Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με σαρωτικές ανατροπές στη ζωή μας οι οποίες εξελίσσονται με τρομακτική σφοδρότητα και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πέρα από την ανεργία, τις τεράστιες μειώσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις και την εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σαρωτικές αλλά και βαθιά αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει μεγάλης έκτασης συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων μέσα στον επόμενο μήνα. Επιχειρεί να συγχωνεύσει τα συστεγαζόμενα σχολεία, να διαλύσει και να διοχετεύσει τους μαθητές των «μικρών» σχολείων σε γειτονικά και φυσικά να καταργήσει με τους τρόπους αυτούς εκατοντάδες σχολεία. Εντονη είναι η φημολογία για κατάργηση της μεταφοράς των μαθητών στα ειδικά σχολεία (αθλητικά, μουσικά κ.λπ.) γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πολλών μαθητών να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε αυτά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας: «Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα…» και ότι «Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 για την πρωτοβάθμια και έως 30 για τη δευτεροβάθμια)…».

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες συγχωνεύσεις και στην περιοχή μας και ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, μειώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Το Μνημόνιο επιβάλλει δραστικές περικοπές στο δημόσιο, και οι τομείς του δημοσίου που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ήδη φέτος τα χρήματα για την εκπαίδευση (2,75% του ΑΕΠ) είναι τα λιγότερα που έχουν δοθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο έχει ήδη καταργήσει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία ενώ παράλληλα μείωσε στο μισό τα χρήματα που δίνει σε κάθε σχολείο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Τελικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «απόσυρση» του κράτους από την υποχρέωσή του για στήριξη της δημόσιας παιδείας. Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρει τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών και τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στους νέους δήμους. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των δήμων γίνεται σαφές πως η δημόσια εκπαίδευση θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Έτσι οι γονείς από τη μια θα κληθούμε για ακόμη μια φορά να σηκώσουμε το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Τα σχολεία από την άλλη θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές εκφράσεις της Υπουργού, κ. Διαμαντοπούλου, για το «Νέο Σχολείο» με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε και για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Με αφορμή την κατάληψη του Εσπερινού Γυμνασίου Αγ. Αναργύρων από τους μαθητές του, ύστερα από την είδηση για μεταφορά του στο Περιστέρι, ζητήσαμε να συνεδριάσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα ζητήματα της Παιδείας.  Επειδή τα ζητήματα της Παιδείας, αφορούν όλους τους φορείς και όλους τους Δημότες του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, τους καλούμε: 1.-  Να στηρίξουν και με δικές τους αποφάσεις το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.2.- Να παρευρεθούν στη συνεδρίαση καταθέτοντας τις προτάσεις τους, και3.- Να αποφασίσουμε όλοι μαζί τις δράσεις που πρέπει ώστε να οχυρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα σχολεία μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *