Πρόβλημα σοβαρό στο 1ο Δημοτικό

Το πρώτο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων στεγάζεται σε 2 κτίρια. Ένα κτίσμα του 1950 και ένα καινούριο το οποίο είναι κατασκευή του 2009 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Κατα την κατασκευή του νέου κτιρίου, έγινε παράλληλα ανακαίνιση στο παλιό από το Δήμο, ο οποίος έχει και την ευθύνη τόσο για το έργο όσο για τη συντήρηση (όπως σε όλα τα σχολεία άλλωστε).

Την Δευτέρα 18/5, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έπεσε ένα κομμάτι από την ψευδοροφή που είναι τοποθετημένη σε όλο το παλιό κτίριο. Για καλή τύχη όλων μας δεν τραυματίστηκε κάποιος μαθητής/τρια ή κάποιος δάσκαλος/α (το σημείο που συνέβη είναι έξω από το γραφείο της διεύθυνσης) παρά μόνο έσπασε το φωτοτυπικό. Αμέσως η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε το κλιμάκιο του Δήμου για να διαπιστώσει την κατάσταση όλου του κτιρίου.
Το κτίριο θεωρήθηκε ακατάλληλο και έκλεισε. 

Ακολούθησε συνέλευση στο χώρο του σχολείου για να ενημερωθούν οι γονείς. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μαρία Στίγκα από την “Αλληλεγγύη, η δύναμή μας” και ο Δημήτρης Κατσαντώνης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ παρόν ήταν και ο Θανάσης Καρελιώτης από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων. Από τη Διοίκηση του Δήμου δεν εμφανίστηκε ΚΑΝΕΙΣ φοβούμενοι προφανώς την αντίδραση των γονέων.

Στη συζήτηση που έγινε μας ενημέρωσε η διεύθυνση του σχολείου ότι παρά τις επανειλημμένες επιστολές (σε διάστημα ενός έτους) που έχει στείλει στο Δήμο στις οποίες περιγράφει την προβληματική κατάσταση του σχολείου δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από το Δήμο για επισκευή του προβλήματος. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή το Φεβρουάριο του 2015 έγινε επίσκεψη από κλιμάκιο του Δήμου το οποίο απλά έκανε διαπίστωση του προβλήματος χωρίς να προχωρήσει το θέμα.

Εδώ κατά τη γνώμη μας, γεννιούνται τα εξής ερωτήματα : 

  • Τι είδους ανακατασκευή έγινε στο παλιό σχολείο και μόλις μερικά χρόνια μετά όλο το ταβάνι είναι έτοιμο να πέσει από τις διαρροές νερού που υπάρχουν και έχουν αποσαθρώσει όλη την οροφή ;
  • Ποιος παρέδωσε αυτό το έργο στο σχολείο ; Το σχολείο δεν βρίσκει τα σχετικά έγγραφα.
  • Γιατί δεν γίνεται έλεγχος στο σχολείο με κάποια περιοδικότητα και σίγουρα μια φορά τον χρόνο, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ παλιό σχολείο; Το ίδιο βέβαια ισχύει για όλα τα σχολεία.
  • Πώς ξεκίνησε το σχολείο το Σεπτέμβρη με τόσο εμφανή προβλήματα στεγανότητας ήδη από την προηγούμενη χρονιά κατα δήλωση της διεύθυνσης;

Τελικά αποφασίσαμε να συναντηθεί το ΔΣ του Συλλόγου με το Δήμαρχο για να διαμαρτυρηθεί, ενώ παράλληλα να απαιτηθεί από όλες τις παρατάξεις έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου ότι τι σχολείο θα παραδοθεί εγκαίρως και ασφαλώς στους μαθητές.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα απλά να αναφέρω ως διαπίστωση την προσπάθεια του ΔΣ να μην “κακολογίσουμε” τον Δήμο και φυσικά τον Δήμαρχο για την κατάσταση αυτή στην οποία βρίσκονται τα σχολεία.

Μανούσος Σφυρόερας

1o dimotiko
1o dimotiko (2)
Πηγή: Διαφάνεια εργασίας-παρουσίασης από διασχολικό πρόγραμμα τοπικής ιστοριάς μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων και 3ου ΓΕΛ Ιλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *