Αξιοποίηση ακινήτων του ΟΣΕ

από το http://terzogloupanagiotis.blogspot.com

Η εισήγηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Γιαννούση στο 2ο ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Αγορά Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ξεκαθαρίζει με τον πιό εύγλωττο τρόπο τις προθέσεις του ιδίου (άρα και της κυβέρνησης) σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Γιαννούση βασικός στρατηγικός άξονας αξιοποίησης είναι:
“Ανάπτυξη των σημαντικών ακινήτων του ΟΣΕ που παρουσιάζουν μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης (όπως οι βασικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα μεγάλα ακίνητα του ΟΣΕ μέσα στις πόλεις) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα …”
Αυτό εστιάζεται σε 2 κατηγορίες ακινήτων:
1.- “Στα ακίνητα των σιδηροδρομικών σταθμών όπου εξ αιτίας της επιβατικής κίνησης και της πλεονεκτικής θέσεις των σταθμών αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες από ιδιώτες” και
2.- “Στα ακίνητα που απελευθερώνονται ή είναι δυνατόν να απελευθερωθούν από τη σιδηροδρομική λειτουργία”.
Δύο ακόμη στρατηγικοί άξονες είναι, πάντα κατά τον κ. Γιαννούση:
α. “Η ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών σε ακίνητα του ΟΣΕ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”
β. “Αξιοποίηση των λοιπών ακινήτων του ΟΣΕ (μεσαίοι και μικροί σταθμοί-ακίνητα εντός σιδηροδρομικού δικτύου) μέσω μισθωτικών συμβάσεων”.
Ο κ. Γιαννούσης είναι ειλικρινής. “Η μεθοδολογία αξιοποίησης των ακινήτων βασίζεται στη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων των ακινήτων του ΟΣΕ σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ή σε εταιρικά σχήματα στα οποία θα συμμετέχει και ο ΟΣΕ”.
Η ειλικρίνεια του κ. Γιαννούση σπάει κόκκαλα, όταν αναφέρεται στην παραχώρηση (ξεπούλημα στον κ. Μπόμπολα) του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, μιάς έκτασης 590 στρεμμάτων με περίπου 240.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους, όπου δηλώνει ότι, “ο ιδιώτης αναλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου”.
Εξακολουθεί ακόμη να έχει κανείς ερωτηματικά για το μέλλον των ακινήτων του ΟΣΕ στα όρια του Δήμου μας, εάν η Δημοτική Αρχή συνεχίσει το ίδιο τροπάρι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *