Ερώτηση γιά το Πάρκο Α. Τρίτσης από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γρηγόρη Ψαριανό

16/10/2008,

Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.                             
 

Θέμα: «Το Πάρκο Περιβαλλοντικής…Αναισθησίας»

Έχουμε την τύχη να υπάρχει στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, το πάρκο «Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση», στη θέση Πύργος Βασιλίσσης.

Με έκταση 1000 στρ. (έξι φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό κήπο!) αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.

Για τη διαχείρισή του, συστάθηκε o Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου (184/18.7.2002 Π.Δ) και με απόφαση του YΠΕΧΩΔΕ, (ΦΕΚ αρ.445/5.3.2004), προβλέπονται 36 θέσεις τακτικού προσωπικού αορίστου χρόνου και 30 θέσεις έκτακτου-εποχιακού προσωπικού. Οι δε πόροι του εξασφαλίζονται ως επί το πλείστον από τον κρατικό προϋπολογισμό (Π.Δ.Ε) και από το ΕΤΕΡΠΣ.

Σήμερα, το Πάρκο, που διαθέτει 5 άτομα προσωπικό, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και επιπλέον απειλείται άμεσα ο κατοχυρωμένος (Π.Δ 184/2002) δημόσιος και περιβαλλοντικός χαρακτήρας του. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, παρά τις επανειλημμένες «διαβεβαιώσεις» του ΥΠΕΧΩΔΕ (η τελευταία 1/8/08), στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα και τα τεράστια προβλήματα του Πάρκου συνεχίζονται. Οι όποιες δράσεις είναι εθελοντικές, από τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε ότι (σύμφωνα και με την ομολογία του κ. Καλογιάννη στη Βουλή) ο ΟΔΔΠ έχει πραγματοποιήσει δαπάνες χωρίς παραστατικά, ύψους 1.359.000 ευρώ!

Από τις 12/10 το Πάρκο τελεί υπό «κατάληψη» από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής και τους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού που με αυτόν τον τρόπο καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την κρατική αδιαφορία. 

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Αν δεχτούμε καλόπιστα ότι το Πάρκο χρηματοδοτήθηκε πριν 3 μήνες με το ποσό των 200.000 ευρώ, πώς εξηγείται ότι σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τη συντήρησή του πέρα από την εθελοντική δράση;
  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την εξυγίανση του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου, ώστε να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί ο σκοπός του, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ 184;

    3.   Για ποιο λόγο καθυστερεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος;  

  1. Έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του Πάρκου από τον Φορέα Διοίκησης σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και αν όχι, πότε προβλέπεται να γίνει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *