Τσιμέντο να γίνουν;

 Το φυλλάδιο της  “Αλληλεγγύης” για τo ΠEΡΙΒΑΛΛΟΝ…  σε pdf: filadio_perivallon_teliko.pdf

 filadio_perivallon_teliko1.jpg

Το «Μνημόνιο» και ο «Καλλικράτης»
καταστρέφουν και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θα τους αφήσουμε;

πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Σε πάρκο περιβαλλοντικής εγκατάλειψης και όχι ευαισθητοποίησης, όπως είναι ο τίτλος του, έχει µετατραπεί το Πάρκο Τρίτσης. Δεκατέσσερα χρόνια µετά τη δηµιουργία του, η έκταση των 1.150 στρεµµάτων ρηµάζει.
Τα καταστροφικά σχέδια των κυβερνήσεων, η αδιαφορία και οι καταπατήσεις των συν-διαχειριστών Δήµων (Αγ. Αναργύρων, Iλίου, Καµατερού) αλλά και η διαχρονική ανεπάρκεια του Οργανισµού Διοίκησης και Διαχείρισης απειλούν τόσο το δηµόσιο όσο και τον αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του. Η δικαιολογία που συνεχώς προβάλλεται είναι η έλλειψη χρημάτων ενώ η «λύση» που προκρίνεται είναι η αύξηση κάθε λογής επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στο πάρκο. Ετσι το πάρκο τείνει να διαμορφωθεί σε «πολυχώρο» πολιτισμού με τον Οργανισμό Διαχείρισης να λειτουργεί ως μάνατζερ που ενημερώνει για τις ελεύθερες ημερομηνίες ενός μεγάλου πράσινου χώρου σε τιμή ευκαιρίας ενώ ένα πλήθος νέων δραστηριοτήτων εντάσσονται σταδιακά στο χώρο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης, ακόμα και υπό τη νέα του διοίκηση, ούτε συνολικό σχεδιασμό έχει ανακοινώσει ούτε διαφάνεια στα οικονομικά έχει επιδείξει ενώ συγκαλύπτει παρανομίες και καταπατήσεις των προηγούμενων διοικήσεων.

filadio_perivallon_teliko2.jpg

ελεύθεροι χώροι στο Καματερό

Το Καματερό αποτελεί ίσως το καλύτερο φιλέτο της Δυτικής Αθήνας. Με αρκετούς ακόμη μεγάλους ελεύθερους χώρους, γυαλίζει το μάτι των μεγαλοκατασκευαστών που συντονισμένα οδηγούν σε αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων. Εκεί που κάποτε θα γινόταν πλατεία ή παιδική χαρά ή αθλητικό κέντρο ή παιδικός σταθμός ή Κ.ΑΠ.Η βλέπουμε σήμερα μια ωραιότατη πολυκατοικία!
Κι αυτό γιατί κανείς από τους διοικούντες δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την τακτοποίηση και αποζημίωση των ιδιοκτητών των δεσμευμένων εκτάσεων ούτε υπερασπίστηκαν τους ελεύθερους χώρους στα δικαστήρια όπου καταφεύγουν οι ιδιοκτήτες τους.
Εαν δεν ολολοκληρωθεί άμεσα το σχέδιο πόλης, εγκεκριμένο από το 1986, και δεν γίνουν σε όλες τις γειτονιές οι Πράξεις Εφαρμογής, η πλειοψηφία των ελεύθερων αυτών χώρων θα χαθεί, και μαζί τους θα χαθεί και η ευκαιρία για μια ανθρώπινη πόλη, μια και το Σχέδιο Πόλης εξασφάλιζε το υψηλότερο ισοζύγιο πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού ανάμεσα σε όλους της δήμους της δυτικής Αθήνας.
Σε περιοχές εντός σχεδίου του Καματερού υπάρχουν εκτάσεις εκτός σχεδίου, γεγονός απαράδεκτο. Ενώ τέλος, η μη οριοθέτηση των ρεμάτων του Καματερού οδηγούν στην αναποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ρεμάτων (π.χ. ρέμα Εσχατιάς κ.λπ.).

301 Ε.Β.

Στο χρόνιο αίτημα των κατοίκων για απόδοση του 301 Ε.Β. (215 στρέμματα) προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, η κυβέρνηση µέσω του υπουργού Εθνικής Άµυνας, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, απάντησε ότι το 301 Ε.Β. είναι «μη αποδεσμεύσιμο». Στην απάντησή του ανέφερε ως πρόσθετο λόγο της παραµονής του 301 Ε.Β. την κατασκευή της πέµπτης γραµµής από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. που θα το εξυπηρέτεί.
Η 5η γραμμή θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως πάρκινγκ βαγονιών και τρένων και σε δεύτερη φάση θα διευκολύνει τη δημιουργία εμπορικών δραστηριοτήτων στο 301. Θέλουμε το 301 για εμπορική χρήση ή να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο πάρκο, αξιοποιώντας τα κτήριά του για πολιτιστικές χρήσεις;

filadio_perivallon_teliko3.jpg

προαστιακός σιδηρόδρομος

Πολλές ήταν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από μεριάς μας σχετικά με το έργο του Προαστικού Σιδηροδρόμου. Ένα έργο – ανάσα στην περιοχή, κατέληξε να προσθέσει χιλιάδες τόνους τσιμέντου, να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί εδώ και 15 χρόνια, να πραγματοποιείται χωρίς περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη και κυρίως χωρίς να παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της πόλης.
Το μνημόνιο μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου (Νοέμβριος 2008) περιείχε αόριστες εξαγγελίες και υποσχέσεις, περιέγραφε θέματα με πρωτοφανή προχειρότητα, δεν δέσμευε πουθενά το Υπουργείο και μόνο ως στάση δουλείας από το δήμο μας απέναντι στην κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρστεί.
Καμία αναφορά ή δέσμευση δεν έχει γίνει για τους χώρους που απελευθερώνονται. Πρόκειται για το χώρο των πρώην γραμμών Πελοποννήσου, για τους τεράστιους χώρους που μένουν ελεύθεροι στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ και στο αμαξοστάσιο, το οποίο θα μεταφερθεί στο Θριάσιο, αλλά και την προέκταση του μεγάλου Πευκώνα (εκεί όπου σήμερα έχει στηθεί το απέραντο εργοτάξιο).
Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν καθορίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς τόσο του χώρου της παλιάς γραμμής ΣΠΑΠ από τον Πευκώνα μέχρι τα όρια του Δήμου, όσο και του υπόγειου χώρου στάθμευσης που προβλέπεται να κατασκευαστεί απέναντι από την πύλη του 301 Ε.Β.
Οσο για τους ποδηλατόδρομους και τα πράσινα βουναλάκια που εμφανίζονταν στη μακέτα του έργου, η οποία τάχιστα εξαφανίστηκε από την κοινή θέα, η φωτογραφία, που απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση του χώρου πάνω από τις υπογειοποιημένες γραμμές, μας δίνει μια εικόνα του μέλλοντός μας σε αυτή την πόλη… Τσιμέντο και στην καλύτερη περίπτωση γκαζόν…

filadio_perivallon_teliko4.jpg

Η “αλληλεγγύη” αγωνίζεται για:

– Δραστικές πολιτικές αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου µε τη δηµιουργία δικτύου µέσων σταθερής τροχιάς, δικτύου ποδηλατοδρόµων και πεζοδρόµων και αυστηρό έλεγχο για καταλήψεις πεζοδροµίων και δρόµων από παράνοµες σταθµεύσεις οχηµάτων και τραπεζοκαθισµάτων.
– Τη δηµιουργία ενός µεγάλου πάρκου στο κέντρο του δήµου µε τη δυναµική διεκδίκηση του 301 Ε.Β. αλλά και την απελευθέρωση των γραµµών Πελοποννήσου του ΟΣΕ.
– Την αξιοποίηση του χώρου στον πρώην σταθµό του ΟΣΕ µε τη δηµιουργία φυσικού και πολιτιστικού πάρκου, όπου ο πολιτισµός θα µπορεί να συνυπάρχει µε τον αθλητισµό.
– Τον αυστηρό έλεγχο στους ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δηµιουργία νέων σε κάθε γειτονιά.
– Τη µαχητική διεκδίκηση του αµιγώς περιβαλλοντικού και δηµόσιου χαρακτήρα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και την ανάδειξή του ως το µοναδικό στην Ελλάδα κι ένα από τα 7 τέτοιου είδους πάρκα στην Ευρώπη.
Άµεση παύση όλων των ιδιωτικών επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων µέσα στο Πάρκο και άµεση απόδοση των κα-ταπατηµένων από τους Δήµους εκτάσεων.
– 100% χρηµατοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισµό.
Την άµεση εφαρµογή ενός προγράµµατος πραγµατικής ανακύκλωσης με διπλασιασμό των κάδων.
Την ενθάρρυνση δηµιουργίας πράσινων χώρων στα ιδιωτικά κτίρια (ταράτσες, µπαλκόνια) αλλά και την ενηµέρωση των δηµοτών για την καλύτερη συντήρηση των συστηµάτων θέρµανσης και τη βελτίωση των θερµοµονώσεων.
– Την υπογειοποίηση των γραµµών υπερυψηλής τάσης και τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Ανοιχτής Επιτροπής µε θέµα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για τη δυναµική αποµάκρυνση όλων των παράνοµων κεραιών.
– Δισφάλιση όλων των χαρακτηρισμέων ελεύθερων χώρων μέσω άμεσων Πράξεων Εφαρμογής στην περιοχή του Καματερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *