«Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας φιλόξενη»
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 17:43την συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπράντη εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα “Εποχή”
Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα δημοτική αρχή των Αγ. Αναργύρων- Καματερού;
Η δημοτική αρχή μετά από οχτώ χρόνια αλλάζει κοστούμι και γίνεται ξαφνικά ανεξάρτητη και στα λόγια αντιμνημονιακή. Ξεχνά τις ευθύνες που φέρει για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και πως αποτέλεσε το δεκανίκι όλων αυτών των μνημονιακών μέτρων που πέρασαν στο δήμο. Δεν είχε ποτέ συμμετοχή σε καμία διεκδίκηση και αγώνα για το δήμο.
Σε ανακοίνωσή σας λέτε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα καθημερινά προβλήματα του δήμου». Ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα επιλύσετε;
Τα καθημερινά προβλήματα του δήμου είναι πάρα πολλά. Έχουν σχέση τόσο με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και με την καθημερινότητα. Από την κίνηση μέσα στην πόλη, μέχρι τον ιστό της πόλης, που είναι άναρχος και παραμελημένος. Καταρχάς, στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει επιβληθεί οικονομικός στραγγαλισμός, με προϋπολογισμούς που φτάνουν να εξυπηρετούν ίσα ίσα τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, με αναστολή των δημόσιων επενδύσεων, εξαιτίας του Καλλικράτη και των μνημονίων. Αυτό θα πρέπει να ανατραπεί, διαφορετικά θα αυξάνονται τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών, που ήδη έχουν συρρικνωθεί. Χωρίς την αλλαγή της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης πολλά προβλήματα από αυτά δεν θα λυθούν. Πέρα από εκεί όμως, η ανάπτυξη κινημάτων αλληλεγγύης μπορεί να προστατέψει βασικά δικαιώματα των δημοτών και να δώσει προσωρινά λύσεις. Από την άλλη, χρειάζεται ανάπτυξη κινημάτων διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία πόρων που έχουν στερηθεί οι δήμοι όλα αυτά τα χρόνια, με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που θα πρωτοστατούν σε αυτά.
Πέρα από την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, τι άλλο πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του δήμου;
Ζούμε σε μια τελείως αφιλόξενη πόλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα δίκτυ προστασίας για τους ανασφάλιστους και τους ανέργους. Είναι αφιλόξενη γιατί δεν μπορεί να κρατήσει τη νεολαία της. Τα πολιτιστικά δρώμενα εξαντλούνται στις εκδηλώσεις από εθνικοτοπικούς συλλόγους. Είναι αφιλόξενη για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες, που έχουν καταστήματα σε ένα τελείως ερημωμένο κέντρο στους Αγ. Αναργύρους και στο Καματερό. Σε κάθε νεροποντή κινδυνεύουμε να πλημμυρίσουμε. Είναι αφιλόξενη για τους κατοίκους που ζουν δίπλα στην εθνική οδό λόγω της ηχορρύπανσης. Δεν έχουμε πεζόδρομους. Οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχουν δύο κλειστοί προαστιακοί σταθμοί του σιδηροδρόμου και δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα καμία δράση από το δήμο για τη λειτουργία τους, που θα εξυπηρετούσε χιλιάδες κατοίκους. Είναι αφιλόξενη για τους ΑΜΕΑ που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν… Για να αντιμετωπιστούν αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση τη θέση που της αρμόζει.
Για τον ΧΥΤΑ της Φυλής τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Ο ΧΥΤΑ της Φυλής συγκεντρώνει τα περισσότερα απορρίμματα, μάλιστα τώρα δέχεται και από την περιφέρεια, Ηλεία κτλ. Είναι ένας χώρος πάρα πολύ επιβαρημένος και επηρεάζει άμεσα τη ζωή των κατοίκων στο Καματερό και στους Αγ. Αναργύρους. Ενώ παλαιότερα λόγω αυτής της επιβάρυνσης χορηγούνταν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, που θα μπορούσαν να σημαίνουν χώρους πρασίνου για την προστασία των κατοίκων, τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδονται στο δήμο ούτε αυτά. Εμείς απαιτούμε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των απορριμμάτων με ένα σύστημα διαχείρισης που θα βασίζεται σε μικρές και ευέλικτες μονάδες και όχι σε μεγαθήρια συλλογής απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού, παίρνει συνέχεια παρατάσεις και δεν ξέρω για πόσο θα αντέξει η περιοχή. Απαιτούμε την απομάκρυνσή του, καμία νέα εγκατάσταση στη περιοχή της Φυλής. Η αλλαγή στο αυτοδιοικητικό σκηνικό θα δρομολογήσει λύσεις.
Πώς βλέπετε τη συνένωση στο δήμο Αγ. Αναργύρων- Καματερού και πως αυτή επηρεάζει τη διοίκηση του δήμου;
Η συνένωση ήταν αυθαίρετη. Είναι δύο περιοχές με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, και αυτό δεν βοήθησε στην επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως, οι μειωμένες επιχορηγήσεις στον καλλικρατικό δήμο έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ την ανάπτυξη του Καματερού σε έργα υποδομής. Δεν εξυπηρέτησε σε τίποτα η συνένωσή τους. Δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση του δήμου, αλλά πιστεύουμε πως με τη συμμετοχή του κόσμου και τη δημιουργία διεκδικητικών κινημάτων θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση.
Στα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού πώς μπορεί να αντιδράσει ο δήμος;
Έχουν παρουσιαστεί και στο δήμο μας πριν ένα χρόνο επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, κινδύνευσε μάλιστα η ζωή τους. Η παράταξή μας, όπως και άλλοι φορείς, αντέδρασε άμεσα. Τον τελευταίο χρόνο δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, αλλά η δημιουργία αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού μετώπου πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του κάθε δήμου. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους μετανάστες στο δήμο μας. Αυτό σημαίνει προστασία και δικαιώματα σε σχέση με υγειονομικά θέματα. Βοήθεια και εκπαίδευση, ώστε να μάθουν τη γλώσσα και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, γεγονός που θα διώξει και τις φοβίες που έχουν καλλιεργηθεί.
Επιδιώκετε συνεργασίες και με άλλους πολιτικούς φορείς και βάσει ποιων κριτηρίων;
Σαν παράταξη έχουμε απευθύνει προσκλήσεις και στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας βέβαια με ανένταχτους, με έντονη δράση στο δήμο και θα συμπαραταχθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα συζητάμε και συνεργαζόμαστε με κάθε συμπολίτη μας που θέλει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Επιδιώκουμε κοινό μέτωπο με όσους έχουν αγωνιστική διάθεση για την κατάργηση του Καλλικράτη και των μνημονίων, και έχουν ένα καθαρό παρελθόν, δεν έχουν συντελέσει, δηλαδή, από θέσεις εξουσίας στην τωρινή καταστροφή.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
Δημοσιογράφος
Εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”
Την ώρα που η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη διατυμπανίζει ότι υπάρχει πλεόνασμα 600.000 ευρώ, ο δήμος Αγ. Αναργύρων – Καματερού πλημμυρίζει, καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κομματάς, που παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα φέρει περισσότερο πράσινο στην πόλη με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδάτων, ώστε να αρδεύουν το πάρκο Τρίτση και να μην πνίγουν τις γειτονιές.
Που οφείλεται η υποβάθμιση της περιοχής σας;
Πάντα η κεντρική κυβέρνηση αντιμετώπιζε τις περιοχές της δυτικής Αττικής σαν να είναι ενός κατώτερου θεού. Δεν έχουν γίνει έργα υποδομής ακόμη και σήμερα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά ή τα συγκοινωνιακά. Η περιοχή μας είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη καθώς συνορεύει με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, την εθνική οδό και όλα αυτά τα χρόνια οι δήμαρχοι δρούσαν με σκοπό την προσωπική τους προβολή, παρά την επίλυση προβλημάτων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από την διέλευση των απορριμματοφόρων υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Τα τελευταία χρόνια έπαψαν να γίνονται αντισταθμιστικά έργα με αποτέλεσμα η περιοχή του Καματερού να έχει υποβαθμιστεί.
Τι θα μπορούσε να γίνει για να μην πνίγεται η περιοχή σας όταν βρέχει;
Πρόσφατα στο Καματερό δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν γιατί δεν υπάρχει μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας από τον ορεινό όγκο του Ποικίλου όρους. Επίσης, τα υπάρχοντα ρέματα ήταν ασυντήρητα με αποτέλεσμα τα νερά να ξεχειλίζουν και να πλημμυρίζουν σπίτια. Στους Αγ. Αναργύρους δεν υπάρχει αγωγός ομβρίων υδάτων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευτούν τα σπίτια και οι άνθρωποι, που πλήττονται από τις πλημμύρες. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αποταμιευτήρες και τα ύδατα να διοχετεύονται στο πάρκο Τρίτση, ώστε πραγματικά να αποτελέσει ένα κόσμημα για την περιοχή μας και να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην μόλυνση, που προκαλεί ο ΧΥΤΑ Φυλής. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Τα οικονομικά του δήμου σε τι κατάσταση βρίσκονται; Γιατί δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα;
Αυτή είναι μια ερώτηση, που θα έπρεπε η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη να την απαντήσει, γιατί έχει τεράστιες ευθύνες. Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ο κ. Σαράντης θα μπορούσε να εξασφαλίσει πόρους για την υλοποίηση διαφόρων έργων. Εν τούτοις δεν έχει κάνει κάτι γι’ αυτό. Ακολουθεί την πολιτική του Σαμαρά με τα δήθεν πλεονάσματα. Αναφέρει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι ο δήμος έχει 600.000 ευρώ πλεόνασμα. Αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι πριν ένα μήνα αποφάσισε να βάλει χέρι στο αποθεματικό ύψους 25.000 ευρώ, που προορίζονταν για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, προκειμένου να συντηρήσει παιδικές χαρές. Την ίδια ώρα, βιώνουμε την καθημερινή λεηλασία του δήμου αφού κάθε δυο με τρεις μέρες εντοπίζουμε ότι έχουν κλαπεί οι εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών.
Μιλήστε μας για το Ποικίλο όρος…
Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός αξιοποίησης του Ποικίλου όρους, μιας και η γειτνίασή του είναι άμεση με την συνοικία του Αττάλου. Έχουν γίνει πολλές καταπατήσεις και τμήμα του διεκδικεί ακόμη και η Μονή Λαμίας. Γενικά είναι ένα παρατημένο βουνό. Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε το πράσινο του βουνού να διαχυθεί στην πόλη.
Η υποβάθμιση της περιοχής σας εκτός από την αδιαφορία του κράτους, μήπως οφείλεται και στο ότι οι κάτοικοι έχουν αποδεχθεί την “μοίρα” τους;
Είναι αλήθεια ότι οι δυτικές συνοικίες κατοικήθηκαν από εργάτες με χαμηλά εισοδήματα, γιατί οι χρήσεις γης ήταν φθηνές. Για χρόνια υπήρχε αμέλεια από την Πολιτεία. Δεν υπήρχε σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα την άναρχη οικιστική ανάπτυξη. Επίσης για χρόνια η περιοχή μας θεωρήθηκε “αποθήκη” για τα σκουπίδια. Ενώ, η διέλευση του τρένου ήταν άλλη μια αιτία υποβάθμισης της περιοχής. Δυστυχώς, μετά την πρόσφατη υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σαράντη δεν αξιοποίησε τους ελεύθερους χώρους, που προέκυψαν και η υποβάθμιση παραμένει. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αυτοί οι χώροι είναι στενά συνδεδεμένοι με το πάρκο Τρίτση, η ενοποίησή τους θα άλλαζε την φυσιογνωμία των Αγ. Αναργύρων.
Τα δρομολόγια του ΟΣΕ εξυπηρετούν τους κατοίκους;
Μέχρι πριν δυο μήνες, παρότι ήταν έτοιμοι οι τρεις σταθμοί του προαστιακού λειτουργούσε μόνο ο ένας. Η παράταξή μας έκανε δημόσια παρέμβαση καταγγέλλοντας για απραξία την δημοτική αρχή Σαράντη και έκτοτε λειτουργούν κανονικά. Όμως, διεκδικούμε να βελτιωθεί η πυκνότητα των δρομολογίων των τρένων για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, γιατί ακόμη και τώρα αναγκάζονται να μετακινούνται με τα λεωφορεία ή τα ΙΧ για να έρθουν στην Αθήνα.
Μιλήστε μου για την φτώχεια στην περιοχή…
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που έμειναν χωρίς δουλειά λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου. Η παράταξη μας συμμετέχει στο “Τρένο της αλληλεγγύης”, μια δομή που παρέχει τρόφιμα σε 150 οικογένειες. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς νερό, ρεύμα και τροφή και κανένα σπίτι να μην βγει σε πλειστηριασμό. Το όνομα της παράταξής μας “Αλληλεγγύη η δύναμή μας – Κανείς μόνος του στην κρίση” αντανακλά τις αρχές μας, που τις κάνουμε πράξη από το 2010.
Εσείς τι θέλετε να φέρετε στον δήμο;
Δεσμευόμαστε είναι ότι θα φέρουμε στον δήμο την αλληλεγγύη για να μην «χαθεί» κανένας άνθρωπος από την κρίση και τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, που μας έχουν οδηγήσει στην ανθρωπιστική κρίση.