Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί

den1.jpg

Συνέντευξη Τύπου αυτοδιοικητικών στελεχών στο κτίριο Υπατία

Τη Δευτέρα 21/2 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Υπατία (Ηπείρου και Πατησίων) συνέντευξη τύπου αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένδειξη συμπαράστασης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, οι οποίοι βρίσκονται στην 28η ημέρα απεργίας, με την κατάσταση της υγείας τους σε κρίσιμη πια κατάσταση. 

Η «Αλληλεγγύη» έδωσε το παρόν της με την παρουσία του δημοτικού της συμβούλου Παναγιώτη Τερζόγλου ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Δεν ντρεπόμαστε που περπατάμε στους ίδιους δρόμους και πλατείες με τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Ντρεπόμαστε για την άθλια κατάσταση των πλατειών και των δρόμων μας. Δεν ντρεπόμαστε που τα παιδιά μας πάνε στα ίδια σχολεία, ντρεπόμαστε για τα χάλια της δημόσιας παιδείας. Δεν ντρεπόμαστε να ψωνίζουμε από τα πανέρια των μεταναστών, ντρεπόμαστε που χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν καθόλου χρήματα.  […] Η σκληρή και επικίνδυνη κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει με εκκλήσεις, αλλά με το δυνάμωμα του αγώνα. Να καλοδεχτούμε τους μετανάστες. Να δοθούν άδειες παραμονής σε όσους ζουν και εργάζονται και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλες χώρες».

Η «αλληλεγγύη» προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, όταν και αν συγκληθεί, την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους απεργούς πείνας:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Εδώ και 24 ημέρες 287 μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα (μέγαρο ΥΠΑΤΙΑ) και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, γιατί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με την υπογραφή μάλιστα της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 δόθηκε η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας – χώρα εισόδου του 90% των μεταναστών στην Ε.Ε.
Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η όποια ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία μια σοβαρή πηγή εσόδων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Αναργύρων – Καματερού εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Έναν αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα με ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας, να προχωρήσει στη νομιμοποίηση αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής, από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

Σημεία των τοποθετήσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από ένα πολύ ευρύ φάσμα της πολιτικής γεωγραφίας της χώρας αναφέρονται στο δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

 

Ο Αμπντουλ Χάτζη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, άνοιξε τη Συνέντευξη Τύπου, μεταφέροντας τη δραματική έκκληση των επί 28 ημέρες απεργών πείνας για ικανοποίηση του αιτήματος της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών. Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για την συμπαράσταση και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, τον κόσμο της αλληλεγγύης, ντόπιους και μετανάστες, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 23ής Φεβρουαρίου με αρχική συγκέντρωση στο κτίριο Υπατία, Πατησίων και Ηπείρου. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει έλθει η ώρα να αποφασίσει αν οι απεργοί πείνας δα οδηγηθούν στη νομιμοποίηση ή στο θάνατο.

«Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί. Δεν μπορεί να ξαναέλθει από το παράθυρο. Η κατάσταση έχει φτάσει σε δραματικό σημείο και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα, πριν να είναι αργά, για πολιτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, να ικανοποιήσει το αίτημα των μεταναστών για άδεια παραμονής», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, περιφερειακός σύμβουλος με την Ελεύθερη Αττική.

Ο Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το κατεξοχήν θεσμό που βρίσκεται κοντά στους πολίτες. «Πρώτοι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των μεταναστών συμπολιτών μας, δεν μπορούμε ωστόσο να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες, καθώς η πολιτεία μας έχει αφήσει χωρίς μέσα και χωρίς επαρκές νομοθετικό πλαίσιο. Τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, όπως και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Παλεύουμε για την ένταξη των μεταναστών και για αυτό συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς πείνας και κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε  νομιμοποίηση πριν θρηνήσουμε νεκρούς».

Ο Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή,   δήλωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών έχουν φτάσει σε σημείο αφαίρεσης ζωών. «Αυτό σημαίνει η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε τακτοποίηση της παραμονής των μεταναστών εργαζομένων. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπάσει το αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης και Ε.Ε., να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών απεργών πείνας».

Ο Δημήτρης Τσουκάλας, περιφερειακός σύμβουλος με την Αττική Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο, δήλωσε: «Σήμερα, 28η ημέρα της απεργίας πείνας, είμαστε ένα βήμα πριν θρηνήσουμε θύματα. Σήμερα, δέχονται επίθεση οι εξεγερμένοι λαοί στην Λιβύη, την Τυνησία, την Αίγυπτο. Τα αυταρχικά καθεστώτα επιτίθενται στους λαούς τους και τους ωθούν στη μετανάστευση. Κάθε πολιτισμένος λαός πρέπει να δείξει την στοργή, αγάπη και φιλοτιμία του στους μετανάστες. Δεν είμαστε όμοιοι, αλλά είμαστε ίσοι. Πρέπει να δικαιωθεί ο αγώνας των μεταναστών απεργών πείνας, να μην υπάρξουν νεκροί».

Ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τζόκας ανέφερε ότι μια προσφυγική πόλη όπως η Καισαριανή δεν μπορεί παρά να κατανοεί και να συμπαρίσταται στον αγώνα των μεταναστών, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Επεσήμανε ότι ήταν ο πρώτος Δήμος που προχώρησε σε εγγραφή μιας μικρής μετανάστριας «δεύτερης γενιάς» στους δημοτικούς καταλόγους και ότι τώρα εκφράζει ολόψυχα την αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές των 300 μεταναστών και των Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια. Κατήγγειλε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κατά το δόγμα Σαρκοζί και Μέρκελ κηρύσσουν το τέλος των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και προωθούν τη μηδενική ανοχή στους μετανάστες.

Ο Κώστας Διάκος, περιφερειακός σύμβουλος με την Αττική-Οικολογική Απάντηση, επεσήμανε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα οδηγεί σε συγκρούσεις και αποτρέπει  ένταξη των μεταναστών. Στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει ως στατιστικά στοιχεία τους μετανάστες, ως απλούς αριθμούς που «χωράνε ‘η όχι». «Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι. Η ελεύθερη μετακίνηση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε και έκλεισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «εξίσου εγκληματίας με κάποιον που δολοφονεί στο δρόμο, είναι κάποιος που συνειδητά αφήνει κάποιον να πεθάνει».

Ο Γιώργος Βαρεμένος, περιφερειακός σύμβουλος με την Αττική Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κρίσιμο αγώνα και μια εποποιία της αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση και άλλα κόμματα εκμεταλλεύονται ένα διάχυτο κοινωνικό αίσθημα, γενικό και αφηρημένο, κατά των μεταναστών, επικαλούμενοι το υποτιθέμενο δίκαιο της πλειοψηφίας. Θα τους θυμίσω την υπόθεση Ντρέιφους, ο οποίος με τη συναίνεση της κοινωνίας στάλθηκε στη Νήσο του Διαβόλου. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η ιστορική δικαίωση και για τους μετανάστες απεργούς πείνας. Σήμερα όμως πρέπει να παλέψουμε, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη για ικανοποιηθούν τα αιτήματα, πριν υπάρξουν θύματα».

Η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, δήλωσε: «Η Αθήνα έχει την τιμή να φιλοξενεί τον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας, παρά την αποποίηση ευθύνης της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης. Στην Ελλάδα του μνημονίου είναι ο πιο συγκλονιστικός αγώνας και τον δίνουν οι πιο κολασμένοι από τους κολασμένους της γης. Από την πλευρά μας θα εισηγηθούμε ψήφισμα αλληλεγγύης στο Δήμο και παράσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εφόσον η παράταξη του κ. Καμίνη εξακολουθήσει να αρνείται, προτείνουμε να συγκροτηθεί διαδημοτική επιτροπή που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Σοφία Αλεξόπουλου, δημοτική σύμβουλος Περιστερίου με την παράταξη Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή, ανέφερε ότι τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες μας αναζητούν απεγνωσμένα λίγα ένσημα για να καταφέρουν να θεμελιώσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, οι μετανάστες με την απεργία τους προβάλλουν επίσης το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και την κατάργηση της μαύρης εργασίας. «Κανείς δεν φεύγει χωρίς λόγο από τη χώρα του», συνέχισε, «φεύγουν λόγω της φτώχιας και των πολέμων και, σύντομα, συμφώνα με τον ΟΗΕ, θα υπάρξουν τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο Παναγιώτης Τερζόγλου, δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων-Καματερού με την παράταξη Αλληλεγγύη, δήλωσε: «Δεν ντρεπόμαστε που περπατάμε στους ίδιους δρόμους και πλατείες με τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Ντρεπόμαστε για την άθλια κατάσταση των πλατειών και των δρόμων μας. Δεν ντρεπόμαστε που τα παιδιά μας πάνε στα ίδια σχολεία, ντρεπόμαστε για τα χάλια της δημόσιας παιδείας. Δεν ντρεπόμαστε να ψωνίζουμε από τα πανέρια των μεταναστών, ντρεπόμαστε που χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν καθόλου χρήματα. Και έκλεισε: «Η σκληρή και επικίνδυνη κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει με εκκλήσεις, αλλά με το δυνάμωμα του αγώνα. Να καλοδεχτούμε τους μετανάστες. Να δοθούν άδειες παραμονής σε όσους ζουν και εργάζονται και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλες χώρες».

Ό πρώην Δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Δράση για την Παλληνη, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος,  τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό δυνάμεις από όλο το φάσμα της αριστεράς και της οικολογίας από τις δύο βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπαρίστανται στον αγώνα των μεταναστών. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή των μεταναστών εργατών γης της Ανατολικής Αττικής στην τοπική αγροτική οικονομία και έκλεισε λέγοντας ότι είναι ντροπή για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει στείλει μετανάστες στις 4 γωνιές της γης, να έχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει λύση σε αυτονόητα και στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών, παίζοντας με την υγεία και τη ζωή τους.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, ανέφερε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου αποκτά διπλό χαρακτήρα. «Είναι αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που γκρεμίζει εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών και, ταυτόχρονα, είναι αγώνας ενότητας Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων για ίσα δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία και την εκπαίδευση. Γι’ αυτό και το αίτημα των απεργών για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών πρέπει να κυριαρχήσει, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πρέπει το προωθήσουν σε όλες τις συγκεντρώσεις εργαζομένων πανελλαδικά. Η νίκη των απεργών πείνας θα είναι νίκη του εργατικού κινήματος».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νικαίας-Ρέντη με την παράταξη Κόντρα στο Ρεύμα, τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των μεταναστών από την πρώτη στιγμή, από όταν οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας έφτασαν στον Πειραιά, συμπαράσταση που θα συνεχιστεί ως την τελική νίκη, και μετά από αυτήν.

Η Ελένη Αυλωνίτου, δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου με τους Πολίτες σε Δράση, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ζωής που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους απεργούς πείνας. «Προβάλλουν την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και διεκδικούν δικαιώματα που ήδη έχουν κερδίσει δουλεύοντας στις ελιές μας, προσέχοντας τους ηλικιωμένους».

Ο Κώστας Παπακώστας, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι κατά απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο στο πλευρό των απεργών. «Μένουμε άναυδοι από τη στάση μιας κυβέρνησης που συντονίζεται με τα συμφέροντα των δουλεμπόρων προωθώντας τη μαύρη εργασία και αντιμετωπίζει την απεργία πείνας σαν να επιδιώκει θανάτους», δήλωσε.

Η Νάντια Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλος με την Ελεύθερη Αττική, δήλωσε: «στην Ελλάδα του μνημονίου οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε μετανάστες στην ίδια τους την χώρα ενώ οι μετανάστες βιώνουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Υπάρχει κοινό έδαφος και αυτό είναι η αντίσταση. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από γονατιστοί να σηκωθούμε».

Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Λαϊκή Συσπείρωση  εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα τον μεταναστών που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και με την παρουσία του στο χώρο της Υπατίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση καθώς και το Δήμο της Αθήνας να αναλάβει τις ευθύνες του να πάρει μια καθαρή θέση στο πλευρό των μεταναστών. Πρέπει να δικαιωθεί το αίτημά τους, δήλωσε, έχουν απόλυτο δικαίωμα, μπορούν και πρέπει να πάρουν νομιμοποιητικά έγγραφα».

Στην Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης οι
Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Γιάννης Σταθόπουλος, Αγία Παρασκευή
Δημήτρης Μπίρμπας, Αιγάλεω
Περικλής Ζήκας, Χολαργός-Παπάγου
Νίκος Σακούτης, Πετρούπολη
Δημήτρης Κλαυδιανός, Καλαμάκι
Νίκος Μαλαθρίτης, Πετρούπολη
Μαρία Κανελλοπούλου, Αθήνα
Σταύρος Λάμπρου, Αθηνα
Θανάσης Μάλλιος, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα
Άρης Παπακώστας Γαλάτσι
Βάσω Στρακαντούνα, Ζωγράφου
Σύριγγα Αργυρώ, Παλαιό Φάληρο
Τάσος Ταστάνης, Γλυφάδα
Καίτη Κυλάκου, Κορυδαλλός
Παναγιώτης Πάντος, Νέα Σμύρνη, καθώς και
εκπρόσωπος από το Λιμάνι της Αγωνίας, δημοτικής παράταξης Πειραιά

Καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Πέτρος Βασιλείου και Νίκος Βούτση.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

2 σκέψεις σχετικά με το “Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί

  • 22 Φεβρουαρίου 2011, 02:48
    Permalink

    Συγχωρέστε μου μερικές σκέψεις ακόμα:

    1. Το νέο αίμα, μ’ ό,τι κι αν το συνοδεύει, είναι Ιστορική Ευκαιρία για μια κοινωνία που μαραζώνει και σαπίζει, και μια οικονομία χρεωκοπημένη.
    2. Η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας των “βολεμένων” με τη δυστυχία να φουντώνει γύρω μας δεν είναι μόνο ντροπή, είναι ένας αγώνας καταδικασμένος.
    3. Δεν υπάρχουν τείχη τόσο ψηλά για να κρατήσουν έξω από μας την παγκοσμιοποίηση που μας χτυπάει την πόρτα – είναι σαν ν’ αρνιόμαστε στην Ιστορία τη συνέχειά της.
    4. Άγραφος νόμος πάνω απ’ τους νόμους τους είναι το δικαίωμα στη ζωή.
    5. Τα αστυνομικά μέτρα πρέπει ν’ αφορούν μόνο τους εγκληματίες, όχι τους δυστυχισμένους.

    Μ’ αυτές τις σκέψεις ο αγώνας των προσφύγων – μ’ όσα θύματα – είναι καταδικασμένος να δικαιωθεί.

  • 22 Φεβρουαρίου 2011, 02:26
    Permalink

    Συναρπαστικό κι ελπιδοφόρο (;) να μας ενώνουν οι μετανάστες κόντρα στους ανεκδιήγητους Καμίνηδες και τους υποτακτικούς της τρόϊκας. Μήπως όμως θα ήταν πιο συναρπαστικό να μας ενώσει το σύνολο των πολιτών αυτής χώρας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *