950+1 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΣΙΡΜΠΑ

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αλλαγή της διοίκησης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, αλλά οι ελπίδες και οι προσδοκίες που είχαν οι δημότισσες και οι δημότες διαψεύστηκαν, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του νέου δημάρχου Σταύρου Τσίρμπα, που ασκεί τα καθήκοντά του ως μικρός …Ναπολέων, αρνούμενος τη συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις για το καλό του Δήμου!

Ένας πρώτος απολογισμός αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ…

Από το ξεκίνημά της η νέα δημοτική αρχή έδειξε τις «διαθέσεις» της: Η τελετή ορκωμοσίας ήταν μία φιέστα για τους οπαδούς του δημάρχου και όχι για τους δημότες.
Από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, άρχισαν και οι μετεγγραφές και οι… αποστασίες. Αντί να επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ο κος Τσίρμπας επέλεξε τις προσωπικές προσχωρήσεις δημοτικών συμβούλων στη διοίκηση, με παζάρι θέσεων. Ένα παζάρι που συνεχίζεται έως σήμερα…

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ…

Η δημοτική αρχή με ευθύνη του δημάρχου, υποβαθμίζει το ρόλο του ανώτερου οργάνου του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο… συρτάρι αρκετές αποφάσεις με τις οποίες η μειοψηφούσα διοίκηση διαφωνεί. Στα… αζήτητα αρχειοθετήθηκαν για παράδειγμα η αντίθεση του ΔΣ στη μονοδρόμηση της οδού Αγίας Παρασκευής αλλά και η «ξεχασμένη» απόφαση ΔΣ για επαναλειτουργία του «λαχανόκηπου».
Ουδεμία ουσιαστική διαβούλευση για τα σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά ζητήματα του Δήμου! Αυτή είναι, δυστυχώς, η επιλογή του κυρίου Δημάρχου. Αλλά και σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων, με ευθύνη του Δημάρχου τα ζητήματα που συζητήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης, ήταν ελάχιστα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ…

Οι αυτονόητες υποχρεώσεις της διοίκησης ενός Δήμου εμφανίζονται ως …παροχή προς τους δημότες: Κοπή κλαδιών, συλλογή απορριμμάτων, αλλαγές λαμπτήρων, επισκευή πεζοδρομίων, εμφανίζονται ως δήθεν μεγάλα έργα και επιτυχίες. Και να οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με τους γνωστούς χειροκροτητές-ακολούθους, που έχουν στόχο να πείσουν τις δημότισσες και τους δημότες ότι επιτελείται… κοσμογονία στο Δήμο μας. Ελλείψει, λοιπόν, σημαντικών έργων ο κ. Τσίρμπας έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαφημίζει ως δικά του, έργα της προηγούμενης διοίκησης όπως ασφαλτοστρώσεις, βυθιζόμενοι κάδοι κ.α.
Η μετριοφροσύνη και η σεμνότητα δεν είναι άλλωστε από τα κύρια χαρακτηριστικά της δημοτικής αρχής.
Αντίθετα, υπάρχουν πολλαπλά δείγματα έπαρσης και αλαζονείας. Οι μεγαλοστομίες ότι «η πόλη μας θα γίνει πρότυπο για όλη την Ευρώπη», μόνο γέλια και πικρόχολα σχόλια προκαλούν!

Η ένδεια επιχειρημάτων συχνά οδηγεί τον δήμαρχο σε ακραίες συμπεριφορές, προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς από τον ίδιο τον Δήμαρχο προς Δημοτικούς συμβούλους. Έφτασε στο σημείο να κάνει λόγιο για «ασύμμετρη» απειλή από τη συμμαχία της «κακής» αντιπολίτευσης, η οποία θέλει δήθεν την αποτυχία του και το μαρασμό της πόλης!!!

Απειλές, ακόμη και ύβρεις, καταγράφηκαν από μέλη της Διοίκησης σε εργαζόμενους και δημότες. Στις πρόσφατες καταλήψεις των μαθητών, μάλιστα, με αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία μαθητών & εκπαιδευτικών, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ζητήσει μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα! Συμπεριφορές κατακριτέες που δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν, με κάθε κόστος!

Συνυπολογίζοντας λοιπόν, τον έναν χρόνο εξουσίας, αναρωτιόμαστε τι άλλο θα δούμε στο μέλλον.

 ΈΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το απογοητευτικότερο όλων είναι η έλλειψη σχεδιασμού. Στο 1ο έτος, μια οργανωμένη διοίκηση, θα έπρεπε να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία δομών και υποδομών που θα αλλάξουν πραγματικά την εικόνα της Πόλης μας. Αυτό δεν έγινε σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν βέβαια νέοι άνθρωποι (ηλικιακά αλλά και στα δημοτικά δρώμενα) που προσπαθούν, αλλά, όσο και να θέλουμε να αναγνωρίσουμε τα ελαφρυντικά της απειρίας και της διαχείρισης, μιας πρωτόγνωρης κατάστασης λόγω covid-19, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου όλα τα μεγάλα προβλήματα της πόλης έχουν τελματώσει: Κέντρα πόλεων, κυκλοφοριακό, δημόσιοι χώροι (301, γραμμές Πελοποννήσου, Πλατεία Αγίων Αναργύρων), σχέδιο πόλης Καματερού, εξασφάλιση δημόσιων χώρων, κατασκευή πεζοδρομίων, αντιπλημμυρικά κ.α. Αν συνυπολογίσουμε τους ρυθμούς του δημοσίου και το χρόνο ωρίμανσης των έργων, κατανοούμε πως δεν αναμένεται καμία διαφορά μέσα στην τετραετία.

ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Γιατί απλά η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος έχουν μετατραπεί σε Θεματοφύλακα της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διεκδικεί λύσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά απλά εκλιπαρεί για λίγα ψίχουλα…
Να μην κρυβόμαστε: Η νέα δημοτική αρχή εξαπάτησε αυτούς που την ψήφισαν! Από δήθεν αχρωμάτιστη, ακομμάτιστη προεκλογικά, μετατράπηκε σε θεματοφύλακα της Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρικτική σε κάθε κυβερνητική επιλογή. Και αν κάτι δεν πηγαίνει καλά: καμία συζήτηση για κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις και διαμαρτυρίες… κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ο Δήμαρχος, πλέον, ΔΕΝ κρύβει την κομματική του ταυτότητα και διαλαλεί τις στενές σχέσεις με Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη Αττικής. Αλλά και οι επιλογές του δείχνουν το νεοφιλελεύθερο προφίλ. Έσπευσε να υιοθετήσει κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, όπως έκανε με την ιδιωτικοποίηση του πρασίνου. Αποδέχτηκε την κυβερνητική επιθυμία για κατασκευή δύο ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) εντός των ορίων του δήμου, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις των δημοτών και ανατράπηκε με απόφαση του ΔΣ.
Με υποδείξεις φαίνεται να ακολουθεί και την κυβερνητική διοικητική στρατηγική, με πλήθος αναθέσεων σε συμβούλους. Με αδιαφανείς διαδικασίες, στα όρια του νόμου, χτίζει το δικό του… επιτελικό Δήμο. Έτσι π.χ. έχουμε τη χορήγηση αμοιβής, χωρίς λόγο, σε μέλος ΔΣ του νεκροταφείου ή τελευταία, την προκήρυξη θέσης νομικού συμβούλου του Δήμου μέσα στον 15αύγουστο!

 Η ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ… ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Παρά τη στάση αυτή από τον Στ. Τσίρμπα και την ομάδα του, οι δημότισσες και οι δημότες μπορούν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας στο Δήμο μας.

Η «Αλληλεγγύη, η δύναμη μας», ως οφείλει, ασκεί οξεία κριτική στα κακώς πεπραγμένα. Ταυτόχρονα όμως, πιστή στις αρχές και διακηρύξεις της δρα προς το συμφέρον των δημοτών, συνδράμει στο δημοτικό έργο με σύνθεση ιδεών και προτάσεων.

Μπορούμε όλοι μαζί να επιβάλουμε αλλαγή πορείας στο Δήμο και γιατί όχι αλλαγή πλεύσης της Διοίκησης. Η «Αλληλεγγύη, η δύναμη μας» θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός της νέας προσπάθειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *