Δήμος και ελεύθεροι χώροι

 Αντιγράφουμε από το 2ο  τεύχος της εφημερίδας της πόλης μας george_final_04“αλληλεγγύη εν τύπω»:

Στο πρώτο φύλο της εφημερίδας μας έγραφα ότι για να αποκτήσει Διακριτή Ταυτότητα η Πόλη μας πρέπει να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι που μένουν χρόνια στα αζήτητα. Ελεύθεροι χώροι με πολύ γκρίζο στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, που όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεκαθαρίστηκαν είτε γιατί βόλευε μικροπολιτικές σκοπιμότητες είτε γιατί υπήρχε έλλειμμα οράματος.

Πρώτος και καλλίτερος ο χώρος των γραμμών και του σταθμού του ΟΣΕ. Πάνω από μια δεκαετία οι χώροι έχουν μετατραπεί σε ένα άναρχο σκουπιδότοπο που μας προσβάλλει και για το αισθητικό του θέαμα αλλά και για την μόλυνση στο περιβάλλον που ανεχόμαστε. Το τμήμα από τον προαστιακό σταθμό μέχρι τις τρεις γέφυρες στα Μυκονιάτικα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς κυκλικού κόμβου, που να διευκολύνει την είσοδο-έξοδο στα Μυκονιάτικα αλλά και την επικίνδυνη αναστροφή πολλών αυτοκινήτων προς το Περιστέρι και Ιλιον. Το τμήμα των γραμμών από τον προαστιακό μέχρι την πλατεία ουσιαστικά μέσα στο Πευκώνα, θα πρέπει να ενοποιηθεί με το υπάρχον άλσος. Απαραίτητη προϋπόθεση το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώς του ευρύτερου χώρου (απίστευτα γκρίζα ζώνη). Από την Πλατεία και μέχρι την οδό Μπίμπιζα οι γραμμές και ο χώρος του σταθμού πλέον των 100 στρεμμάτων μπορεί να αναδείξει ένα Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Πολλές χρήσεις μπορούν να ενταχθούν εκεί (από δημοτική αγορά, θέατρο, κολυμβητήριο, κέντρο αναψυχής κλπ) και ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που σίγουρα θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια , θα μορφοποιούσε μια ρεαλιστική αναπτυξιακή πρόταση, που θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή.

Οι γραμμές από το Ίδρυμα Αναπήρων έως και τον σταθμό στα Άνω Λιόσια που διασχίζουν το κέντρο του Καματερού θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαδρομή διασύνδεσης του Καματερού με το Πάρκο μέσω ενός ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου, στα πρότυπα του υπάρχοντος στους Αγίους, που είναι ό,τι θετικό μας έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και καθημερινά αξιοποιείται από χιλιάδες Αγιαναργυριώτες και όχι μόνο για την βόλτα και την άσκησή τους.

Η πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης στο Καματερό με τους κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται και θα μεταμόρφωναν το σύνολο της Πόλης καθυστέρησε δραματικά (η πράξη εφαρμογής ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση τριάντα χρόνων). Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς τους χώρους χάθηκαν και πολλοί κινδυνεύουν να χαθούν και η πόλη που κάποτε ίσως να αποκτούσε έναν άλλον χαρακτήρα (έτσι όπως είχε αποτυπωθεί στο σχέδιο πόλης) να μην το καταφέρει ποτέ. Βέβαια θα αναφέρω εδώ ότι η σημερινή κατάσταση στο Καματερό δεν απέχει και πολύ από το πώς ήταν εδώ και δεκαετίες με τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια και τους αδιάνοιχτους δρόμους ή τη μη οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Το 301 στρατόπεδο βάσης για χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα απόδοσής του στον Δήμο. Δεν ξεχνιούνται οι αγώνες των κατοίκων με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Σπύρο Αποστόλου για να περιέλθει στο Δήμο. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η παραχώρηση και κατασκευή του 4ου Δημοτικού. Σήμερα οι εργασίες του στρατοπέδου έχουν υποβαθμιστεί και μεγάλα τμήματά του μένουν αναξιοποίητα . Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2016 δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να προτείνουν κάποιο αναπτυξιακό project (ούτως ή άλλως απαραίτητο στο Δήμο μας με τους περισσοτέρους μακροχρόνια ανέργους και τα περισσότερα καταστήματα της αγοράς του κλειστά) για την αξιοποίηση στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στις Πόλεις και να τους αποδοθούν . Ο Εύοσμος Θεσ/κης με το στρατόπεδο Παύλος Μελάς και η πόλη της Καρδίτσας είναι δύο Δήμοι που κέρδισαν αντίστοιχους χώρους. Είναι ευκαιρία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εκφρασμένη πολιτική βούληση της σημερινής Κυβέρνησης για παραχώρηση τέτοιων χώρων στους Δήμους , δεν πρέπει να την αφήσουμε αναξιοποίητη. Το γοργόν και χάριν έχει.

Μπορεί στη Πόλη και τα καφενεία να συζητούνται επιμέρους ζητήματα, αλλά στα δυόμιση χρόνια που συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν συζητήσαμε τέτοια ζητήματα. Και είναι απαραίτητη μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της Πόλης ,πέρα και πάνω από τον όποιο Δήμαρχο σημερινό ή αυριανό καθότι το όραμα και οι στόχοι πρέπει να φτάνουν πολύ μακριά. Αυτό εξάλλου σήμερα μπορεί να ξεκαθαρίσει είτε την στάση της Δημοτικής αρχής είτε των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων που θέλουν να εκφράσουν το διαφορετικό στις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές. Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται και στις οραματικές επιδιώξεις του καθενός μας και όχι σε μία στείρα αντιπολίτευση που αφορά τα τρέχοντα ζητήματα συνήθως ζητήματα μιας ατζέντας που βάζει η εκάστοτε διοίκηση. Αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο γεννά όχι μόνο ιδέες και δράσεις για το καλό της Πόλης μας αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για την απαραίτητη συναίνεση και συσπείρωση πολλών δυνάμεων, για κοινές διεκδικήσεις .Η κοινωνική δράση και προσφορά όταν είναι απαλλαγμένη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μόνο οφέλη προσφέρει για τους Αγίους Αναργύρους-Καματερό.

Αυτά που παραπάνω αναφέρω πέρα από έκθεση καλών ιδεών, τα θεωρώ απαραίτητα για την αναστροφή της κατηφόρας και της μιζέριας της περιοχής μας. Για να μην παραμείνουν απλά καλές ιδέες άμεσα θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε πρωτοβουλίες ,που μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ,θα δημιουργήσουν τις ικανές εκείνες συνθήκες ,για να ελπίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και όχι να λέμε ότι φταίει το κακό το ριζικό μας και όλα τα ίδια μένουν . Προϋπόθεση είναι η βούληση της Δημοτικής αρχής που πρωτεύων μέλημά της πρέπει να είναι η αναβάθμιση του Δήμου μας με μακρόπνοο σχεδιασμό και χωρίς κοντόφθαλμες προσεγγίσεις .Σε αυτή την προσπάθεια εμείς θα είμαστε αρωγοί.

Γιώργος Κομματάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *