Κάλεσμα για διάλογο και κοινή δράση

Οι δημοτικές κινήσεις Ανοιχτή Πόλη (Αθήνα), Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας και Λιμάνι της Αγωνίας (Πειραιάς), απευθύνουμε κάλεσμα προς κάθε τοπική κινηματική συλλογικότητα και κίνηση που δρα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο για να οργανώσουμε από κοινού ένα δίκτυο διαλόγου και κοινής δράσης.
Η προσπάθειά μας εμπνέεται και αναφέρεται:
– Στις πολυάριθμες τοπικές κινήσεις και υπερτοπικά δίκτυα πολιτών που δρουν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
– Σε εκείνες τις υπαρκτές αυτοδιοικητικές κινήσεις της αριστεράς που ανοίγουν καθημερινά μέτωπα με το νεοφιλελεύθερο, συναινετικό δικομματισμό όπως αυτός εκφράζεται στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοικησης.
– Στις καλύτερες διεκδικητικές και προοδευτικές αυτοδιοικητικές παραδόσεις της αριστεράς και στην ορμή των νέων κοινωνικών κινημάτων και των ριζοσπαστικών οικολογικών κινήσεων στην πόλη και την ύπαιθρο.

Πιστεύουμε πως οι ανάγκες για διάλογο και κοινή δράση των τοπικών και αυτοδιοικητικών κινήσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στη σημερινή συγκυρία είναι μεγάλες, καθώς:
Η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται περισσότερο σε «μακρύ χέρι» του νεοφιλελεύθερου κράτους, με στόχο την προώθηση αντιλαϊκών πολιτικών. Η οικονομική δυσπραγία και εξάρτηση και διαπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία αυξάνεται, ενώ προωθείται -και στο τοπικό επίπεδο- το μοντέλο των ληστρικών συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικοποίησης των κρίσιμων λειτουργιών της ΤΑ.
Οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την επίθεση στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους με στόχο την εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευσή τους. Η δημόσια περιουσία και οι φυσικοί πόροι (ακτές, δάση, οικότοποι) απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περιφράξεις, την απαξίωση. Αναδεικνύεται ξεκάθαρα η διάσταση μεταξύ των κυρίαρχων «αναπτυξιακών» πολιτικών και των πραγματικών αναγκών των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί αυταρχικά τη διοικητική αναδιάρθρωση των αστικών κέντρων της χώρας με συνενώσεις και αναδιατάξεις ΟΤΑ, ενώ οι θεσμοί τοπικού δημοκρατικού ελέγχου και λαϊκής συμμετοχής απαξιώνονται διαρκώς και επιβάλλεται περαιτέρω το μοντέλο της προσωποπαγούς εξουσίας του δημάρχου-μάνατζερ. Στο επίπεδο των Δήμων, αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους πως τα κυρίαρχα μοντέλα της νεοφιλελεύθερης τοπικής διαχείρισης που ακολουθούνται ωφελούν μόνο λίγους: τους κτηματομεσίτες, τους εργολάβους, τις μεγάλες εταιρείες, τους «επιτήδειους» που επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των κοινωνιών.
Με το πρόσχημα της «ασφάλειας» επιδιώκουν να μετατρέψουν τις πόλεις σε αποστειρωμένα «φρούρια», όπου κάθε τι το διαφορετικό περιθωριοποιείται και καταστέλλεται. Οι Δήμοι απέχουν από την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μεταναστών, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των τοξικοεξαρτημένων. Παράλληλα, οι λιγοστές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας των Δήμων περιστέλλονται, εμπορευματοποιούνται, εκχωρούνται σε ιδιώτες η αντιμετωπίζονται ως φιλανθρωπία…

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιδιώκουν μόνο να ανοίξουν το πλαίσιο του διαλόγου και της κοινής δράσης για τη μελλοντική συγκρότηση ενός δικτύου ριζοσπαστικών κινήσεων της αυτοδιοίκησης.
Επιδιώκουμε από κοινού με τις ενεργές ριζοσπαστικές κινήσεις και δίκτυα πολιτών, να συνδιαμορφώσουμε ουσιαστικά τα αιτήματα και τους τρόπους παρέμβασης για την αυτοδιοίκηση και τις πόλεις που οραματιζόμαστε:
Με δημοκρατικό συμμετοχικό σχεδιασμό, προσανατολισμένες στο δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, με έμφαση στο περιβάλλον, την ισόρροπη ανάπτυξη των αστικών κέντρων, της περιφέρειας και της υπαίθρου, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Πιστεύουμε πως, όπως μας δείχνει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, η πολιτική τοπική συλλογικότητα και η συμμετοχή, τα ενωτικά κινήματα που διεκδικούν, μπορούν να ανατρέπουν σχεδιασμούς, να πετυχαίνουν μικρές και μεγάλες νίκες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ανοιχτή Πόλη (Αθήνα) – Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας – Λιμάνι της Αγωνίας (Πειραιάς)
για επικοινωνία: στα γραφεία (τηλ & email) των τριών δημοτικών κινήσεων ή στο email: dirikia@gmail.com

Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα και συμμετέχει στην διαδικασία δημιουργίας του Δικτύου διαλόγου και κοινής δράσης των τοπικών και αυτοδιοικητικών κινήσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς.

3 σκέψεις σχετικά με το “Κάλεσμα για διάλογο και κοινή δράση

  • 18 Μαρτίου 2008, 07:21
    Permalink

    Μια πανελλαδική κίνηση θα ήταν πολύ χρήσιμη για τους περιφερειακούς Δήμους, εκτός Αττικής, που είναι απομονωμένοι από το κεντρικό σύστημα εξουσίας των Αθηνών. Σε τελική ανάλυση Ελλάδα δεν είναι μονό η Αθήνα…..

  • 18 Μαρτίου 2008, 07:06
    Permalink

    Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ συμμετέχει και στο Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης, αλλά αυτή η κίνηση είναι διαφορετική και πανελλαδική.
    Έχει να κάνει περισσότερο με αυτοδιοικητικά θέματα. Παράδειγμα τα οικονομικά δήμων, οι δημοτικές επιχειρήσεις, ο συμμετοχικός προυπολογισμός, τεκμηρίωση σε θέματα αυτοδιοίκησης, προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μεταναστών, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των τοξικοεξαρτημένων μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας των Δήμων κ.λπ.

    Δεν είναι λοιπόν ανταγωνιστική αλλά μάλλον συμπληρωματική θα έλεγα.

  • 18 Μαρτίου 2008, 02:13
    Permalink

    Μα εφόσον έχει δημιουργηθεί το Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης ποιός ο λόγος δημιουργίας ενός καινούργιου φορέα; Σκοπός είναι οι ήδη διαμορφωμένες πλατφόρμες να πάρουν πιο ενεργό ρόλο και να νομιμοποιηθούν κοινωνικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *