απόδραση, Απρίλιος 2007, Το Πάρκο στο Δηµοτικό Συµβούλιο Αγίων Αναργύρων µε πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πορείας Δράσης
Mε πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πορεία Δράσης Αγίων Αναργύρων» το θέμα του Πάρκου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Χανιώτης τόνισε:
[…] «Πιστεύουμε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρά και να λάβει αποφάσεις προς όφελος των κατοίκων όχι μόνο των Αγίων Αναργύρων, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας για το θέμα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Θεωρούμε ότι το παραπάνω θέμα είναι πολύ σοβαρό και επείγον.
1. Πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου δεν εκπληρώνει επαρκώς τους σκοπούς για τους οποίους έχει δημιουργηθεί, όπως αναφέρονται στο αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. σύστασής του.
(…) «Σκοπός του είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με πρόσφορο και σύγχρονο μέσο, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και εκτός αυτού εφόσον κρίνεται σκόπιμο και πρόσφορο.» (…)
Καμιά παρόμοια δραστηριότητα δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας.
2. Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί, πιστεύουμε αυθαίρετα, από το Δήμο Ιλίου πλησίον του δημοτικού σταδίου και τελευταία παρατηρούνται πρόσθετες οικοδομικές δραστηριότητες. Δεν πρόκειται μόνο για φυτώριο, αλλά και για νέους αθλητικούς χώρους. Στο χώρο αυτό έχουν κοπεί δένδρα χωρίς καμιά ευαισθησία και κατασκευάζονται σωλήνες που ενώνουν το χώρο με την παρακείμενη λίμνη. Η παραπάνω περίφραξη μαζί με το δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο διχοτομεί το πάρκο. Όλα αυτά νομίζουμε ότι γίνονται με την ανοχή του Οργανισμού Διαχείρισης.
3. Στο νότιο άκρο, πλησίον της οδού Μπίμπιζα, ξηλώθηκαν οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του και το μετέτρεψε σε χώρο εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες, πράγμα που θεωρούμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους σκοπούς του Πάρκου. Ακόμα μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι αποτελεί δολιοφθορά στις εγκαταστάσεις του Πάρκου και ειδικότερα του τρένου, που έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια με σκοπό την εκπαιδευτική περιήγηση και ξενάγηση στο χώρο. Η λειτουργία του τρένου εκτός των άλλων θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα στο Πάρκο.
4. Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις για παραχώρηση τμήματος του πάρκου σε ιδιώτη για την κατασκευή χώρου αναψυχής με νεροτσουλήθρες.
Όσοι γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη εγκατάσταση με εκσκαφές μεγάλης έκτασης και εγκαταστάσεις μεγάλου όγκου και ισχύος. Πού θα γίνουν άραγε όλα αυτά;
5. Αυθαιρεσίες γίνονται και στο βόρειο τμήμα του με περιφράξεις από τους Προσκόπους, αλλά και αυθαίρετες κατασκευές στο εκκλησάκι που είναι πάνω από το θεατράκι.
6. Στο χώρο των στάβλων βρίσκονται τα “Natura Shops”, η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων αυτών πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι που ελευθερώνονται ενοικιάζονται για «Καφετέριες ή Μπαρ». Eγκαταστάθηκαν εκεί στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος και είναι όλες τους γυναίκες άνεργες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (Παλιννοστούντες, κακοποιημένες κ.λπ.). Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης τις πιέζει να υπογράψουν παράνομα επαγγελματικά συμβόλαια διάρκειας έξι (6) μηνών.
7. Εδώ και πολύ καιρό στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί μονάδες ψυχαγωγίας παιδιών, κούνιες, τρενάκια, αυτοκινητάκια κ.λπ. που προσβάλουν την αισθητική του πάρκου.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την κατάσταση του πάρκου όσο αφορά στη συντήρησή του και την ολοκλήρωση των έργων, τότε η γενική κατάσταση είναι τραγική και ίσως μη αναστρέψιμη.
Θα θέλαμε επίσης να πληροφορηθούμε για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Διαχείρισης τα τελευταία χρόνια.
Επειδή θεωρούμε ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» θα πρέπει να είναι το στολίδι της Δυτικής Αθήνας και ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, και επειδή πιστεύουμε ότι σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί από Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε Πάρκο διασκέδασης και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης σας ζητάμε να αντιδράσετε ώστε να το προστατέψετε.
Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:
– Να πάρετε την πρωτοβουλία να προκαλέσετε σύσκεψη των εμπλεκόμενων Δήμων και να διεκδικήσετε από την πολιτεία τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του πάρκου.
– Ο Δήμος μας να παρέμβει με κάθε τρόπο, πολιτικό και νομικό, ώστε να σταματήσει η όποια οικοδόμηση και η μη σύμφωνη χρήση των χώρων του Πάρκου με τους σκοπούς του, όπως περιγράφονται στο Φ.Ε.Κ. της ίδρυσης του (π.χ. πολιτικές παρεμβάσεις, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.).
– Να αντιδράσει στην εκδίωξη των γυναικών που λειτουργούν τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, όχι μόνον γιατί είναι άδικο και κοινωνικά ανεπίτρεπτο γι’ αυτές, αλλά και γιατί έτσι θα μπορέσει να αποτρέψει τη χρήση των χώρων αυτών από δράσεις μη σύμφωνες με τους σκοπούς του Πάρκου.
– Να ζητήσουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να χρηματοδοτήσει μελέτη από ειδικούς επιστήμονες ή φορείς, για την ορθή και σύμφωνα με τους σκοπούς του, διαχείριση του Πάρκου ή ακόμα καλύτερα ας χρησιμοποιήσει ο Δήμαρχος τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να βρούμε τις μελέτες που υπάρχουν στον Οργανισμό Αθήνας και που δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ.
– Η νομοθετημένη συμμετοχή του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης καθιστά αυτόν συνυπεύθυνο για τις βλαπτικές για το κοινό καλό αποφάσεις του Οργανισμού, αλλά και σίγουρα υπόλογο στα μάτια του κόσμου μας.