Κακά ΝΕΑ, για την ανακύκλωση…

Στο τεύχος 5, της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ που κυκλοφόρησε στις αρχές του Απριλίου, με άρθρο του Νίκου Αποστόλου, αναφερθήκαμε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζει και ο Δήμος μας.

Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος αναφέρει ότι …[έρευνα του ΤΕΕ παρουσίαζε το σύστημα ανακύκλωσης της Ε.Ε.Α.Α. ως ελάχιστα αποδοτικό και ιδιαίτερα δαπανηρό. Έτσι, στο τέλος του 2006 και μετά από 3 χρόνια λειτουργίας, τα ανακτώμενα, δηλαδή τα πραγματικά ανακυκλωμένα, υλικά ανά κάτοικο ήταν τα μισά απ’ ό,τι προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη]… και συνεχίζει …[το σύστημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών χαρακτηριζόταν ως ανεπαρκές και τέλος, το υπόλειμμα, δηλαδή ό,τι δεν μπορούσε να ανακυκλωθεί και μεταφέρονταν συνεπώς στους ΧΥΤΑ, αποτελούσε το 31-39% του συνόλου των υλικών, ποσοστό που η έρευνα έκρινε ως «πολύ υψηλό»]…
Εδώ όλο το άρθρο με τίτλο Ανακύκλωση απορριμμάτων ή ανακύκλωση του προβλήματος

Την Τρίτη 15 Απριλίου σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα τα ΝΕΑ με τίτλο “Στα σκουπίδια η ανακύκλωση”, ο κ. Ν. Χρήστου, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλει στη  δημοσιογράφο Ν. Μουτούση, μεταξύ άλλων ότι …[Η εταιρεία λέει ότι ανακυκλώνει 200 τόνους την ημέρα. Όμως απλώς τα δεματοποιεί. Καμία ανακύκλωση δεν κάνει. Όλα τελικά φτάνουν εδώ]… και ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Χάρδας συνεχίζει …[Όταν το «ειδικό όχημα» της ανακύκλωσης αρχίζει να αδειάζει το περιεχόμενό του, επιβεβαιώνεται η καταγγελία: παλιοσίδερα, χαρτιά, κουτάκια αναψυκτικών δεμένα σε έναν κύβο μαζί με ρούχα και οικιακά απόβλητα πετιούνται στη χωματερή. Καθημερινά «πάνω από 10 τέτοια οχήματα εταιρειών ανακύκλωσης φτάνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής με ανάλογο φορτίο».
Επίσης σημειώνει ότι οι εταιρείες αυτές επιδοτούνται με 5 έως και 100 ευρώ ανά τόνο ανάλογα με τις ποσότητες υλικών προς ανακύκλωση που συγκεντρώνουν από τους δρόμους. Έτσι, υποστηρίζει ο κ. Χάρδας, «πληρώνουμε την ανακύκλωση δύο φορές- μία στις εταιρείες και μία στη χωματερή. Ωστόσο ο όγκος των απορριμμάτων δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται».]…

Εδώ, όλο το ρερορτάζ των Νέων 

Δήμος Αγίων Αναργύρων
Σε ερώτηση της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ανακύκλωσης στο Δήμο μας,  ο Αντιδήμαρχος κ. Τσελέκας μας απάντησε:
Α: Έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα 340 κάδοι ανακύκλωσης και στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν άλλοι 80.
Β: Σε 8 δρομολόγια έχουμε συλλογή περίπου 40 τόννων την εβδομάδα. �
Γ: Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την συλλογή (δηλαδή πόσο αλουμίνιο, πόσο χαροκιβώτιο κλπ…)

Μετά πάντως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει η Δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλία έτσι ώστε να γίνει δημόσιος έλεγχος και ενημέρωση για την διαχείριση και αποτελεσματικότητα του συστήματος. Η προσπάθεια των συνδημοτών μας δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *