Δεύτερη Συνάντηση δημοτικών κινήσεων και μαζικών φορέων από τα Δυτικά
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη Ίλιον
15 Σεπτέμβρη 2008 στις 7:30 μ.μ.
για αναλυτικότερη συζήτηση στα ζητήματα της Δυτικής Αθήνας και Αττικής και προγραμματισμό δράσεων
Η πρώτη συνάντηση
Οι δηµοτικές κινήσεις, Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ Αγίων Αναργύρων και «Πολίτες σε Δράση» του Χαϊδαρίου πήραν την πρωτοβουλία, µε βάση την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, να απευθύνουν πρόσκληση σε κινήσεις πολιτών, δηµοτικές κινήσεις και µαζικούς φορείς από τα Δυτικά, για συνάντηση γνωριµίας, συζήτηση και αλληλοενηµέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήµατα και τους ελεύθερους χώρους (Ποικίλο Όρος, Σκαραµαγκάς, Στρατόπεδα, Πάρκο Α. Τρίτσης, Θριάσιο, Πετρόλα, Κτήµα Πουλή, Προαστιακός κ.λπ.).
Στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι απο τις παρακάτω συλλογικότητες:
• Επιτροπή πρωτοβουλία κτήµατος «Πουλή», Περιστέρι • Aγωνιστική Κίνηση και εφηµερίδα «Αντιθέσεις» Αγίας Βαρβάρας • Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ) • Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου • Μπλόκο στα δυτικά • περιοδικό Πυριδιτοποιείο Αιγάλεω • Στέκι Νεολαίας Πετρούπολης • Green Attack Ιλίου • δηµοτική κίνηση «Ανάπλαση» – Αιγάλεω • δηµοτική κίνηση «Ανθρώπινη πόλη για τη ζωή και τον άνθρωπο» – Αγ. Βαρβάρα • δηµοτική κίνηση «Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΗ» – Αγ. Ανάργυροι • δηµοτική κίνηση «Αριστερό Σχήµα Ιλίου» • δηµοτική κίνηση «Ενεργοί πολίτες – Ανάπλαση Περιστερίου» • δηµοτική κίνηση «Εξοδος» – Καµατερό • δηµοτική κίνηση «Πολίτες σε δράση» – Χαϊδάρι • Κ.Α.ΠΑ. Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού
Επίσης έχουν καλεστεί για την δεύτερη συνάντηση ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρούπολης, η Επιτροπή ενάντια στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, η Διαρκής Κίνηση στο Χαϊδάρι και η Eπιτροπή Ελαιώνα.
Μιά πρώτη αναφορά στα βασικά ζητήματα της Δυτικής Αθήνας και Αττικής
Όλα τα παρακάτω είναι μια πρώτη ατελής αναφορά στα πιο επείγοντα θέματα.
1. Επέκταση ΠΕΤΡΟΛΑ
Επί πολλά χρόνια η ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛ.ΠΕ.) προσπαθεί να επεκταθεί προς τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις της θα βρίσκονται 1.900 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το κέντρο της Ελευσίνας και 1.500 μέτρα από τις εργατικές πολυκατοικίες Μάνδρας. Οι νέες εγκαταστάσεις θα καταλάβουν χώρο 1.400 στρεμμάτων που αυτή τη στιγμή είναι κενός και αποτελεί ζώνη ασφαλείας ανάμεσα σε ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ. Με τον τρόπο αυτό θα προστεθούν 21 νέες μονάδες (διπλασιασμός) απ’ τις οποίες 6 καθαρά παραγωγικές. Η επιρροή των νέων μονάδων στην μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές, ότι θα εκλύονται 950.000 τόνοι το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα. Συγχρόνως θυμίζουμε ότι στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν γίνει 3 βιομηχανικά δυστυχήματα (1980 ΠΥΡΚΑΛ, 1992 ΠΕΤΡΟΛΑ, 1995 ΠΥΡΚΑΛ) ανάμεσα τους το μεγαλύτερο βιομηχανικό “δυστύχημα” στην Ελλάδα με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Για το ζήτημα υπάρχει Επιτροπή Αγώνα που έχει οργανώσει διάφορες κινητοποιήσεις. Πρόσφατα (3/9/2008) οι 4 δήμοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2. Χωματερή στο Μελετάνι Μάνδρας
Στο Μελετάνι της Μάνδρας και σε δασική έκταση 900 στρεμμάτων σχεδιάζεται η δημιουργία χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών απόβλητων. Η χωματερή θα υποδεχτεί 100.000 τόνους βιομηχανικών απόβλητων από τις 2 χαλυβουργίες της Δυτικής Αττικής και άλλες βιομηχανίες της χώρας. Υπολογίζεται ακόμη ότι θα δέχεται καθημερινά 50 τόνους σκόνης από σακκόφιλτρα. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι μια δασική έκταση θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, κάθε προσπάθεια περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης θα ανακοπεί, η όλη περιοχή θ’ απαξιωθεί.
3. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ever. Εμπλέκονται Αγγελόπουλοι – ΔΕΗ – Γερμανοί. Οι μονάδες θα αναπτυχθούν σε τοπογραφικά ανύπαρκτη περιοχή που έχει δημιουργηθεί από μπαζώματα στη θάλασσα έκτασης 102 στρεμμάτων. Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το ζήτημα περιβάλλον στην Αθήνα έχει τελειώσει διότι: – Θα προστεθούν 2.000 τόνοι ετησίως οξειδίου του αζώτου στους ήδη εκλυόμενους 2.700 τόνους στο Θριάσειο. – Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 2,5 – 3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. – Θα εκπέμπονται Μεθάνιο, διοξείδιο του θείου, τοξικά βαρία μέταλα(π.χ. υδράργυρος) κ.α.
4. Μεταφορά δεξαμενών SHELL
Σχεδιάζεται η μεταφορά των δεξαμενών της SHELL από το Πέραμα στο στρατόπεδο πάνω από την λίμνη Ρειτών (λίμνη Κουμουνδούρου)
5. ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ
Έχουμε μια συνεχή επέκταση του οικοδομικού ιστού εις βάρος του βουνού, πολλαπλές πληγές και κανένα μέτρο οικολογικής ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα:
1. Ένας κύκλος αναψυκτηρίων με χαρακτηριστικά βαριάς βιομηχανίας ψυχαγωγίας στα σύνορα ελεύθερου βουνού με τον οικιστικό ιστό κάθε δήμου.
2. Αλλαγή χρήσης γης σε 35 στρέμματα στην Αφαία Σκαραμαγκά (Νεροτσουλήθρες).
3. Διαμπερής καταστροφή δασικής έκτασης από τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Ικόνιο – Ασπρόπυργος.
4. Κανένα ουσιαστικό μέτρο αναδάσωσης με αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορά χώματος, πλέγματα συγκράτησης κλπ.
5. Αδύναμη ως μηδαμινή συντήρηση και ανάπτυξη των δασικών δρόμων και μονοπατιών.
6. Πεισματική αντίδραση του ΥΕΘΑ στην απόδοση των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία κ.α.
Το θετικό αυτού του καλοκαιριού είναι η σύνταξη του Χάρτη δικαιωμάτων του Ποικίλου Όρους που συναποφάσισαν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου και είναι ο κοινός μας τόπος.
6. Σκαραμαγκάς
Όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτούργησε σαν λιμάνι (δεν υπάρχει καν η απαραίτητη άδεια). Στην ουσία σχεδιάζεται σε έκταση 140 στρεμμάτων που ανήκουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έχουν νοικιαστεί στην ΑΕΣΜΑ (Εταιρεία Μεταφορών και Αποθήκευσης) να δημιουργηθεί εμπορευματικό λιμάνι με τη μορφή ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Σαν φορείς του επιχειρηματικού σχεδίου εμφανίζονται ο οργανισμός Λιμένος Λαυρίου και η ΑΕΣΜΑ. Απ’ την στιγμή που το λιμάνι θα δημιουργηθεί και λειτουργήσει το θαλάσσιο περιβάλλον πέθανε, ενώ συγχρόνως οι κυκλοφοριακοί φόρτοι θα αυξηθούν ανυπολόγιστα. Στην ουσία το τριπλό σχέδιο επέκτασης ΠΕΤΡΟΛΑ – Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική – Λιμάνι στο Σκαραμαγκά νεκρώνει περιβαλλοντικά όλη τη περιοχή δυτικά του Κηφισού.
7. Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο στα Βαλκάνια κι’ ένα από τα 8 θεματικά πάρκα στην Ευρώπη κινδυνεύει με αφανισμό. Η ανευθυνότητα της πολιτείας και των συν-διαχειριστών Δήμων αλλά και η τραγική διαχρονική ανεπάρκεια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης απειλούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, αφήνοντάς το έρμαιο στις ορέξεις των ιδιωτών, που τείνουν να το μετατρέψουν σε χώρο φτηνής αναψυχής με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την πανίδα και χλωρίδα του.
8. ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Σήμερα είναι πλέον φανερές οι συνέπειες της ρύθμισης που προωθείται και κατ’ ευφημισμό ονομάζεται «Διπλή Ανάπλαση». Η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται την οικοδόμηση στον Ελαιώνα ενός ιδιωτικού εμπορικού –αθλητικού συμπλέγματος (Βαρδιλογιάννης-Βωβός-Μπόμπολας κλπ.), στη θέση ενός χώρου που επρόκειτο να είναι κοινόχρηστο πράσινο.
9. Δίκτυα πρασίνου στον οικιστικό ιστό.
Κατ’ αρχήν υπάρχει το ζήτημα της συντήρησης των υπάρχοντων. Για παράδειγμα το Μπαρουτάδικο (Αιγάλεω) υπο-συντηρείται. Υπάρχει μια τάση “πλακοποίησης” των ελευθέρων χώρων. Απ’ την άλλη οι δήμοι δεν λειτουργούν με κάποιο σχέδιο και βεβαίως δεν έχουν με επιμονή στραμμένη τη δράση τους σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Υπάρχουν 81 καταγεγραμμένοι χώροι στο Περιστέρι και δεκάδες άλλα “οικόπεδα” σ’ όλους τους δήμους. Ποια απ’ αυτά πρέπει να δεσμευθούν; Ποια όχι;
Υπάρχουν βέβαια, και είναι εξίσου επείγοντα, και άλλα (όπως π.χ. τα στρατόπεδα, ο προαστιακός, οι πυλώνες υψηλής τάσης, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π).
Επίσης το συγκοινωνιακό και ως διαδρομές και ως χρόνος εξυπηρέτησης, ο τρόπος που θα μετατραπεί σε πρακτική δράση η επιδίωξη του δικαιώματος στη στέγαση, ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας για την περιοχή, τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης και ως υποδομές κλπ. Όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι δήμοι θα συζητήσουν και αποφασίσουν τα δημοτικά τέλη, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2009. Η παρέμβαση κάθε κοινωνικής συλλογικότητας στη συζήτηση, η παρακολούθηση και κινητοποίηση κατοίκων και εργαζομένων στη περιοχή, η επιμονή στις διεκδικήσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολύτιμες νίκες.