Επειδή τα βρέφη δεν ψηφίζουν

Πυλώνες και μετασχηματιστές Υπερ-ΥψηλήςΤάσης δίπλα στο «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ»
χωρίς: υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
χωρίς: γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
χωρίς: περιβαλλοντική αδειοδότηση

Στην πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Β’ Αθήνας υπάρχουν διάσπαρτοι πυλώνες με αγωγούς μεταφοράς ρεύματος (γραμμές-σύρματα) Υπερ-Υψηλής Τάσης (ΥΥΤ) της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πολλές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές μελέτες, αποτελούν δυνάμει κινδύνο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.
Οι πυλώνες και οι γραμμές αυτές βρίσκονται ανάμεσα σε σπίτια, δημόσια κτήρια και χώρους, όπως σχολεία, βρεφοκομεία, δημοτικά γυμναστήρια κ.λπ.
Εξώφθαλμο παράδειγμα η περίπτωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ» στα όρια των Αγ. Αναργύρων.

Εκκωφαντικά σιωπούν αρμόδιες υπηρεσίας και πολιτικοί
Τα παρακάτω αφορούν τον αγώνα μας από το 2005 για την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ και των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης (ΥΥΤ) 150.000 Volts (150 kVs) και της υπαίθριας εγκατάστασης μετασχηματιστών περίπου 2 στρεμμάτων, 18 μέτρα από τα κεφάλια των βρεφών του Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ.
Ενημερώσαμε εγγράφως από το Φεβρουάριο 2005 (Κ16.001/22.2.05)
τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (με αφορμή την επίσκεψή του στο ΚΒΜ), και τον Πρόεδρο της Βουλής • τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου (ο μόνος που κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης 3-5-2006 & 25-2-2005) • το Συνήγορο του Πολίτη • το Συνήγορο του Παιδιού • το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού • το Γεν. Γραμ. Νέας Γενιάς • τα αρμόδια Υπουργεία: Υγείας, Παιδείας, Ανάπτυξης ΠΕΧΩΔΕ, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος • τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας • το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ • τη Γεν. Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ • τη Νομαρχία Αθηνών • τους δημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων • την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας • τον πρόεδρο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ • το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας • τη διοίκηση του ΚΒ ΜΗΤΕΡΑ • το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας • τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας • τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Πρόεδρο Γ’ ΠΕΣΥΠ Αττικής • το Σύλλογο εργαζομένων στο ΜΗΤΕΡΑ • τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Επιτρόπους • το σύνολο των ελλήνων ευρωβουλευτών (κατέθεσε ερώτηση μόνον ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης) κ.ά.
Εκκρεμούν απαντήσεις από το Συνήγορο του Πολίτη (αναφορά 20365/22.12.2005), το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (254/16.1.2006) και από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών (382/23.1.2006). Αλλά και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Ουδείς απήντησε!!!!
Ενδιαφερον θα είχε μια επιστημονικά επιδημιολογική μελέτη από το 1970 μέχρι και σήμερα που θα αφορά στους πολίτες που υπήρξαν φιλοξενούμενοι του “Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ” και των εργαζομένων εκεί.
Ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το θέμα απο κάθε άποψη παραμένει εκκρεμές καθώς σιωπούν αρμόδιες υπηρεσίες και πολιτικοί ακόμη και μετά από το δεύτερο κύκλο ενεργειών που ξεκινήσαμε στά μέσα του 2008.
Απόδειξη της παντελούς απουσίας μέριμνας από την Πολιτεία στο θέμα, οι απαντήσεις του Υπ. Ανάπτυξης στις δύο σχετικές ερωτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ) (13-11-07 και 9/08) για την πρόοδο στην απομάκρυνση πυλώνων υψηλής τάσης, δεδομένου ότι από το Μάιο του 2006 το Υπουργείο Ανάπτυξης, εξήγγειλε την απομάκρυνση των πυλώνων.
Οι απαντήσεις που έλαβε ο κ.Μητσοτάκης ήταν εκτός θέματος και μάλιστα στην κατεύθυνση του ότι δεν κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των πολιτών (!).

pilones1.jpg 

 • Πώς ακριβώς έχει όμως το θέμα;
  Στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων, στη Λ. Δημοκρατίας 65, λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ».
  Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η ΔΕΗ Α.Ε. εγκατέστησε δίπλα του ακριβώς, πυλώνες με εναέρια καλώδια Υ-Υ-Τάσης 150 kV καθώς και ένα ανοιχτό (υπαίθριο) Κέντρο μετασχηματιστών (ΚΥΤ), που από τότε, λειτουργούν συνεχώς και αδιαλείπτως, δίπλα στους χώρους διαβίωσης (περίπτερα) των βρεφών.
  Αυτή η γειτνίαση συνεπάγεται δυνάμει σοβαρούς μη αντιστρεπτούς κινδύνους για τα βρέφη, τα νήπια που επί σειρά ετών διαβιούν εκεί, καθώς και για τους εργαζόμενους. Σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τα κεφάλια των βρεφών, αν και από το σημείο γειτνίασης και πέραν υπάρχουν, μη εκμεταλλευόμενες και μη δομημένες εκτάσεις, στις οποίες θα μπορούσαν εξ αρχής να είχαν τοποθετηθεί υπόγεια εγκαταστάσεις και καλώδια της ΔΕΗ.
  Το 2001 ο Δήμος Ιλίου υπογειοποίησε όλους τους αγωγούς και αποξήλωσε όλους τους πυλώνες που περνούσαν μέσα από την πόλη, αφήνοντας έξω μόνο τρεις: αυτούς δίπλα στο Κ.Β. Μητέρα, στην άκρη της πόλης (σύνορα με Δήμο Αγ. Αναργύρων, στην επικρατεια του οποίου οι πυλώνες περνούν μέσα από τις αυλές των σπιτιών). Γιατί; 

 • Ξετυλίγοντας το κουβάρι…
  Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και συναρμόδιες για την τήρηση των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τον έλεγχο και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για έκδοση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων.
  Η Νομαρχία Αθηνών (ΝΑ)-Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος με έγγραφό της (17.3.2006) μας ενημερώνει και φαίνεται ότι προκύπτουν παράνομες ενέργειες, αβλεψίες και, συνεπώς ευθύνες.
  Στο έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (απάντηση στην από 17-2-06 αναφορά μας προς το Νομάρχη), αναφέρεται ότι: «για το ΚΥΤ της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Ίλιον (δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ), καθώς και για τις γραμμές μεταφοράς ΥπερΥψηλής τάσης από και προς αυτό, δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ούτε για περιβαλλοντική αδειοδότηση από την υπηρεσία μας” (Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος/τμ. Εγκρίσεων & Αδειών της Νομαρχίας Αθηνών).
  Δηλαδή, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχίας Αθηνών, μέχρι το 1990 η ΔΕΗ λειτουργεί παράνομα και (μάλλον) λάθρα -προφανώς με την ανοχή της διοίκησης- το ΚΥΤ και τις προς και από αυτό γραμμές Υ/Υ τάσης 150 kV, σε βάρος της υγείας των διαβιούντων βρεφών και μικρών παιδιών προς υιοθεσία, καθώς και των εργαζομένων στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ.
  Στη συνέχεια του εγγράφου αναφέρεται ότι, παρότι η ΔΕΗ Α.Ε. (και τα εποπτεύοντα Υπουργεία και οι αρμόδιες Υπηρεσίες) είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ως έργο και δραστηριότητα που αδειοδοτήθηκαν πριν την ισχύ της ΚΥΑ 69269/90-ΦΕΚ 678Β/26.10.90, το αργότερο μέχρι το 1994, ουδείς αρμοδίως υπεύθυνος το έπραξε.
  Τέλος, από το 2002 (ΚΥΑ 15393/02-ΦΕΚ 1022 Β -5.5.2002) για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έργο της ΔΕΗ Α.Ε. δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ, αρμόδια υπηρεσία για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση είναι η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.). Όμως, η Νομαρχία Αθήνας για το συγκεκριμένο έργο/δραστηριότητα, δεν έχει κοινοποίηση σχετικής αδειοδότησης της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ.
  Πολύ απλά, η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί να μην τηρεί το νόμο.
  Σύμφωνα με το έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών, η ΔΕΗ λειτουργεί το συγκεκριμένο έργο και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτός νομικού πλαισίου, εκτός διατάξεων (εθνικών, Ε.Ε. και διεθνών συμφωνιών), με την ανοχή των συναρμοδίων Υπουργείων. (Ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (φαξ 31-3-2006 και 4-4-2006) και τον πρ. Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (φαξ 4-4-2006) για το ότι η λειτουργία εναεριων γραμμών Υ/Υ τάσης και ΚΥΤ δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ είναι εκτός νομικού πλαισίου).

 • Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό
  Οι ευθύνες φαίνεται ότι βαρύνουν τόσο την Κεντρική Διοίκηση όσο και αυτή της ΔΕΗ Α.Ε. (Υπουργεία Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κ.λπ.).
  Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και την επιστημονική έρευνα, είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις από τη γειτνίαση των ανθρώπινων οργανισμών με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας, και την ακτινοβολία, όπως αυτή που παράγεται και εκπέμπεται από τη λειτουργία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με εναέρια καλώδια>150kV της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΚΥΤ σε γειτνίαση περίπου 18 μέτρων από το «Κ. Βρ. ΜΗΤΕΡΑ», είναι μη αντιστρεπτές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα δε, των νεαρών βρεφών και παιδιών, όπως αυτά που διαβιούν για 4-5 χρόνια συνεχώς στο “ΜΗΤΕΡΑ”. Η Ε.Ε έχει θεσπίσει και οφείλει και η χώρα μας να εφαρμόσει και να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Αρχή της Προφύλαξης.
  Η αναποτελεσματικότητα της πολυνομίας στην Ελλάδα είναι γνωστή. Άραγε, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή όχι;
  Οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (του 2000 και του 2002 για την προφύλαξη του κοινού από τις εν λόγω ακτινοβολίες) ήδη θεωρούνται αναχρονιστικές, τόσο από επιστημονική όσο και νομική άποψη, σε κάθε περίπτωση πάντως εκτός του πνεύματος της Αρχής Προφύλαξης.
  Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί σχετικά με την απόφαση 1264/2005 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία βασίζεται στην Αρχή της Προφύλαξης, για τις καταστροφικές συνέπειες επί του ανθρώπινου οργανισμού της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας (ELF) που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης). Ακτινοβολία πανομοιότυπη με αυτή των εναέριων γραμμών Υ/Υ τάσης της ΔΕΗ.
  Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ειδική Έκθεση το Νοέμβριο 2003 με θέμα «Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας – μακροχρόνια έκθεση στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία», αναφέρεται και διερευνά διεξοδικά το ζήτημα και αποφαίνεται σχετικά υπό το πρίσμα της Αρχής της Προφύλαξης, έχοντας ως επιστημονικό δεδομένο τις καταστρεπτικές και μη αντιστρεπτές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από τις ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 • Τα τελευταία νέα…
  Το Μάιο του 2006 η κυβέρνηση με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης –σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα– (Δ.Τ. 25/4/2006 Γρφ. Τύπου) πιεζόμενη, εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας άμεσης απομάκρυνσης πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος ΥΥΤ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Β΄ Αθηνών.
  Ο κ. Δ. Σιούφας είχε ανακοίνωσει: «Αποξηλώνονται από το 2006 οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για ένα ψηλότερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των Δυτικών Προαστίων, για καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους», «… λόγω και των επιστημονικά αποδεδειγμένων μη αντιστρεπτών βλαβών που αυτοί προκαλούν στην υγεία των ανθρώπων και μάλιστα των μικρών παιδιών».
  Με αφορμή τα πορίσματα του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας» (Θεσ/νίκη Μάις 2008), ανακινήσαμε το θέμα, κάνοντας τον ίδιο μάταιο κύκλο ενεργειών. Η σοδειά ακόμα πιο φτωχή, πλην της αντίδρασης του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκη. 

 • Άραγε:
  Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι σε θέση να μας ενημερώσει για την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί όσον αφορά στην απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τις παραπάνω περιοχές;
  Ο Δήμαρχος Ιλίου μπορεί να μας ερμηνεύσει γιατί ενώ με απόφαση του Δήμου το 2001 αποξηλώθηκαν πυλώνες και εναέριες γραμμές που περνούσαν μέχρι το 2001 μέσα από το Ίλιον και ανήκουν στην ίδια γραμμή μεταφοράς με αυτή που καταλήγει στο ΚΒΜ, γιατί ο Δήμος δέχτηκε να εξαιρεθεί μια περιοχή της επικράτειάς του από την αποφασισμένη υπογειοποίηση και άφησε τους τρεις πυλώνες στην επιφάνεια, αυτούς που βρίσκονται περίπου 18 μέτρα από τα κεφάλια των βρεφών του Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ»;;!
  Ίσως τα διαβιούντα παιδιά με ευθύνη και υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας και οι εκεί εργαζόμενοι, να θεωρήθηκαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.
  Με την Υ2/174/7.8.2000 (σχετ. Υ2/1621/99) εγκύκλιο που απευθύνει η Διεύθυνση Υγιεινής, Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ/Γ.Δ/νση Περιβάλλοντος/ΕΥΠΕ, τίθεται ρητά και απερίφραστα το θέμα των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης, συστήνεται δε η άμεση μεταφορά των γραμμών σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, λόγω του επιστημονικά αποδεδειγμένου κινδύνου να δράσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυτά ως παράγοντες «ευοδώσεως» καρκινογενέσεων με αυξημένη μάλιστα συχνότητα.
  Πότε επιτέλους θα γίνει πράξη η απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ
  δίπλα στο Κ.Β. Μητέρα, ώστε να προστατευθεί η υγεία και τα εν γένει δικαιώματα βρεφών και εργαζομένων.
  Πότε θα λυθεί το σημαντικότατο πρόβλημα (ιδιαίτερα σε Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Πεντέλη, Γέρακα, Αγ. Ανάργυρους, Ηλιούπολη. Αργυρούπολη κ.ά.) με τη διέλευση πυλώνων και εναέριων αγωγών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης (150.000 Volts) της ΔΕΗ μέσα από την πόλη, μέσα στον οικιστικό ιστό.
  Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο της αποξήλωσης των πυλώνων στις περιοχές αυτές ώστε να προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα;
  Το ζήτημα αφορά όλη την Ελλάδα με πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις σε ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ, ΑΧΑΪΑ και αλλού.

Δ. Ν. και Α. Ε.

One thought on “Επειδή τα βρέφη δεν ψηφίζουν

 • 30 Απριλίου 2012, 05:25
  Permalink

  Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να βοηθήσω σ’αυτό το δύσκολο έργο σας.
  Άπλα θα ήθελα να μαθό τι είναι αυτό που σας λυπεί περισσότερο….
  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνω σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *