Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία εργαζομένων στο 301 Ε.Β.

 

Στις 3/3/08 ο βουλευής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας με Θέμα:
Σε κίνδυνο για την υγεία τους θέτει το Υπουργείο Οικονομίας τους εργαζόμενους στο 301 Εργοστασίου Βάσεως (Ε.Β.) του Στρατού.

Αναλυτικά σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία των εργαζομένων στο Συνεργείο Επισκευής Μηχανημάτων Μηχανικού του 301 ΕΒ του Στρατού, σε σοβαρό κίνδυνο εκτίθεται η υγεία τους καθώς λόγω της εκτεταμένης αλλοίωσης των αμιαντόφυλλων της σκεπής και των μονώσεων που καλύπτουν τη στέγη του συνεργείου διαχέονται ελεύθερα στο χώρο εργασίας τους και εισπνέονται οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου.
Το πρόβλημα αυτό βιώνουν εδώ και 3 σχεδόν χρόνια 16 εργαζόμενοι, όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου των ετών 2005, 2006 και 2007 που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση του διοικητή του εργοστασίου. Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των εργαζομένων από τη συνεχή έκθεσή τους στον αμίαντο, υλικό που βεβαιωμένα δημιουργεί καρκινογένεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου είναι πιθανός ακόμη κι αν η έκθεση στον αμίαντο αφορά μικρό χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Κατά συνέπεια, οι παραπάνω εργαζόμενοι που εκτίθενται στον αμίαντο πάνω από 2 χρόνια, έχουν κάθε λόγο να είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι.
Για την επίλυση του προβλήματος, υπεβλήθη σχετικό έγγραφο για τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων προκειμένου να αντικατασταθεί το αμιαντούχο υλικό της οροφής του συνεργείου με άλλο μη τοξικό υλικό. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε γιατί τα σχετικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρχαν αλλά ήταν σε άλλο κωδικό. Επειδή το υπουργείο απαγορεύει τη μεταφορά κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό, εστάλη σχετικό αίτημα για έγκριση του μικρού αυτού ποσού στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως την απέρριψε.
Επειδή η πολιτεία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων, δεδομένου ότι ο αμίαντος αποτελεί βεβαιωμένα καρκινογόνο υλικό για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχουν επαρκή όρια ασφαλείας,
ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί:
 1) Αν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση του αιτήματος για αντικατάσταση του αμιάντου στο Συνεργείο Επισκευής Μηχανημάτων Μηχανικού στο 301 Ε.Β. του στρατού με άλλο μη τοξικό υλικό;
2) Τι άλλα πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει για την για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ( π.χ. προστασία με ειδικά Μέσα Ατομικής Προστασίας) μέχρι την αντικατάσταση του αμιάντου;

Εμεις ως ΑΠΟΔΡΑΣΗ ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων ενώ θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι ακριβώς πίσω από το Στρατόπεδο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *