Σεμνά και ταπεινά (1)… μετά θα είναι αργά (2)

Σεμνά και ταπεινά (1)

Νοέμβριος 2003: Κων. Καραμανλής στον δρόμο προς την εξουσία…

Ομιλία στο λαό της Δυτικής Αθήνας από το Περιστέρι:  …χρειάζεται φραγμός στην άκρατη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων αστικών χώρων της Αττικής. […] Τα Στρατόπεδα πρέπει να απομακρυνθούν και να αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού».

5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ε. Μεϊμαράκης

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 7756/10-10-08 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα την απομάκρυνση του 301 Εργοστασίου Βάσης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το θέμα της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων του 301 ΕΒ του στρατοπέδου «ΚΟΣΚΙΝΑ» των Αγίων Αναργύρων έχει αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλουτικού ελέγχου και κατά το παρελθόν και το ΥΠ.Εθ.Α. θεωρεί ότι έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού με σαφήνεια και πληρότητα.
Η Στρατιωτική Υπηρεσία (Σ.Υ.) έχει ήδη απαντήσει αρνητικά σε αίτημα του Δήμου Αγίων Αναργύρων για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου «ΚΟΣΚΙΝΑ», όπου στρατωνίζεται το 301 ΕΒ, για τους παρακάτω λόγους:
• Στο 301 Ε.Β. απασχολείται σήμερα ικανός αριθμός στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού με σημαντικότατο έργο από τεχνικής πλευράς σε ανακατασκευές οχημάτων, πυροβόλων, μηχανημάτων κ.λ.π.
• Το Στρατόπεδο «ΚΟΣΚΙΝΑ» έχει κριθεί από τη Σ.Υ. ως «μη αποδεσμεύσιμο» και δεν έχει ενταχθεί στον ν. 2745/99 (πολεοδόμηση και απόδοση ελεύθερων χώρων στην τοπική κοινωνία) καθώς καλύπτει πάγιες στρατιωτικές ανάγκες.
Επιπρόσθετα, η μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου «ΚΟΣΚΙΝΑ» δεν είναι επί του παρόντος δυνατή λόγω της σημαντικότατης δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών στην περιοχή του Αυλώνος, δαπάνη η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από τη Σ.Υ. Εξάλλου, η μετεγκατάσταση θα είχε επιπτώσεις στους εργαζόμενους, καθώς θα τους υποχρέωνε σε καθημερινές μετακινήσεις.
Η Σ.Υ. έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παραχώρησης εκτάσεων προς τον Δήμο Αγίων Αναργύρων με την παραχώρηση συνολικά 21,2 στρεμμάτων για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών (διάνοιξη -διαπλάτυνση οδών και παραχώρηση χώρων για τη κατασκευή σχολικών κτηρίων) και διατηρεί σήμερα στην κατοχή του την απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία του εργοστασίου έκταση.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υφίσταται, επί του παρόντος, θέμα απομάκρυνσης του 301 Ε.Β. από την σημερινή του θέση, όπου μάλιστα εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το σιδηροδρομικό δίκτυο (πρόβλεψη στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για εξυπηρέτηση του από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων του προαστιακού).
Τέλος, σας γνωρίζουμε. ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α. έχει συμβάλει αποφασιστικά και θα εξακολουθήσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, ειδικά της Δυτικής Αττικής, και στην προσπάθειά τους για εξεύρεση χώρων πρασίνου και αναψυχής παραχωρώντας συστηματικά μεγάλα τμήματα των στρατοπέδων του και διατηρώντας στην κατοχή του τους απολύτως απαραίτητους για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων χώρους.

Τι μας λέει λοιπόν σεμνά και ταπεινά ο κ. Υπουργός.

1. Ότι το στρατόπεδο δεν φεύγει γιατί δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε μετεγκατάσταση (τα άλλα περί ταλαιπωρίας εργαζόμενων είναι φτηνός λαϊκισμός).

2. Ότι τώρα που κατασκευάζουμε και την γραμμή με την ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., ξεχάστε το.

3. Παρόλα αυτά, σεμνά και ταπεινά,  στο τέλος της απάντησης ο κ. Υπουργός θεωρώντας ότι συνομιλεί με ανόητους μας γνωρίζει ότι το ΥΠΕΘΑ θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξεύρερη χώρων πρασίνου. 

Τι πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή… μετά θα είναι αργά (2)

Σήμερα, με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο αποδεικνύεται, ότι η τακτική διαπαραγματεύσεων της Δημοτικής Αρχής είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική και άν δεν αλλάξει σύντομα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ (που προσπαθούν οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν) θα μετατρέψει τους χώρους που έχουν απελευθερωθεί πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση (προφανώς όχι ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου) για τον οποιοδήποτε νέο  μεγαλομέτοχο και σε συνδυασμό με την απάντηση του ΥΠΕΘΑ δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στο Δήμο.

Είναι ώρα κ. Δήμαρχε έστω, και την υστάτη στιγμή, για την μεγάλη απόφαση. Με τους πολίτες για τους πολίτες. Τώρα να μπλοκάρουμε την κατασκευή της πέμπτης γραμμής με συγκεκριμένα αιτήματα.

Αν δεν γίνει κάτι σήμερα θα είμαστε προ τετελεσμένων και για τους ελεύθερους χώρους και για το στρατόπεδο.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

3 σκέψεις σχετικά με το “Σεμνά και ταπεινά (1)… μετά θα είναι αργά (2)

  • 24 Νοεμβρίου 2008, 04:52
    Permalink

    Καλημέρα σας,

    Η απάντηση του υπουργού δίνει νομίζω περιθώριο να σκεφτούμε πως να επιδιώξουμε την επίτευξη του τελικού στόχου με “σαλαμοποίηση” του αιτούμενου. Εξηγούμαι:
    Το 301 υποστηρίζει διάφορους τύπους οχημάτων με αντίστοιχες ανάγκες εξοπλισμού για την υποστήριξη αυτή. Αυτά τα τμήματα είναι ενδεχομένως διακριτά: Τανκς, θωρακισμένα οχήματα, φορτηγά κλπ.
    Η ανάλυση των δραστηριοτήτων του 301 θα αποκαλύψει ότι υπάρχουν κομμάτια που μπορούν πιο εύκολα – είναι πιο σκόπιμο να αποσπαστούν από αυτό. Έτσι η απεγκατάσταση και μεταφορά του να γίνει σταδιακά, πράγμα που δίνει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής του στρατιωτικού προσωπικού, καταβολής του κόστους κλπ.

    Το σημαντικό για την ώρα είναι να δεσμευτούν ότι θα ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η μελέτη αυτή, με το ακλόνητο επιχείρημα ότι δεν μπορεί μια τέτοια μονάδα να υφίσταται εντός πόλης εν καιρώ ειρήνης, ενώ αποτελεί στόχο εν καιρώ πολέμου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Αυτή είναι μια δέσμευση που ο υπουργός θα μπορούσε χωρίς άμεσο κόστος να αναλάβει.(Μετά θα αρχίσουμε να πιέζουμε για τα αποτελέσματα της μελέτης).
    Το ενδιαφέρον προς διερεύνηση είναι αν η 5η γραμμή θα παραμείνει και μετά τη μεταφορά στην Αυλώνα, πράγμα πολύ πιθανό (δε θα πρέπει να ενώνει την Αυλώνα με τον Πειραιά;).

    Ελπίζω τα σχόλιά μου να σας δίνουν κάποια τροφή για την εξέλιξη των αιτημάτων και – κύρια – της στρατηγικής σας σε ένα αγώνα που είναι πολύ δύσκολος και φαίνεται πως θα είναι μακροχρόνιος.

    Με εκτίμηση

    Κωνσταντίνος Μουστάκας

  • 20 Νοεμβρίου 2008, 09:37
    Permalink

    Η συγκεκριμένη απάντηση είναι για την πρώτη ερώτηση (των 4 βουλευτών).

    Η απάντηση στην ερώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ είναι στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα με κάποιους παραπάνω σχολιασμούς. Μπορείς να την δεις σε pdf sto http://costas.solomos.googlepages.com/301_Meimarakis.pdf

  • 20 Νοεμβρίου 2008, 07:54
    Permalink

    Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω πότε δόθηκε αυτή η απάντηση του Υπουργού Εθν. Αμύνης; Δόθηκε ως κοινή απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που αφορούσαν το Στρατόπεδο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *