Δύο ερωτήσεις για την απομάκρυνση του 301, και μιά απορία…

Δύο ερωτήσεις κατατέθηκαν στη Βουλή σε διάστημα πέντε ημερών για την απομάκρυνση του 301.

Συγκεκριμένα στις 8 Οκτώβρη μετά από συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο 4 βουλευτές Αργύρης Ντινόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γρηγόρης Ψαριανός (ΣΥΡΙΖΑ) και Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης εγκαταστάσεων στρατοπέδου 301 ΣΕΒ και απόδοση του χώρου στους πολίτες των Αγίων Αναργύρων

Το 301 Στρατόπεδο Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό Κατάστημα, στο λειτουργικό κέντρο μιας Ευρωπαϊκής πόλης, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης. Η έκταση των 220 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το Στρατόπεδο, επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής, αλλά και της Δυτικής Αθήνας γενικότερα, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Με βάση:
– Τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για απομάκρυνση του συγκεκριμένου Στρατοπέδου
– Την πολιτική απόδοσης των χώρων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, στις τοπικές κοινωνίες
– Την πολιτική βούληση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας
– Την ευαισθησία στην ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος.
– Την ανάγκη του Δήμου Αγίων Αναργύρων για ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό οι προδιαγεγραμμένες ανάγκες του Δήμου καλύπτονται μόνο κατά 40%

και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στο Εργοστάσιο Βάσης

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας :
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η απόδοση του χώρου στους πολίτες των Αγίων Αναργύρων;
2. Θα υπάρξει άμεσα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;».

περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

sxedio1.jpg

Στις 13 Οκτώβρη 6 βουλευτές του ΚΚΕ (Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά, Γιάννης Πρωτούλης) κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών

Θέμα: Παύση λειτουργίας και απομάκρυνσης του 301 Στρατιωτικού εργοστασίου Βάσης στους Αγ. Αναργύρους.

Στο Δήμο των Αγ. Αναργύρων Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί τ0 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης («στρατόπεδο Κοσκινά») έκτασης 220 στρεμμάτων περίπου.
Η διατήρηση και η συνέχιση της λειτουργίας του παραπάνω εργοστασίου δημιουργεί τεράστια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα και πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία, ασφάλεια και εν γένει διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.
Ο χώρος αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού, των εργαζομένων ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με την αξιοποίηση ως πάρκου υψηλού πρασίνου, κοινωνικών και πολιτιστικών χρήσεων ήπιων μορφών.
Όμως παρά τις διαχρονικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «άμεση απομάκρυνση του εργοστασίου» και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό παραμένει και λειτουργεί μέχρι σήμερα και μάλιστα αναβαθμίζεται. Πρέπει να τονίσουμε ότι το 3Ο1 ΣΕΒ περιβάλλεται από 6 σχολικά κτήρια τα οποία εφάπτονται περιμετρικά με τη μάντρα του εργοστασίου, ενώ σε απόσταση μόλις 200 μ. υπάρχουν και λειτουργούν και άλλα 4 σχολεία. Πρόκειται για σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) στα οποία φοιτούν πάνω από 2.000 μαθητές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να σταματήσει η λειτουργία, να απομακρυνθεί το 301 ΣΕΒ και να αποδοθεί ο χώρος συνολικά για την αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση του από το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής ως πάρκο υψηλού πρασίνου για μαζικό, λαϊκό αθλητισμό και πολιτισμό.

– Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και εν γένει εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτό.

περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

sxedio.jpg

Η ΑΠΟΡΙΑ 

Εμείς σαν ΑΠΟΔΡΑΣΗ θέλουμε να προσθέσουμε ότι υπάρχει μια απάντηση του κ. Μεϊμαράκη σε ερώτηση του κ. Δραγασάκη στις 4/10/07, που έχει μεγάλο ενδιαφερον γιά το στατόπεδο και την απομακρυνσή του.

Συγκεκριμένα στο τρίτο σημείο της ερώτησης 3) Ποιες είναι οι προθέσεις σχετικά με την πέμπτη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του 301 Ε.Β. και την οποία, κατά δήλωση του ΥΕΑ, δεν έχει πλέον ανάγκη το εν λόγω στρατιωτικό εργοστάσιο;…

ο κύριος Υπουργός απάντησε  ότι …Η Στρατιωτική Υπηρεσία είχε αιτηθεί στο παρελθόν από την ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α. Ε την επανασύνδεση του 301 Ε.Β. με τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία λειτουργούσε κατά το παρελθόν και είχε αποκοπεί λόγω των έργων του προαστιακού σιδηροδρόμου. Πράγματι, σήμερα υπάρχει πρόβλεψη 5ης σιδηροδρομικής γραμμής και αποβάθρας φόρτωσης μήκους 100 μέτρων για την μελλοντική εξυπηρέτηση του 301 Ε.Β.

Η σχετική δέσμευση περιλαμβάνεται και στο πρόσφατο, από 4ης Ιουλίου 2007, ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο υπεγράφη μεταξύ Τ.ΕΘ.Α και ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε και εξακολουθεί να ισχύει από τη Στρατιωτική Υπηρεσία καθόσον διευκολύνει τη λειτουργία του 301 Ε.Β….

Μήπως και στις δύο ερωτήσεις έπρεπε να μπει σαν πρώτο αίτημα να σταματήσει η κατασκευή της πέμπτης γραμμής;
?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *