Παράνομη χωματερή στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Αποκάλυψη της Ορνιθολογικής Εταιρείας
Μετά από προφορική καταγγελία πολίτη, ο οποίος αθλείται στο Πάρκο (δρομέας, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας), έγινε αυτοψία σε περιφραγμένο χώρο του Πάρκου στην περιοχή «Μπίμπιζα» με το ερώτημα της λειτουργίας παράνομης χωματερής απόρριψης των αποβλήτων ειδικού οχήματος καθαρισμού (Σκούπας) του Δήμου Ιλίου.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε στις 30/10 από μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που εργάζεται στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και από φύλακα της Εταιρίας « Τ. S. Security», πού ήταν παρών και σε ώρα υπηρεσίας, ότι πράγματι έχει δημιουργηθεί παρανόμως άτυπος χώρος προσωρινής εναπόθεσης των μεικτών απορριμμάτων της Σκούπας του Δήμου Ιλίου. Η αρχική καταγγελία επιβεβαιώθηκε, διότι στη διάρκεια της αυτοψίας προσήλθε και το όχημα του Δήμου για να αδειάσει το περιεχόμενο, ενώ το γεγονός επαναλήφθηκε ως τρέχουσα πρακτική πολλές φορές από την ημερομηνία αυτή.
Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τα υγρά και στερεά απόβλητα που προέρχονται από τη σάρωση των δρόμων (λάσπες, πλαστικά μπουκάλια και κάθε είδους συσκευασίες μιας χρήσης, ορυκτέλαια αυτοκινήτων, σκόνες και σωματίδια από τα καυσαέρια που περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα και πιθανώς τοξικά μέταλλα) και τα οποία απορρίπτονται καθημερινά και εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο σε ανοικτό χώρο ανάμεσα στο νέο ανοικτό γήπεδο του Δήμου Ιλίου και τον πίσω μαντρότοιχο του ΜΗΤΕΡΑ εντός του Πάρκου. Το ίδιο συμβαίνει και με την απόρριψη από το Όχημα- Σκούπα των αποβλήτων καθαρισμού των λαϊκών αγορών του Δήμου Ιλίου (τέσσερις φορές την εβδομάδα), τα οποία επίσης είναι μεικτά απόβλητα (οργανικά υλικά, λάσπες, συσκευασίες κάθε τύπου). Και τα δύο είδη αποβλήτων μπορούν να έχουν και πλήθος βλαβερών και επικίνδυνων μικροοργανισμών.
Η όλη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι γίνεται με την ευθύνη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ιλίου, χωρίς χορήγηση αδείας- η οποία άλλωστε θα ήταν αδύνατον να χορηγηθεί από οπουδήποτε λόγω του χαρακτήρα και της ποιότητας των αποβλήτων, τα οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να μεταφέρονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας και όχι σε ανοιχτό και μη στεγανοποιημένο χώρο του μοναδικού για όλη την Αττική Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.
Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, στο χώρο της επικίνδυνης αυτής χωματερής ο Δήμος Ιλίου έχει μεταφέρει ποσότητες χώματος προκειμένου να εξαπατά τις υπηρεσίες του ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια, όπου δεν επιτρέπεται υπό κανονικές συνθήκες η απόρριψη των αποβλήτων αυτών (επειδή ακριβώς δεν θεωρούνται οικιακά απορρίμματα, αλλά απόβλητα που χρήζουν επεξεργασίας). Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι μηχάνημα του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα φορτώνει τα απόβλητα σε φορτηγό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τα καλύπτει με ποσότητα χώματος και κατόπιν τα απόβλητα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ ως «χώματα από εκσκαφές», προκειμένου να γίνει δυνατή η απόρριψή τους χωρίς επεξεργασία. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό η απόρριψη γίνεται σε ημέρες αργίας ή απεργίας…
– Πέραν των πρακτικών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ιλίου που κρίνονται νομικά και διώκονται ποινικά, υπάρχει το μείζον ζήτημα των κινδύνων που εγκυμονεί η λειτουργία ανεξέλεκτης επιφανειακής χωματερής μέσα στο Πάρκο και η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα. Είναι πολύ σοβαροί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία γενικότερα, για τους επισκέπτες του Πάρκου και τους αθλουμένους στις παρακείμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του ιδίου του Δήμου Ιλίου καθώς και για τα πουλιά και τα άλλα είδη της άγριας ζωής του Πάρκου. Υπάρχουν επίσης προφανώς επιπτώσεις στα επιφανειακά και κυρίως στα υπόγεια ύδατα του Πάρκου από τα αποστραγγίσματα των αποβλήτων αυτών, που με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία θεωρούνται ιδιαίτερα προβληματικά λόγω τοξικότητας και μικροβιακού φορτίου. Εάν η χωματερή αυτή λειτουργεί χρόνια, τότε είναι βέβαιο ότι έχουν διηθηθεί τοξικές και μολυσματικές ουσίες στα υπόγεια νερά.
– Επίσης θα πρέπει άμεσα ο Οργανισμός του Πάρκου να πάρει θέση στο θέμα και άμεσα μέτρα για το κλείσιμο της χωματερής αυτής.
Οι φωτογραφίες είναι από το Πάρκο την Κυριακή 11/11/2007 (το κείμενο είναι απο το 4ο τεύχος της αποδρασης)