημ. συμβούλιο “απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής”, Γιάννη Γκολφινόπουλου

Pavel Lefterov - closed society

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,

αγαπητές και αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, δημότες – δημότισσες, κάτοικοι και εργαζόμενοι, διότι ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή που εμείς συνεδριάζουμε κάποιοι εργάζονται ανάμεσά μας. Πρόκειται για τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας.

Είναι αυτοί που χωρίς τα χέρια τους, χωρίς το μυαλό τους δεν θα μπορούσαμε ούτε στιγμή να υπηρετήσουμε την πόλη μας, τη χώρα μας, τον κόσμο ετούτο.

Είναι αυτοί που κινούν τα γρανάζια, που κρατούν το ρυθμό της αναπνοής αυτού του τόπου. Στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στην εκπαίδευση, στην υγεία, την φροντίδα, τις κατασκευές, την μελέτη, την συντήρηση, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στη διοίκηση.

Είναι αυτοί που βάλλονται αυτή τη στιγμή, από την υποτελή στην «τρόικα» και τα «μεγάλα συμφέροντα» κυβέρνηση, που έχει επιλέξει να στραγγαλίσει ό,τι δημόσιο, ό,τι κεκτημένο και να το ξεπουλήσει μισοτιμής στα κάθε λογής «αρπακτικά» του είδους, Σάλλα, Μπόμπολα, Μελισσανίδη, Αλαφούζου και των ομοίων τους.

Είναι αυτοί και αυτές που χτυπιούνται καθημερινά από την ιδιωτική τηλεόραση και κατηγορούνται ως κλέφτες, λωποδύτες και τεμπέληδες, την ώρα που στα «υψηλά κλιμάκια» το πανηγύρι «καίει» χρόνια. Την ώρα που οι «μεγαλο-τσιφλικάδες» «ασελγούν» πάνω στη δημόσια περιουσία και τα δικαιώματα στην εργασία, πλούτο που τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός πλήρωσε με αίμα και ιδρώτα για να καταφέρει να οικοδομήσει.

Είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή καθημερινά με τους πολίτες και δέχονται την άρνηση, την επιθετικότητα στη συμπεριφορά, ανθρώπων που νιώθουν την αδικία που τους επιβάλλεται και που ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να εκτονώσουν την οργή τους. Θύματα που το προηγούμενο βράδυ, στα δελτία των 20:00 της ιδιωτικής τηλεόρασης, έχουν φροντίσει οι «τσιφλικάδες» να τους σκιαγραφήσουν.

Δημόσιοι υπάλληλοι και μετανάστες.

Είναι αυτοί που περισσότερο από ποτέ χρειάζονται την έμπρακτη στήριξή μας σήμερα, αγαπητοί κύριοι και κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι.

Είναι αλήθεια ότι στάθηκα πολύ στο θέμα των εργαζομένων, αλλά εδώ είναι και το πρώτο σημείο κριτικής μου κύριε δήμαρχε. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι οι συνεργάτες μας, οι συμμαχητές μας στη μάχη για την επίτευξη των κατά το δυνατό καλύτερων και αξιοπρεπέστερων συνθηκών ζωής στον τόπο μας.

Χρειάζεται να τους εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε παράλληλα από αυτούς, να τους καθοδηγούμε και να τους σεβόμαστε, να τους προτείνουμε, να τους προτρέπουμε, να γινόμαστε το παράδειγμα, να τους δίνουμε το κίνητρο για την υλοποίηση των στόχων αυτών που θέτουμε από κοινού, για το παρόν και το μέλλον όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, αλλά και για την ίδια την πόλη μας.

Τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό.

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στον «απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτική αρχής για το 2012». Βέβαια, ο χώρος,ο χρόνος και η προσέλευση, είναι μη συμβατά με το βαρύγδουπο κατά τ’ άλλα τίτλο της σημερινής μας ειδικής συνεδρίασης.

 

Οι αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο μας, στο έργο σας, είναι πολλές. Αυτό είναι αλήθεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί με πόρους μειωμένους περισσότερο του 60%, με εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες που της έχουν προστεθεί -χωρίς της συνοδεία των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού που απαιτούνται-, με τον «Καλλικράτη» που αντί να μας κάνει «δήμο του μέλλοντος», «δήμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών» όπως διατυμπανίζατε μέχρι πριν ενάμιση χρόνο, μας πήγε πίσω και συνεχίζει να μας πηγαίνει ακόμα περισσότερο. Με θέσεις εργασίας πάγιων και διαρκών αναγκών να μένουν ακάλυπτες ή να καλύπτονται από κατατρεγμένους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα, -ή «ανθρώπους λάστιχα» αν μου επιτρέπεται ο όρος-, με το Παρατηρητήριο «πάνω από το κεφάλι της», και σημειώνω εδώ ότι μιλώ για την τοπική αυτοδιοίκηση πάντα, και με μια κεντρική εξουσία που την θέλει υποχείριο στις απαιτήσεις των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει.

Πολιτικών που συμπυκνώνουν στις μέρες μας την πιο ακραία έκφανση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και της λειτουργίας του, με σκοπό το κέρδος και όχι τον κοινωνικό καθ’ αυτό χαρακτήρα, που χρειάζεται να της αποδίδεται σύμφωνα με τη δική μας μαρξιστική οπτική και προοπτική.

 

Όμως κύριε δήμαρχε μπορεί να σταθεί αυτό ως άλλοθι αναρωτιέμαι εγώ;

Μπορεί με μια αναφορά στις «οικονομικές στενότητες των ημερών», που «δεν ήταν επιλογή σας», όπως ισχυρίζεστε, αλλά σας επιβλήθηκαν, να θεωρήσετε τον εαυτό σας και το έργο σας σαν δημοτική αρχή «επιτυχημένο τηρουμένων των αναλογιών»;

Μπορεί απλά να αντικαθιστάτε κάποιες φράσεις που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως «τα συσσωρευμένα επί πολλά έτη προβλήματα» ή «το χάος που συναντήσαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές», με σχετικές φράσεις στο σήμερα όπως «η μνημόνιακή πολιτική» ή «η αμφισβήτηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης», και να πιστεύετε ότι αποποιείστε έτσι των ευθυνών σας για τις πολιτικές που ασκείτε στο δήμο;

Μα, θα μου πείτε, δεν παράξαμε έργο; Και βέβαια θα σας απαντήσω. Θα ήμουν ανακριβής και ανόητος, κακόβουλος και μεφιστοφελικός, εάν ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο.

Άλλωστε τα «ορατά» στους δημότες και εν δυνάμει ψηφοφόρους ενόψει εκλογών κιόλας- έργα, είναι το ατού σας. Ομολογουμένως η θέση σας είναι ευνοϊκότερη σε αυτό τον τομέα, της επικοινωνίας. Εξακολουθείτε να υστερείτε όμως στον τομέα της κοινωνίας δυστυχώς.

 

Κι εδώ θα ανοίξω μία παρένθεση και θα αναφερθώ στις εισηγήσεις των αντιδημάρχων.

Κύριοι αντιδήμαρχοι για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα μιας πράξης χρειάζεται να διαθέτουμε μέτρο σύγκρισης και από εσάς δεν άκουσα κανένα τέτοιο μέτρο. Αναφέρατε ότι στους βρεφονηπιακούς φέτος φιλοξενήσαμε 512 παιδιά, μεταξύ των οποίων 80 βρέφη, αλλά δεν μας είπατε όμως ποια είναι η δυναμική των οχτώ σταθμών, εάν καλύφτηκαν οι θέσεις στο σύνολό τους –και εάν όχι γιατί- , καθώς και πόσα παιδιά μείνανε εκτός. Αναφέρατε κοινωνική μέριμνα και στήριξη σε ανασφάλιστους του δήμου μας, αλλά δεν μας είπατε πόσοι ανασφάλιστοι είναι οι καταγεγραμμένοι και τι ποσοστό αυτών στηρίζει ο δήμος τελικά;

Κύριε πρόεδρε,

ανέλαβα καθήκοντα δημοτικού συμβούλου τον Ιούλιο του 2012, εκπροσωπώντας την δημοτική κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» καθώς και τους δημότες της πόλης μας, που μας στήριξαν ή και όχι, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε συνέχεια βεβαίως των δύο χρόνων ουσιαστικών παρεμβάσεων και διόλου απαρατήρητης και δυναμικής πορείας του συνοδοιπόρου Παναγιώτη Τερζόγλου.

Σε αυτό το διάστημα κατάφερα να έρθω αντιμέτωπος με προϋπολογισμούς «δημιουργικής λογιστικής» όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ και όχι πραγματικών κοινωνικών αναγκών και διαθέσεων, αφού η συμβολή της κοινωνίας απουσιάζει παντελώς. Κατάφερα να έρθω αντιμέτωπος με Κανονισμούς Καθαριότητας & Περιβάλλοντος που διαπνέονταν από πνεύμα τιμωρητικό και καθόλου προληπτικό. Κατάφερα να έρθω αντιμέτωπος με μεταναστευτικά προγράμματα, από τα οποία απουσίαζαν οι μετανάστες, με Κοινωνικά Παντοπωλεία από τα οποία απουσίαζαν τα ευάλωτα νοικοκυριά, με μέρες αλληλεγγύης απ’ όπου απουσίαζαν οι αλληλέγγυοι, με προμήθειες τροφίμων όπου απουσίαζαν τα τρόφιμα! (βλ.βρεφονηπιακούς)

 

Με πνεύμα αισιοδοξίας και με την πεποίθηση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποια ζητήματα, σας παροτρύναμε να κατασκευαστεί ένα πάρκο αθλητικών δραστηριοτήτων «αστικής κουλτούρας» (πατίνι,rollers, bmx κλπ.) ή «skate park» όπως ονομάζεται και αντί αυτού στήσατε ευκαιριακά με την ΕΡΓΟΣΕ μια παιδική χαρά απέναντι από ένα στρατόπεδο. Αμφιβόλου παιδαγωγικού χαρακτήρα έργο θαρρώ.

Σας προτείναμε να υπάρξει συνολική κυκλοφοριακή ρύθμιση στο δήμο και όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις με μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, σταθμεύσεις κλπ. που δημιουργούν νέα προβλήματα και το κακό ανακυκλώνεται και μας είπατε για τεράστια κόστη. Δυστυχώς ο νους της διαχειριστικής λογικής δεν μπορεί να πάει πιο μακριά από το μότο «λεφτά με τη σέσουλα».

Στο ίδιο μότο  κινούνται επίσης και τα υπέρογκα ποσά που σπαταλιόνται σε μηνιαία σχεδόν βάση για ενοικίαση ήχου, ενώ έχει ήδη -μετά και από πιέσεις δικές μας- προϋπολογιστεί διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (10.000€) για αγορά κινητού ηχητικού εξοπλισμού από το Δεκέμβρη κιόλας.

Παρομοίως και η πρόταση για διαδημοτικό συνεργείο οχημάτων ή συνεργασία με συνεργείο οχημάτων ΔΕΚΟ που εδράζεται στο δήμο μας, για την αποφυγή σπατάλης και την εκροή χρημάτων από το δημόσιο.

Σας προτείναμε ακόμα να γίνουνε παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο με στόχο την ανάδειξη της έννοιας του συλλογικού έναντι του ιδιωτικού-ατομικίστικου, αν μου επιτρέπεται ο όρος.

Σας προτείναμε να αναζητήσουμε τρόπους για στήριξη συνεταιριστικών εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών εργατικής αυτοδιαχείρισης που θα απέβαιναν διπλά συμφέρουσες για την τοπική μας κοινωνία. Οικονομικά, αλλά και ως εμπειρίες. Δεν ενδώσατε.

Σας προτείναμε χωρίς κόστος συνεργασίες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και τον ακαδημαϊκό πληθυσμό που μεταναστεύει, αλλά προτιμήσατε να μείνετε σε επιφανειακή κριτική χωρίς επιχειρήματα.

Σας προτείναμε μόνιμο γιατρό εργασίας και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στην καθημερινή διάθεση των εργαζομένων και εσείς διαρρεύσατε ότι δεν θέλουμε γιατρό.

Σας προτείναμε από την πρώτη στιγμή εξώδικο συμβιβασμό με τους κατοίκους του Αττάλου, για την εξασφάλιση και εσόδων του δήμου και μη εξαθλίωσης των ήδη εξαθλιωμένων πολιτών από τη μνημονιακή πολιτική. Πήγατε να εφαρμόσετε σκληρή γραμμή. Το κόστος ήταν μεγάλο. Και όχι μόνο πολιτικό, αλλά και κοινωνικό και οικονομικό.

Σας προτείναμε να γίνουν δυναμικές δράσεις για την επιβίωση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Μείνατε στα λόγια και τις επιστολές. Είπατε θα μας καλέσετε σε ραντεβού με το φορέα διαχείρισης και σε εκείνη τη μαχητική διαμαρτυρία που προτείνατε ο ίδιος εσείς κύριε δήμαρχε στη ΔΕΗ, όπου θα απαιτούσαμε την επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς αποπληρωμή του χρέους ή μέρους αυτού. Από το Φλεβάρη περιμένουμε. Το πάρκο έχει καταρρεύσει, η μόλυνση επεκτείνεται. Αύριο ίσως είναι αργά.

Σας προτείναμε διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ, του στρατοπέδου. Προτιμήσατε το δρόμο της ανάθεσης, του μοναχικού καβαλάρη των θεσμών και όχι συλλογικές κινηματικές διαδικασίες ζυμωμένες στον κόσμο των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Βρίσκεστε σε αδιέξοδο.

 

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

ο δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι ένας πανέμορφος δήμος, στο σύνολό του, με πολλά προτερήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Σημασία βέβαια έχει να διαθέτεις πιστεύω, θέληση, όραμα, σχέδιο, πυγμή και αγωνιστικότητα, φαντασία, να θέλεις να μοιράζεσαι, να ακούς, να μαθαίνεις, να δημιουργείς, να συνεργάζεσαι. Ο δήμος μας συνδυάζει τη φύση, το πράσινο, τα νερά, την πανίδα, τη θέα, την αρχαιότητα, την ιστορία, την τέχνη, μαζί με το νεανικό πληθυσμό, τις παραγωγικές ηλικίες, την τοπική γνώση, τις συγκοινωνίες.

Ο δήμος μας είναι γειτονιά, είναι ρέματα, είναι αλάνες, είναι πέρασμα! Ας είναι. Ας γίνει στάση. Ας γίνει αρχή για το μπόλιασμα μια ζωής διαφορετικής, κάποιων ανθρώπων που τον επέλεξαν και θα τον επιλέξουν στο μέλλον. Που στόχο έχουν την εσωτερική τους γαλήνη και την ευτυχία. Στοιχεία βάσεις, για την επιτυχία.
Στοιχεία που προϋποθέτουν αξίες όπως αυτή της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

 

 

22/07/2013
Γιάννης Γκολφινόπουλος
εκπρόσωπος της δημ. κίνησης «Αλληλεγγύη η δύναμή μας»
στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *