Ενημέρωση από Συνέδριο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

 ΚΕΔΕ

Την Πέμπτη και Παρασκευή 30 και 31 Μαϊου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στα Γιάννενα. H δημοτική μας κίνηση «αλληλεγγύη, η δύναμή μας» παρευρέθηκε, στις διαδικασίες του συνεδρίου.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων  των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτικών κομμάτων καθώς και με τις εισηγήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ και των προέδρων των επιτροπών εργασιών του Συνεδρίου.

Ο υπουργός εσωτερικών κ.Στυλιανίδης κύρηξε την έναρξη των διεργασιών. Χαρακτηριστική ήταν η αποχώρηση από την αίθουσα της συντριπτικής πλειοψηφίας του σώματος μετά την ομιλία του υπουργού και την «έναρξη» του συνεδρίου. Από τα 1000+ άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα, παρέμειναν στη συνέχεια 60-70. Η πλειοψηφία αυτών δε, εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, ΒΣΣπου το ίδιο πρωί είχαν πραγματοποιήσει μαζικότατη διαμαρτυρία με πανώ και συνθήματα στην αίθουσα του συνεδρίου. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση με πανώ, κατοίκων και πολιτικών προσώπων της Καισαριανής για το ζήτημα της ένταξης του ιστορικού Σκοπευτηρίου Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την «αξιοποίησή-ιδιωτικοποίησή» του. Όπως ακούστηκε στην συνέχεια των τοποθετήσεων από τον πρώην δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα, μόνο η Ακρόπολη έχει μείνει να «αξιοποιηθεί» κι αυτή τώρα μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Έντονη ήταν και η παρουσία της πρωτοβουλίας Save Greek Water που με στημένο τραπεζάκι προσπαθούσε να ενημερώσει και να συλλέξει υπογραφές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Άραγε το  νερό είναι εμπόρευμα ή αποτελεί μέγιστο δημόσιο αγαθό;

Παρουσία είχε και η πρωτοβουλία κατοίκων για την υπεράσπιση στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης, ως ελεύθερους – δημόσιους χώρους και αντιδρώντας στην εκποίησή τους μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Το συνέδριο απασχόλησαν οι επικείμενες απολύσεις στο δημόσιο και την Τ.Α., τα κλεισίματα των Νομικών Προσώπων που αναμένονται από Σεπτέμβρη, η διατήρηση και ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών που λειτουργούν στους δήμους, το «Παρατηρητήριο»,  η συνολική υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η επικείμενη ανακατανομή των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ βάσει της προ ολίγων μηνών ολοκλήρωσης της απογραφής πραγματικού και μόνιμου πληθυσμού του 2011, οι διώξεις αιρετών και υπαλλήλων, τα 2,5 χρόνια «Καλλικράτη», καθώς και η αλλάγή της εκλογικής διαδικασίας (υπάρχει πρόταση για ενιαίες λίστες συμβούλων και δημάρχων, χωρίς παρατάξεις για πλήρη αποπολιτικοποίηση και αποπροσανατολισμό πολιτικών-μνημονιακών ευθυνών).

Εμφανής ήταν η αγωνία που μετέφεραν για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών τους και η αποφασιστικότητα στην εύρεση λύσης, ειδικά δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονταν από μικρούς πληθυσμιακά δήμους ή και από νησιωτικές περιφέρειες.

Την δεύτερη ημέρα συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους οι σύνεδροι δημάρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ το λόγο πήραν και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Από την πλειοψηφία των τοποθετήσεων ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια για την τοποθέτηση «σούπα» του υπουργού που απέφυγε να απαντήσει στους καίριους προβληματισμούς που τίθονταν για το συνέδριο. Κάποιοι ανέφεραν ότι ήταν «προκλητική» η αποφυγή ουσιαστικής αναφοράς στα «καυτά» θέματα των απολύσεων, των κλεισιμάτων Νομικών Προσώπων και της κρατικής χρηματοδότησης. Ο υπουργός δεν έδωσε ούτε λύσεις, ούτε απαντήσεις στα αιτήματα που του έθεσε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Όμως ανάξια των περιστάσεων στάθηκε και η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, αφού παρέμεινε σε μια περιγραφή του στραγγαλισμού της αυτοδιοίκησης χωρίς όπμως να καταδεικνύει ευθύνες σε κανέναν και χωρίς να βάζει στην ατζέντα το δια ταύτα, το τί κάνουμε, πώς προχωράμε.

Το συνεδριο όφειλε να βγάλει την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς, αιρετούς και εργαζόμενους, πιο αποφασισμένους και με πυγμή απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκτασιν και την κοινωνία σε μαρασμό και εξαθλίωση. Όφειλε να θέσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» στις απολύσεις, στις κοινωνικές δομές. Να αποδώσει τις ευθύνες στους υπέυθυνους. Κάποιοι κυβερνούν, κάποιοι νομοθετούν και κάποιοι εκτελούν τις αποφάσεις σε αυτό τον τόπο τέλος πάντων. Όφειλε να δώσει το αγωνιστικό στίγμα. Να διατηρήσει το συνέδριο ανοικτό και να προκυρήξει κινητοποιήσεις, κλεισίματα δήμων και υπηρεσιών, ακόμα και προειδοποιητικά. Η αυτοδιοίκηση όφειλε να είναι εκεί. Κι όμως αυτή έλειπε…   

 

Η αίθουσα του Συνεδρίου, λίγο πριν την ψηφοφορία

 

Και άφησε τελικά την απόφαση για το μέλλον της σε 100 συνέδρους. Στο 1/5 του σώματος δηλαδή. Σε μια διαδικασία εγκλωβισμένη ανάμεσα σε πολιτικά και προσωπικά σχέδια. Με μια ανύπαρκτη πλειοψηφία,  παραδομένη στις μνημονιακές και αντιλαϊκές επιλογές της  τρικομματικής κυβέρνησης. Με μια μειοψηφία (ψηφίσματα ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ) δυναμικότατη αλλά ανύμπορη να καθορίσει την κατάσταση και με αρκετούς δημάρχους να αποστασιοποιούνται από τις επιλογές της πλειοψηφίας, χωρίς όμως να επηρεάσουν στην τελική την απόφαση.
Χαρακτηριστικό της σχεδιασμένης απαξίωσης, του  καθοριστικού για την περίοδο Συνεδρίου, που επιχειρήθηκε, ήταν η μη καταμέτρηση και καταγραφή στα πρακτικά των ψήφων. Δεν ξέρουμε ούτε πόσοι ψήφισαν, ούτε πόσα ήταν τα υπερ, κατά και λευκά. 

Το Συνέδριο “tuti fruti” όπως χαρακτηρίστηκε από συνέδρους, ήταν μια ευκαιρία χαμένη για την αυτοδιοίκηση, ήταν ένα ανάχωμα για την κοινωνία που ποτέ δεν στήθηκε. Ένα οδόφραγμα  υπεράσπισης της ζωής με αξιοπρέπεια, που αφέθηκε όμως στην ανύπαρκτη βούληση άβουλων ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι ήταν εκεί όμως. Δώσανε το παρών. Μετέφεραν την αγωνία τους με αποφασιστικότητα. Και θα παραμείνουν εκεί. Στο δρόμο των αγώνων, της υπεράσπισης των κοινωνικών δομών, της διεκδίκησης του δικαιώματος στην εργασία και στη ζωή χωρίς ανασφάλεια, με υγεία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους αιρετούς που στέκονται ακόμα όρθιοι και έχουν τη δύναμη να κοιτάξουν την κοινωνία κατάματα.
Σε αυτούς και μόνο ελπίζουμε.

 

Αγ.Ανάργυροι – Καματερό, 5/6/2013

Γιάννης Γκολφινόπουλος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *