Συγκλονιστική εμπειρία

rouxa-3.jpg 

Χθες, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, η δημοτική κίνηση Αγ. Αναργύρων – Καματερού “αλληλεγγύη” οργάνωσε το πρώτο της χαριστικό παζάρι ρούχων στην κεντρική πλατεία των Αγ. Αναργύρων. Ολο το προηγούμενο διάστημα απευθυνθήκαμε σε φίλους ζητώντας ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση αλλά και αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το στέκι στην Κωνσταντινουπόλεως γέμισε ασφυκτικά από κούτες και σακούλες…

Το κυριακάτικο παζάρι που οργάνωσαμε είναι μια πρόταση – απάντηση της “αλληλεγγύης” με στόχο να ξαναχτίσουμε τους δεσμούς και τις σχέσεις μέσα στη γειτονιά μας. Είναι η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης των πολιτών μεταξύ τους.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φτωχός. Η ανταλλαγή και η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία.

Η χθεσινή εμπειρία ήταν συγκλονιστική για όλους μας. Ντύθηκαν και ποδέθηκαν δεκάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη. Αποκτήθηκαν εκατοντάδες βιβλίων, παιχνίδια και δεκάδες λούτρινα ζωάκια άλλαξαν χερι, αντικείμενα καθημερινής και όχι μόνο χρήσης μετακόμισαν σε καινούργια σπίτια… Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: περάσαμε όλοι/όλες εξαιρετικά, δουλέψαμε συλλογικά και αντιιεραρχικά κάνοντας αγόγγυστα όλοι/όλες “λαντζα”, γνωριστήκαμε βαθύτερα, γίναμε πιο τρυφεροί…

Η χθεσινή εμπειρία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και σε άλλες γειτονιές και πλατείες της πόλης μας αλλά και να απλωθούμε και σε άλλες πολλές και διαφορετικές δημόσιες δραστηριότητες.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από το κυριακάτικο παζάρι της “αλληλεγγύης”.

kouvalima-3.jpg

Με το χαμόγελο στα χείλη στις 7.30 το πρωί της Κυριακής!

kouvalima-2.jpg

Πολύ κουβάλημα…

stisimo-3.jpg

Στις 8.30 π.μ. έχει αρχίσει ήδη το στήσιμο…

stisimo-2.jpg

Οργανώνοντας το χάος…

rouxa-2.jpg

rouxa-1.jpg

Δεκάδες ήταν οι άνθρωποι που έφεραν την ίδια τη μέρα του παζαριού ρούχα και παπούτσια μόλις το έμαθαν, και έτσι συμπληρώθηκαν όσα είχαμε συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα.  Ελάχιστα περίσσεψαν…

biblia.jpg

Απροσδόκητη επιτυχία σημείωσε και ο πάγκος με τα βιβλία!

stisimo-1.jpg

Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα σε παράταξη.

toys-1.jpg

Μέρος του “τμήματος παιχνιδιών”…

ergastiri.jpg

Ο πάγκος του “δημιουργικού εργαστηρίου” της “αλληλεγγύης” με γούρια και χριστουγεννιάτικα στολίδια που είχαμε φτιάξει μόνοι/ες μας ένα άλλο κυριακάτικο πρωινό.

skitsa.jpg

Και έκθεση γελοιογραφίας με θέμα την οικονομική κρίση με σκίτσα των: Γιάννη Καλαϊτζή, Βαγγέλη Χερουβείμ, Πέτρου Ζερβού και Γιάννη Αναστασίου, κρεμασμένη με μανταλάκια σε μπουγαδόσκοινα στα δέντρα της πλατείας!

cistaria-1.jpg

cistaria.jpg

Φανταζόσταν ότι δεν θα αδράχναμε την ευκαιρία να στήσουμε και μια ψησταριά;

ixos.jpg

Αψογες και οι μουσικές επιλογές του ηχολήπτη-μουσικού παραγωγού μας.

paidia.jpg

Τον Αλί και τον Καμί από το Πακιστάν τους γνωρίσαμε μόλις χθες το πρωί. Βρέθηκαν στην πλατεία, πήραν ρούχα και στη συνέχεια ζήτησαν να μας βοηθήσουν. Δούλεψαν μαζί μας όλη την ημέρα…

dentro.jpg

Χριστούγεννα γαρ στολίσαμε με κορδελάκια και ένα κλαρί που είχαμε μαζέψει από τα κλαδέματα του δήμου. Ετσι για το καλό…

7 σκέψεις σχετικά με το “Συγκλονιστική εμπειρία

 • 25 Δεκεμβρίου 2010, 10:40
  Permalink

  Συγχαρητήρια. Τέτοιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και αγάπης για τους συνανθρώπους μας πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος χρειάζεται στέγη. Δεν έχει χρήματα για να ζήσει: να ψωνίσει, να αγοράσει ένα ρούχο, να ονειρευτεί ακόμη.
  Σε καιρούς δύσκολους, η ζεστιασιά των άλλων ανακουφίζει και …θεραπεύει την πληττόμενη ψυχή και την αισιοδοξία και την ακεραιότητα του Έλληνα.
  Συγχαρητήρια.

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 14:58
  Permalink

  mprabo paidia…!katapliktiki drasi..aksizei sugxaritiria!

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 14:18
  Permalink

  Αγαπητοί συνάνθρωποι,
  μπράβο σας για αυτή την πρωτοβουλία σας. Δεν γνωρίζω τις δυνατότητες της κίνησης σας αλλά μια ιδέα είναι αυτή η ενέργεια σας να έχει μόνιμο και όχι ευκαιριακό χαρακτήρα.
  Επειδή αν ανοιχτείτε σε πολλά μέτωπα δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε αλλά σιγά-σιγά να χτίζετε δημιουργικά με επαγγελματική συνέπεια μια διαφορετική συλλογικότητα μέσα στην υπάρχουσα συλλογικότητα σας.
  Θα μπορούσατε να φτιάξετε μια Τράπεζα τροφίμων (είναι το πιο εύκολο και ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος να ανοιχθείτε σε Τράπεζα ρούχων, Τράπεζα φαρμάκων, Τράπεζα προσφοράς ελεύθερου χρόνου για εθελοντική περίθαλψη μοναχικών άρρωστων ανθρώπων κλπ)
  Στο εγχείρημα αυτό θα πρέπει να πιστέψει μια ομάδα ανθρώπων χωρίς να έχει αυταπάτες ούτε ότι θα λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα ούτε θα υποκαταστήσετε τις ευθύνες και υποχρεώσεις της πολιτείας και των συναρμόδιων φορέων της.
  Η αλληλεγγύη ας είναι το όπλο των καταπιεσμένων για μια άλλη κοινωνία.

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:59
  Permalink

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην πράξη, όχι στα λόγια!!! Αξιέπαινη η ενέργεια-κοινωνική δράση της δημοτικής κίνησης. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την πόλη που φτιάχνεται μέσα και από αυτά τα δρώμενα, τώρα μ΄άλιστα που οι δημοτικές(πλην ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ) και περιφερειακές αρχές θα λειτουργήσουν στα μνημονιακά πλαίσια χαρατσώνοντας τους πολίτες και περικόπτωντας κοινωνικές παροχές.

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 09:22
  Permalink

  Μπράβο σε όλους σας.
  Καλό κουράγιο και πολύ δύναμη!!

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 07:09
  Permalink

  Mπράβο σας και σ’ανώτερα…Παρόμοιες σκηνές και συγκινήσεις ζήσαμε κι εμείς στην Καλλιθέα.-(Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας) Τα ρούχα και τα παιχνίδια είχαν το μεγαλύτερο σουξέ…Ανθρωποι έκπληκτοι ρωτούσαν ποιοί είμαστε και που θα μας ξαναβρούν..Επειδή έχουμε πολλά αντικείμενα λέμε να επαναλάβουμε την εκδήλωση…μετά τις γιορτες . Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάζουμε συνέχεια νέους τρόπους/δρόμους επικοινωνίας και πολιτικής/κοινωνικής δράσης..Ευθ.Παπαδημητρίου .

 • 20 Δεκεμβρίου 2010, 06:02
  Permalink

  Μπράβο!
  Έχετε μια αξιοπρόσεκτη δράση, ακόμα και γι αυτούς που μένουν σε άλλο προάστιο.
  Σε ημέρες λιτότητας η αγορά ειδών β’ χεριού είναι πολύ καλή ιδέα, όχι μόνον για τις γιορτές.
  Θα σας πρότεινα λοιπόν το μπαζάρ να το επεκτείνετε, να το κάνετε ηλεκτρονικό και διαρκές. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για υλικά που δεν μεταφέρονται εύκολα, π.χ. υλικά οικοδομών.
  Απλώς θα δημοσιεύονται αγγελίες προσφοράς και όσοι ψάχνουν θα τις διαβάζουν – μαζί με τα μηνύματά σας!
  Καλή συνέχεια και χρόνια πολλά!
  ΚΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *