Για το φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης (2)
του Θωμά Μπιζά,
μέλους της Επιτροπής αγώνα για την Σωτηρία του Παρκου Α.Τριτση
Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης και το φεστιβάλ της ΚΝΕ
Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης με την διοργάνωση του φεστιβάλ της ΚΝΕ τον Σεπτέμβριο θα υποστεί μια ακόμα κακοποίηση.
Το πάρκο (για ακόμα μια φορά) θα φιλοξενήσει δραστηριότητες μη συμβατές με τον χαρακτήρα του, με ευθύνη του φορέα διαχείρισης που χωρίς να εξετάζει τους προβλεπόμενους όρους και τις προϋποθέσεις για την χρήση του, δίνει το πάρκο σε όποιον το ζητήσει ανεξάρτητα από το τι θέλει να κάνει εκεί.
Πρώτος από όλους ο φορέας οφείλει να γνωρίζει πως το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης , μπορεί να φιλοξενήσει αυστηρά και μόνο ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες που απαιτούν μεγάλες ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις, δεν μπορούν και δεν πρέπει να πραγματοποιούνται στον χώρο του πάρκου.
Καμιά απολύτως σημασία δεν έχει αν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι οι γύρω δήμοι ή κάποιοι τοπικοί σύλλογοι, ή ιδιώτες διοργανωτές συναυλιών, ή πολιτικά κόμματα.
Το ζήτημα του πάρκου δεν είναι το ποιος κάνει την τάδε εκδήλωση. Το θέμα είναι ότι αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται σε τέτοια πάρκα όπως το δικό μας, ή ο εθνικός κήπος, ή άλλα αντίστοιχου χαρακτήρα πάρκα.
O φορέας διαχείρισης αυτήν την παράμετρο οφείλει πρωτίστως να εξετάζει και όχι το ποιος θέλει να πραγματοποιήσει την εκδήλωση.
Ο φορέας δεν μπορεί να έχει επιλεκτικές οικολογικές ευαισθησίες και αν σήμερα παραχωρεί το πάρκο για την διοργάνωση φεστιβάλ, αύριο θα «υποχρεωθεί» να το παραχωρήσει για την διοργάνωση άλλων μεγάλων συναυλιών ή άλλων φεστιβάλ.
Τα ντεσιμπέλ που παράγουν οι ηχητικές εγκαταστάσεις για την συναυλία του τάδε εθνικοτοπικού συλλόγου ή της τάδε κομματικής νεολαίας (εάν είναι ιδίου μεγέθους), δεν είναι λιγότερο αβλαβή από τα ντεσιμπέλ που παράγουν οι ηχητικές εγκαταστάσεις για μια συναυλία της Madonna.
Οι ψησταριές των πωλητών πρόχειρου φαγητού δεν είναι σε κάτι χειρότερες από τις ψησταριές ενός συλλόγου και μιας νεολαίας και θα πρέπει για αυτές να τηρούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά για την είσοδό τους και την λειτουργία τους στο πάρκο.
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι χώροι του πάρκου πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί και ελεύθεροι για όσους πολίτες επιθυμούν να το επισκεφτούν.
Με την διοργάνωση φεστιβάλ η αντίστοιχων εκδηλώσεων, όπως είναι λογικό , η ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του πάρκου δεν θα είναι πλέον επιτρεπτή για όσο χρόνο τουλάχιστον διαρκούν οι εκδηλώσεις και η προετοιμασία τους.
Η πραγματοποίηση φεστιβάλ ή άλλων τέτοιου τύπου εκδηλώσεων, στην πραγματικότητα ανοίγουν τον δρόμο για την αλλαγή του χαρακτήρα του πάρκου.
Αυτά τα αυτονόητα οφείλουν να τα γνωρίζουν και οι εκάστοτε φορείς διαχείρισης αλλά και οι συλλογικότητες της περιοχής που θέλουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις .
Εύλογα θα ρωτήσει κανείς. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες στους χώρους του πάρκου;
Το πάρκο πρέπει να είναι ένας υδροβιότοπος για τα πουλιά όπου θα απαγορευτεί κάθε ανθρωπινή δραστηριότητα;
Προσωπικά πιστεύω πως όχι.
Π.χ μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στον χώρο του θεάτρου που δεν απαιτούν μεγάλες ηχητικές εγκαταστάσεις. Μουσική πολύ χαμηλής έντασης μπορεί να υπάρχει σε επιλεγμένους χώρους. Ήπιες αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν όπως αγώνες ανωμάλου δρόμου ή σκακιού κλπ.
Όμως το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης δεν είναι ούτε γήπεδο με χιλιάδες θέσεις parking όπως το θέλει ο δήμαρχος Ιλίου, ούτε χώρος συναυλιών, ούτε αστικό πράσινο όπως μια κοινή πλατεία ενός δήμου.
Ό,τι έχει απομείνει από το πάρκο μετά από την λεηλασία των ster cinemas , του Carrefour και του δήμου Ιλίου πρέπει να παραμείνει ως χώρος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης .
Χώρος που με την λειτουργία του θα εκπαιδεύει και θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε ζητήματα περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως ο σημαντικότερος ίσως υδροβιότοπος της Αθήνας .
Με την περαιτέρω δενδροφύτευση του χώρου και την φροντίδα του υπάρχοντος πράσινου η ευρύτερη περιοχή μπορεί να έχει ένα χώρο δροσιάς και ανάσας σαν όαση στην τσιμεντένια ζούγκλα που κατάντησαν τις περιοχές μας.
Η υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα του πάρκου θα έπρεπε να είναι μέλημα όλων μας. Και των γύρω δήμων και των κινημάτων πόλης και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Όπως ο αγώνας του δήμου Ελληνικού για ανοιχτές παραλίες έγινε θέμα για τα κινήματα πόλης, το ίδιο πρέπει να γίνει και με την υπεράσπιση του πάρκου.
Δυστυχώς όμως στην περίπτωση του πάρκου οι γύρω δήμοι (Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού) και ο φορέας διαχείρισης είναι απέναντι μας.
Ο φορέας διαχείρισης που κινείται σε μια λογική αναζήτησης εσόδων με κάθε τρόπο για την λειτουργία του πάρκου, θέλει με την παραχώρηση του χώρου στην ΚΝΕ και σε άλλους φορείς να ανοίξει τον δρόμο και στην παραχώρηση του πάρκου και σε ιδιώτες διοργανωτές φεστιβάλ και εκδηλώσεων.
Θέλει όταν θα το κάνει αυτό να μην έχει πολλές φωνές διαμαρτυρίας αφού το πάρκο θα το έχει παραχωρήσει από πριν και στους ιθαγενείς διαμαρτυρόμενους.
Θέλουν συνενόχους και δίνουν σήμερα το πάρκο για το φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ που κάποτε κατήγγελλαν τον φορέα για την παραχώρηση του πάρκου σε άλλους για την διοργάνωση συναυλιών, δεν έπρεπε να ζητήσουν αυτόν τον χώρο για την διοργάνωση του δικού τους φεστιβάλ.
Ακόμα και οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις θα έπρεπε να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία .
Ο χώρος έχει την δική του ιερότητα και τις δικές του ισορροπίες και απαιτεί ειδική μεταχείριση.
Πρέπει να θεσπιστούν αυστηροί και απαράβατοι κανόνες για την χρήση του πάρκου που να είναι απολύτως συμβατοί με τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα.
Έτσι όπως έχει γίνει σε μεγάλα πάρκα της Ευρώπης που εδώ και δεκαετίες καταφέρνουν να διατηρούν ένα οικολογικό χαρακτήρα χωρίς να διανοούνται διάφοροι φορείς , δήμαρχοι , συλλογικότητες να αλλοιώσουν.
Οι πολιτικές νεολαίες και τα κοινωνικά κινήματα ασφαλώς και πρέπει να έχουν τους χώρους που με τον καλύτερο τρόπο θα διοργανώνουν τα δικά τους φεστιβάλ και καλό θα είναι σε αυτά να περιλαμβάνουν και θέματα όπως η υπεράσπιση αυτών των πολύτιμων ελεύθερων χώρων για την Αθήνα.
πιστευω πως απο εδω και περα ολα θα ειναι διαφορετικα στο παρκο.
θα εχουμε ολο και μεγαλυτερες εκδηλωσεις εκει .
εκλεισε πλεον το στομα μιας ιδιαιτερα δυνατης φωνης διαμαρτυριας που παντα αντιτιθετο
σε κατι παρομοιο εκει.
καταγραφουμε απο εδω και περα συνενοχους λοιπον.
OK κ. συναγωνιστά!..Τώρα που θα σκοτώνονται όλοι να κάνουν εκδηλώσεις στο πάρκο,καταστρέφοντάς το φυσικά,να σε δώ πώς θα διεκδικήσεις να μη γίνει ένα που…!Για να σας δώ με τι μούτρα θα το κάνετε..
Αν και ψαχνω στο blog για ανακοινωση της δρασης για το ATHENS LEGALIZE PROTESTIVAL που εγινε περισυ δεν βρηκα καμια…Μηπώς περισυ μαζι με τις μουσικες ταιζανε και κανναβη τα πουλια και την ακουγαν αλλιως??? Ελεος πια.. τοση μονομερεια?..εγω επειδη ειμαι μιας ηλικιας θυμαμε τον σκουπιδοτοπο του περιστεριου που εγινε χωρος αθλησης μετα τα φεστιβαλ, θυμαμε τον σκουπιδοτοπο στο γαλατσι που εγινε παρκο μετα το φεστιβαλ… Θελει η π….. να κρυφτει και η χαρα δεν την αφηνει…..ξεσκεπαστηκατε…