Οι ενστάσεις μας για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων
Τοπικά συμβούλια νέων
Τα τοπικά συμβούλια νέων ορίζονται με τον ν. 3443/2006.
Εκλογικό σώμα
Στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων ψηφίζουν οι νέοι από 15 έως 28 ετών εφόσον
(1) είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων Δήμων και
(2) εγγραφούν στο μητρώο νέων, το οποίο δημιουργείται και τηρείται με ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου (στους Αγίους μέχρι 7 Μάρτη).
Εκλογές
Οι εκλογές διεξάγονται με ενιαία ψηφοδέλτια. Η ημερομηνία των εκλογών ορίζεται με κοινή ή απόφαση των ΥΠΕΠΘ και ΥΠΕΣΔΔΑ. Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 22/3,23/3,29/3 και 30/3 (για τους Αγίους στις 30). Με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου ορίζεται η ακριβής ημερομηνία.
Αρμοδιότητες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τον ν. 3443/2006 έργο των συμβουλίων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας, η ανάληψη σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων…».
Οι ενστάσεις μας
1. Εκλογικό Σώμα
Ο περιορισμός του εκλογικού σώματος μόνο στους νέους που είναι γραμμένοι ήδη στο δημοτολόγιο του Δήμου, αποκλείει τους νέους μετανάστες(2ης γενιάς). Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία μητρώου νέων. Από τη στιγμή που όλοι οι δημότες είναι καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και οι ημερομηνίες γεννήσεως είναι γνωστές, γιατί χρειαζόμαστε τα μητρώα νέων,. Μήπως για να οδηγηθούμε σε εκλογές με ένα εκλογικό σώμα αυστηρά ελεγχόμενο από κομματικούς μηχανισμούς, με δεδομένη την αδυναμία/ απροθυμία των δήμων να ενημερώσουν τους δημότες τους για τη διαδικασία εγγραφής.
2. Ενιαία Λίστα
Οι εκλογές αυτές διεξάγονται με ενιαία λίστα. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται μια αντίληψη περί πολιτικής όπου όλοι οι νέοι και οι νέες έχουν «ενιαία συμφέροντα» και απλά αυτοί που θα εκλεγούν θα μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν καλύτερα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αφού γνωρίσουμε καλά ότι μέσα στη νεολαία δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα και ακόμα περισσότερο δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντιλήψεις. Μέσω αυτής της ρύθμισης η κυβέρνηση προωθεί, μια αντίληψη, όπου θα εκλέγεται ο πιο δημοφιλής και αυτός που έχει τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις.
3. Αρμοδιότητες
Ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός ως προς το Δημοτικό Συμβούλιο και στερούνται πραγματικών αρμοδιοτήτων που θα τους επέτρεπε να διαδραματίσουν ένα ρόλο περισσότερο από ότι «διακοσμητικό».
Εμείς επιδιώκουμε δημοτικά συμβούλια νέων που θα μπορούν να εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες των νέων κατοίκων της πόλης. Τις ανάγκες του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, των νέων εργαζομένων που εργάζονται με 400 και 500 ευρώ χωρίς ωράριο και δικαιώματα και των νέων ανέργων.
4. Ειδικά για το Δήμο μας
Ο δήμος, με ευθύνη της δημοτικής αρχής σπεύδει τελευταία στιγμή να ανοίξει τα μητρώα νέων, δίνοντας χωρίς καμπάνια ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλους δήμους (π.χ. Νέας Σμύρνης) που έχουν ξεκινήσει έδώ και πολύ καιρό την προσάθεια ενημέρωσης. Η δημιουργία μητρώου νέων γίνεται με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ανεξάρτητη από την υπουργική απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών.
Η επιλογή της δημοτικής αρχής, υπονομεύει την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία. Η απουσία ενημερωτικής καμπάνιας και το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την εγγραφή στα μητρώα νέων μας ευνοεί μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς των δύο ‘μεγάλων’ κομμάτων και αποκλείει τη μαζική συμμετοχή.