Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»: Να Το Σώσουμε Από Τους Σωτήρες Του!

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ!

Ο Δήμος Ιλίου, συνεπικουρούμενος από τον ΑΣΔΑ, καταθέτει πρόταση (στην ουσία είναι επαναφορά πρότασης του ΑΣΔΑ του 2008) να αναλάβουν αποκλειστικά αυτοί τη διαχείριση του Πάρκου με μόνο εχέγγυο την 3μηνη παραμονή εργαζόμενων των Δήμων στο Πάρκο και τα 9 εκ αποθεματικό που έχει ο Δήμος Ιλίου (που από 01/01/2013 θα είναι 6 εκ € αποθεματικό με 4,5 εκ € δάνεια!).

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20 Νοέμβρη 2012, στις ομιλίες τους ο Δήμαρχος Ιλίου Ζενέτος και ο Περιφερειάρχης Σγουρός ζήτησαν να

  • αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του πάρκου
  • δοθούν αρμοδιότητες και πόροι στους ΟΤΑ
  • απεμπλακεί το πάρκο από τα χρέη του (εννοώντας μόνο το 1,5εκ€ της ΕΥΔΑΠ, που προέκυψε από το γέμισμα των λιμνών με πόσιμο νερό όταν δεν λειτουργούσε η γεώτρηση – Για τα άλλα χρέη ή κακοδιαχειρίσεις ή ελλείψεις ισολογισμών, κουβέντα δεν γίνεται!)
  • εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση του πάρκου

Σε ερώτηση δημοτικών συμβούλων του Αριστερού Σχήματος Ιλίου όταν είχε συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. του Δήμου Ιλίου πριν έναν χρόνο για το αν η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει κόστος συντήρησης, η απάντηση του κου Ζενέτου ήταν ότι δεν ξεπερνούν πάνω–κάτω τα 400.000 € ετησίως. Τον τελευταίο χρόνο αποφεύγει να μιλήσει με νούμερα…

Ο δήμαρχος δε Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Σαράντης ξεκάθαρα τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 15 Δεκεμβρίου 2012 έπειτα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της Αλληλεγγύης αναφέροντας ότι σε τέτοιες δύσκολες οικονομικώς εποχές για την εξεύρεση πόρων για τις λειτουργικές ανάγκες των δήμων, δεν μπορεί να υποστηρίξει ανάληψη τέτοιων ευθυνών, οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου μακροπρόθεσμα.

Πραγματικά, σε ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής κατοχής, οι επιλογές ενός Δήμου, που θα λειτουργήσει ως ο μεσάζοντας ή ως ο σωτήρας του πάρκου είναι:

a  Ή η αύξηση των δημοτικών τελών

a  ή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, (Καλλικράτης: Οι δήμοι μπορούν να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 265 του Κ.Δ.Κ.).

a  ή σε τελευταία ανάλυση, το σκεπτικό να το «κρατήσω» όσο μπορώ και διαθέτω κάτι από το αποθεματικό και μετά βλέπουμε… Ενημερωτικά από τα 9 εκ € αποθεματικό του Δήμου Ιλίου, διατέθηκαν 3 εκ € το 2012 για λειτουργικές ανάγκες, (που δεν σχετίζονται με κοινωνική πολιτική), λόγω του ότι η στρόφιγγα των επιδοτήσεων έκλεισε… 

Και οι τρείς επιλογές έχουν μια κοινή συνισταμένη:  την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα μέσα από την υποτιθέμενη προάσπισή του!!!

Μήπως προετοιμάζεται το έδαφος σε αυτούς που έχουν ήδη βάλει πόδι μέσα στο πάρκο; Και αναφερόμαστε είτε στον όμιλο Λάτση μέσω των δωρεών του είτε στον όμιλο Κόκκαλη μέσω των Μ.Κ.Ο (Κέντρο της γης) όπου λειτουργούν ως πλυντήριο βρώμικου χρήματος, είτε οποιουδήποτε άλλου…

Το πάρκο αποτελεί αδιαμφισβήτητα υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής για όλο το λεκανοπέδιο. Το κόστος συντήρησής του δεν μπορεί να αναλάβει η περιφέρεια Αττικής, πόσο μάλλον ένας ή δύο δήμοι. Άλλωστε η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει εμπορευματοποίηση ανοικτών δημόσιων χώρων.

Το Αριστερό Σχήμα Ιλίου, και η Αλληλεγγύη Αγίων Αναργύρων-Καματερού κρίνουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη και τη δημιουργία μετωπικών-κινηματικών και αντισυστημικών πρωτοβουλιών που να παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους! 

Γι’ αυτό και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 οργάνωσαν ανοικτή συζήτηση, στην οποία επαναδιατύπωσαν τα εξής:

Ø  Να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποφυγή εμπορευματοποίησης και κατάτμησης των χώρων του.

Ø  Το Πάρκο πρέπει να παραμείνει στο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ με έμφαση στην εκπαιδευτική χρησιμότητά του για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αλλά και ως πόλος αναψυχής υψηλού πρασίνου έξω από εμπορικές λογικές ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ø  Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό

Ø  Το ΔΣ του Φορέα να αποτελείται αυστηρά από άτομα σχετικά με το αντικείμενο, οι Δήμοι να εκπροσωπούνται από 1 μέλος, να μετέχουν εκπρόσωποι από Επιτροπές κατοίκων.

Ø  Να υπάρξει διαφάνεια τόσο στα οικονομικά όσο και στα διοικητικά.

Ø  Να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες.

Ø  Να δημοσιοποιηθεί επιτέλους το τοπογραφικό διάγραμμα του Πάρκου.

Ø  Να αποδοθούν στο Πάρκο όλες οι καταπατημένες εκτάσεις.

Ø  Να γκρεμιστούν όλες οι αυθαίρετες και παράνομες πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κατασκευές.

Ø  Να απαιτηθούν με τον οποιοδήποτε τρόπο, αναδρομικά, τα χρωστούμενα ενοίκια από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

 

 Κατέληξαν δε στην ανάγκη συντονισμού από κοινού δράσεων ώστε όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν αιτήματα των ίδιων των κατοίκων που θα ενεργοποιηθούν και θα κινητοποιηθούν άμεσα.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΙΛΙΟΥ

Πριάμου 79, Ίλιον. Τηλ. 210-2637460, 6944735460,

site: http://www.asi.gr/, mail: asiliou@yahoo.gr

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Παρθενώνος & Διογένους 5, Άγιοι Ανάργυροι, Τηλ. 210-2630956, 6941608085,

                                                 site: http://www.allhleggyi.gr, mail: allhleggyi@gmail.com                           

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *