Ανακοίνωση σχετικά: Απολογισμός – Ισολογισμός του Δήμου για το έτος 2012

 

apologismos_2012.jpg

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα  «Έγκριση του ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  και αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2012 του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού».

Ο Απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης.

Η δημοτική μας κίνηση «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» τοποθετήθηκε επί του Απολογισμού – Ισολογισμού 2012, παρατήρησε, σχολίασε και καταψήφισε.

Συγκεκριμένα,

Ο ελάχιστος χρόνος των πέντε (5) ημερών (τέσσερις έγιναν σε εμάς λόγω τεχνικού κολλήματος), που προβλέπεται από το νόμο, για την κοινοποίηση των στοιχείων του απολογισμού – ισολογισμού δεν είναι αρκετός για την μελέτη και επεξεργασία εκατοντάδων σελίδων οικονομικών πινάκων και εκθέσεων. Όπως πάντα έτσι και σήμερα η διοίκηση επιλέγει τον ελάχιστο χρόνο κοινοποίησης εγγράφων και όχι το μέγιστο δυνατό για την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία. Το ίδιο δε συνηθίζει να πράττει και όταν πρόκειται για πρόχειρους διαγωνισμούς, αλλά και για προκηρύξεις θέσεων εργασίας (βλ. Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας για πιο συγκεκριμένα).

Παρά ταύτα σημειώνουμε κάποιες παρατηρήσεις.

Δεν έχουμε ρόλο «ντετέκτιβ»
Ο ρόλος μας δεν είναι αυτός του «ντετέκτιβ». Δεν θα γίνουμε ούτε «Πουαρό των λογιστικών», ούτε «Σέρλοκ Χολμς των αριθμών». Οι εγγραφές γίνονται από τους υπαλλήλους του Δήμου και δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν σε διαδικασίες λάθος εγγραφών. Το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα εντός πλαισίου και συγχωρείται.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν κοινωνικές σχέσεις.
Εμείς θα σταθούμε όμως σε κάτι άλλο. Θα σταθούμε στις κοινωνικές σχέσεις που αποτυπώνουν αυτοί οι αριθμοί. Διότι εκεί είναι η ουσία των συμπερασμάτων. Όχι στους ίδιους τους αριθμούς, αλλά στις πολιτικές και τις κοινωνικές σχέσεις που εμπεριέχουν.

200€ ανά δημότη για όλο το έτος(!)
Κοιτώντας τον «Ταμειακό Απολογισμό Εσόδων 2012» εύκολα διαπιστώνουμε ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα του Δήμου είναι 64,429 εκ. ευρώ. Προ «Καλλικράτη» και μνημονίων, τα έσοδα των δύο δήμων σε σύνολο, ξεπερνούσαν τα 135 εκ. ευρώ. Αποτυπώνεται εμφανώς λοιπόν η μείωση της τάξεως του 60-65% και στην οποία αναφερόμαστε εδώ και δύο χρόνια,  που έχει επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που ασκούν οι κυβερνώντες.
Εάν δε κοιτάξουμε λίγο καλύτερα θα δούμε ότι τα προϋπολογισθέντα του 2012 διαμορφώνονται τελικά σε 60,419εκ. ευρώ, βεβαιώνονται τα 33,075 εκ. ευρώ και εισπράτονται τελικά στο τέλος του έτους τα 23, 853εκ. ευρώ από τα αρχικά 64, 429εκ.  που είχαν προϋπολογιστεί. Εάν τώρα αφαιρέσουμε και σχεδόν τα μισά που είναι οι πάγιες αποδοχές του προσωπικού, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι για τους 63.000 περίπου δημότες αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξεως των 200 ευρώ ανά δημότη για όλο το έτος(!).

Η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική.

Χρέη στο ΙΚΑ
Δεν νοείται για εμάς δημοτική αρχή που «σκίζει τα ιμάτιά της» στη λέξη φιλο-εργατική πολιτική, αλλά στην πράξη έχει συσσωρεύσει υποχρεώσεις ύψους 934.000 ευρώ σε ασφαλιστικούς φορείς. Στο δε ΙΚΑ το χρέος των τελευταίων ετών  αγγίζει τις 560.000ευρώ. Όσο για την απάντηση «ρυθμίστηκαν φέτος αυτά και παίρνουν το δρόμο τους», ανταπαντάμε ότι η ουσία είναι ότι κάποιοι, μεταξύ αυτών και οι σημερινοί διοικούντες, τα δημιούργησαν με τις πολιτικές που ασκούν εδώ και καιρό.

Συσσωρευμένα δάνεια
Δεν νοείται επίσης δημοτική αρχή η οποία υποθηκεύει το μέλλον των πολιτών με δάνεια που έχουν φτάσει τα 10,554 εκ. Θα μας πείτε μα όλα η σημερινή δημοτική αρχή τα πήρε; Όχι βέβαια.  Είναι συσσωρευμένα και από προηγούμενα χρόνια όταν στις διοικήσεις των σημερινών δημοτικών κοινοτήτων ήταν οι γνωστές και μη εξαιρετέες σε όλους και όλες πρότερες  δημοτικές αρχές. Όταν την διοίκηση και στις δύο δημοτικές κοινότητες ασκούσαν οι ίδιοι άνθρωποι από θέσεις συμβούλων, αντιδημάρχων και δημάρχων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και σήμερα.

Οφειλές σε προμηθευτές με κίνδυνο κατασχέσεων
Δεν νοείται δημοτική αρχή που σέβεται τους δημότες της και να οφείλει υπέρογκα ποσά εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές, με τον κίνδυνο κατασχέσεων δημόσιας περιουσίας να είναι κάτι περισσότερο από ορατός σήμερα.

Διαφεύγοντα έσοδα από τέλη διαφήμισης
Δεν νοείται τέλος να διαγιγνώσκει με τον έλεγχό της και οι ορκωτή λογίστρια, κάτι που είχαμε σημειώσει κι εμείς στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, ότι δηλαδή υπάρχουν διαφεύγοντες ανείσπρακτες απαιτήσεις από ιδιώτες που ανέρχονται σε 6,868 εκ. ευρώ, ενώ «σημαντικό μέρος των επισφαλών και επίδικων απαιτήσεων αφορούν οφειλέτες των τελών διαφήμισης εκ των οποίων εμφανίζονται ορισμένοι πτωχευμένοι και ανεπαρκείς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους», όπως σημειώνει στην έκθεσή της η ορκωτή λογίστρια.

Θετικό πρόσημο με απολύσεις και μειώσεις στους Κοινωφελείς Οργανισμούς
Το θετικό πρόσημο που εμφανίζει ο απολογισμός είναι «εμπνεύσεως Στουρνάρα», και μόνο πλεονασματικό δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε το Δήμο μας. Ειδικά εάν δούμε την ουσία των αριθμών και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει στο άμεσο μέλλον.Το δε θετικό πρόσημο οφείλεται κυρίως σε απολύσεις προσωπικού και σε περικοπές από Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και Νομικά Πρόσωπα.

Πτωχεύουμε αλλά δεν το παραδεχόμαστε
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού είναι δυστυχώς μια μικρογραφία της πορείας της Ελλάδας: στην κατ’ επανάληψιν χρεοκοπία, στο καθεστώς επιτροπείας, στην υποβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου. Θα συνιστούσαμε ο Δήμαρχος να αποδεχτεί την αλήθεια και να προβεί σε αλλαγή πολιτικής πλεύσης άμεσα, με την κοινωνία αρωγό, συμμέτοχο και συμπαραστάτη.

Αλήθεια άραγε ποια θα είναι η πολιτική που σκέφτεται να ασκήσει η παρούσα δημοτική αρχή στο μέλλον;

Από πού και με ποιον τρόπο θα αυξήσει τα έσοδα του Δήμου που οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα;

Ποιες  πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να σταματήσει ο κατήφορος των κοινωνικών δομών;Η μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών στους ήδη φορολογούμενους δημότες;Η απαξίωση και το ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα των δραστηριοτήτων της;

Πώς θα κινητοποιήσει του συνδημότες μας να προασπίσουν τα κεκτημένα τους;

Ας απαντήσουν έστω και τώρα που εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αλλά μάλλον, …απάντησαν ήδη: «Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ.-»

Αλληλεγγύη 23/10/2013 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *