Ερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Βουλή για τον Πευκώνα

Αθήνα 2/8/2007

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ & Αίτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

* Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
* Μεταφορών & Επικοινωνιών

– Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:

Το μικρό πευκοδάσος “Πευκώνας” στους Αγίους Αναργύρους κινδυνεύει να χαθεί!!

Ως γνωστόν, στο δήμο Αγίων Αναργύρων, την τελευταία τριετία γίνονται εκτεταμένα έργα για την διέλευση του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Για τη διευκόλυνση των εν λόγω έργων, οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν ήδη προβεί στο κόψιμο εκατοντάδων δέντρων. Μόλις πριν μια εβδομάδα μάλιστα εγκατέστησαν τεράστιο εργοτάξιο στον πρώην χώρο στάθμευσης του 301 Ε.Β. Αγίων Αναργύρων, χώρος που συνορεύει με τον “Πευκώνα”. Όλος ο παραπάνω χώρος είναι τμήμα των 20 περίπου στρεμμάτων που το Υπουργείο Οικονομικών αγόρασε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για λογαριασμό της ΟΣΕ ΑΕ, με σκοπό να εξευρεθεί ο απαραίτητος χώρος για την κατασκευή των σταθμών των τρένων, Προαστιακών και Υπεραστικών, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και διανοίξεις δρόμων για προσέγγιση των αυτοκινήτων.

Εκεί έχουν σημειωθεί με κόκκινα σημάδια 91 από τα 132 δένδρα και πρόκειται να κοπούν. Γνωρίζουμε ότι έχουν δοθεί άδειες κοπής δένδρων από το δασαρχείο το 2002, ασφαλώς όμως συμπεραίνουμε όχι για δένδρα που προσφάτως περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ΟΣΕ ΑΕ.

Επειδή το πράσινο στη δυτική Αττική λιγοστεύει δραματικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επειδή ο μικρός “Πευκώνας” αποτελεί έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της περιοχής,

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Αν υπάρχει σχετική περιβαλλοντική μελέτη για τα έργα που εκτελούνται στον πρόσφατα αποκτηθέντα χώρο των 20 περίπου στρεμμάτων.

2) Αν έχει δοθεί άδεια του δασαρχείου για την κοπή των δέντρων στον Πευκώνα.

3) Ποιες είναι οι προθέσεις σχετικά με την πέμπτη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του 301 Ε.Β. και την οποία, κατά δήλωση του ΥΕΑ, δεν έχει πλέον ανάγκη το εν λόγω στρατιωτικό εργοστάσιο;

4) Υπάρχει σχέδιο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. ή των κατασκευαστών στο οποίο να φαίνονται η ακριβής θέση, η έκταση και το ακριβές εμβαδόν του σταθμού του Προαστιακού των Αγίων Αναργύρων, καθώς και κάθε άλλου κτιρίου που έχει (αν έχει) αποφασιστεί να κατασκευαστεί στον χώρο αυτό που δικαιολογεί την κοπή των δένδρων;

5) Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για την επιλογή της θέσης του σταθμού στο σημείο που έχει αποφασιστεί αλλά και για την απόφαση δημιουργίας πλήρους σταθμού κι όχι απλής στάσης του Προαστιακού σιδηροδρόμου;

6) Έχει γίνει επίσημη κυκλοφοριακή μελέτη για τις οδικές προσβάσεις από και προς τον υπό κατασκευή σταθμό του Προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους;

Παρακαλούμε επίσης, να κατατεθούν τα σχέδια για την κατασκευή του σταθμού καθώς και οι παραπάνω αναφερόμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυκλοφοριακή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *