Δελτίο Τύπου της ΄΄Αλληλεγγύης η Δυναμή μας ΄΄

Δελτίο Τύπου της ΄΄Αλληλεγγύης η Δυναμή μας ΄΄
ΘΕΜΑ Δημοτικό Συμβούλιο 11/11/2014 (23η τακτική συνεδρίαση)

Κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης : 1) η έγκριση ψηφίσματος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων σχετικά με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στο νέο λύκειο, που αντιμετωπίστηκαν με μεθόδους καταστολής και προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και των γονέων τους. Με το ψήφισμα ζητείται η κατάργηση του νόμου για το νέο λύκειο και της τράπεζας θεμάτων, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μαθητές, διορισμοί μόνιμου προσωπικού στα σχολεία, ένα γεύμα σε όλα τα σχολεία και κατάργηση του νόμου για την ποινικοποίηση των σχολικών κινητοποιήσεων. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πλην του κ. Τσελέκα που ψήφισε λευκό και του κ. Νικητόπουλου που ψήφισε παρών γιατί ήλθε στο Συμβούλιο την ώρα της ψηφοφορίας και δεν είχε ακούσει το θέμα του ψηφίσματος.
2) Η πρόεδρος της Ένωσης των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αγίων Αναργύρων – Καματερού κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην οποία αφού περιγράφει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ της περιοχής εξαιτίας της κρίσης και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και Ε.Ε. με την υπερφορολόγηση, τα υψηλά δημοτικά τέλη και την έλλειψη παροχής υπηρεσιών από το Δήμο, ζητούν:
– Να επανέλθουν άμεσα τα δημοτικά τέλη για τις μικρές επιχειρήσεις στο επίπεδο των τελών του Καματερού πριν τον Καλλικράτη και να μειωθούν σταδιακά περισσότερο.
– Να καταργηθούν οι δημοτικοί φόροι.
– Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για άνεργους και ζημιογόνες επιχειρήσεις.
– Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής με βάση τις ανάγκες των δημοτών.
– Να γίνει μελέτη για πεζοδρομήσεις, χώρους πάρκιν, συγκοινωνίες, χώρους αναψυχής, καλό κυκλοφοριακό για όλο το δήμο.
– Να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή υπαίθριας αγοράς ή οποιασδήποτε άλλης έμπνευσης όπου μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές θα κλέβουν τη δουλεία τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1. Τέθηκε θέμα συγκρότησης επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών για το έργο: ¨Διαμόρφωση και δημιουργία χώρων πρασίνου στην οδό Γ. Παπανδρέου (στους Αγίους Αναργύρους) και σε πλησίον κοινοχρήστους χώρους ()
Το έργο αυτό έχει δοθεί ως μελέτη-κατασκευή, αφορά διαμόρφωσης της οδού Γ. Παπανδρέου και πλησίον χώρους μήκους περίπου 100 μέτρων και θα κοστίσει ….3.500.000 ευρώ. Η ανάθεση έργων πακέτο σαν μελέτη-κατασκευή έχει καταγγελθεί και από το Σύνδεσμο των κατασκευαστών και θα μπορούσε να κοστίσει λιγότερο, αφού η μελέτη μπορεί να εκπονηθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Το κόστος του δεν δικαιολογείται από την ποσότητα του έργου, ενώ το ποσό θα μπορούσε να διατεθεί για να γίνει έργο σε περιοχές που έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Επιπλέον, ο τρόπος που ανατίθεται (ως μελέτη-κατασκευή) δημιουργεί ερωτηματικά για τον ανάδοχο, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι θα ανατεθεί σε συγκεκριμένο ανάδοχο.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η προμελέτη του έργου έχει γίνει από το 1996 και δεν έπρεπε να χαθούν τα κονδύλια. Όμως οι ανάγκες του Δήμου σήμερα απαιτούν άλλα έργα, τη στιγμή μάλιστα που πολλές περιοχές στερούνται στοιχειώδεις υποδομές.
Η παράταξή μας «Αλληλεγγύη η δύναμή μας» καταψήφισε το θέμα αυτό, όπως και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
2. Επίσης ήλθε προς ψήφιση το έργο ¨συντήρηση και επισκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων στα σχολικά κτίρια του δήμου μας για το σχολ. έτος 2014-2015, προϋπολογισμού 24.600 ευρώ¨. Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων και η επισκευή τους είναι πολύ σοβαρό θέμα και φυσικά υπερψηφίζουμε τα κονδύλια που πρέπει να διατίθενται για τις εργασίες αυτές. Όμως η παράταξή μας έδωσε αρνητική ψήφο, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εργασίες ανατέθηκαν απ’ ευθείας, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.
3. Τέθηκε θέμα ρύθμισης των δόσεων των τροφείων των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών από 5 (που ισχύει σήμερα) σε 6. Είναι προφανές ότι η διοίκηση προβαίνει στη ρύθμιση αυτή, θεωρώντας ότι διευκολύνει τους γονείς των βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όμως πραγματική ανακούφιση στους γονείς θα επιφέρει η σταδιακή κατάργηση των τροφείων και για το λόγο αυτό, η παράταξή μας καταψήφισε την εισήγηση. Καταψήφισαν επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Πόλη ενώ η Ασυμβίβαστη Πορεία το ψήφισε διευκρινίζοντας ότι επιθυμεί την κατάργηση των τροφείων.
4. Άλλο θέμα προς συζήτηση ήταν ο συμπληρωματικός προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ. ορισμένου χρόνου για κάλυψη εποχικών αναγκών (μέσω ΕΣΠΑ) Αφορά την πρόσληψη 21 ατόμων με 11μηνη σύμβαση για την κάλυψη αναγκών των βρεφονηπιακών σταθμών. Η παράταξή μας ψήφισε τις προσλήψεις γιατί προέχει να προσληφθεί προσωπικό για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των βρεφονηπιακών σταθμών (αφού σήμερα υπάρχει αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού) επισημαίνοντας ότι πάγια θέση μας είναι η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για την οποία θα αγωνιστούμε.
5. Καθορισμός τελών καθαριότητας και φωτισμού και φόρων ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2015: Η διοίκηση του δήμου, δεν έκανε αυξήσεις των τελών για το έτος 2015. Όμως επειδή η οικονομική κατάσταση των δημοτών μας είναι απελπιστική, εξαιτίας των πολλαπλών μειώσεων μισθών και συντάξεων, η παράταξή μας το καταψήφισε, ζητώντας τη μείωσή τους σε ποσοστό ανάλογο με τη μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί και οι συντάξεις αρνούμενοι τη λογική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που επικαλείται η διοίκηση.
Επίσης προτείναμε να απαλλαγούν από τα τέλη αυτά, οι συνδημότες μας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Καταψήφισαν επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση, Ασυμβίβαστη Πορεία, Ανυπότακτη Πόλη.
6. Καθορισμός τελών φωτισμού και καθαριότητας για ΑΜΕΑ , πολύτεκνους και άπορους, για το έτος 2015.
Η διοίκηση του δήμου πρότεινε μειώσεις και απαλλαγές για άτομα και με αναπηρία και πολύτεκνους. Για τους άπορους πρότεινε απαλλαγή για άτομα με ατομικό εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 8.640 ευρώ.
Προτείναμε για τους απόρους να οριστεί ατομικό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ (που είναι το όριο της φτώχειας) και οικογενειακό μέχρι 12.000 ευρώ .
Μετά από την παρέμβασή μας η διοίκηση αύξησε τα όρια απαλλαγής των απόρων σε 6.000 ευρώ (για ατομικό εισόδημα) και 12.000 ευρώ (για οικογενειακό εισόδημα)
7. Καθορισμός τελών που επιβάλλονται για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2015:
Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, τα τέλη παραμένουν στο ίδιο ύψος με το προηγούμενο έτος . Η παράταξή μας το καταψήφισε, ζητώντας τη μείωσή τους, δεδομένου ότι οι επαγγελματίες της πόλης μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Μετά από παρέμβασή μας μειώθηκε το τέλος για κατάληψη πεζοδρομίου και οδοστρώματος από κοντέινερ συλλογής και απόρριψης οικοδομικών υλικών, σε 20 ευρώ μηνιαίως από 63 ευρώ μηνιαίως που πρότεινε η εισήγηση, διευκολύνοντας τους δημότες στην οργανωμένη απόρριψη των μπαζών.
8. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου 2015
Το τεχνικό πρόγραμμα που προτείνεται για το 2015 δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική, δεν καλύπτει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των δημοτών π.χ. αντιπλημμυρικά έργα Δεν προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες, αντίθετα περιορίζεται σε έργα βιτρίνας. Η παράταξή μας το καταψήφισε.
Καταψήφισαν επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση, Ασυμβίβαστη Πορεία και η Ανυπότακτη Πόλη.
9. Παραχώρηση μέρους της κεντρικής πλατείας Αγ. Αναργύρων για διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων:
Η διοίκηση του δήμου πρότεινε να παραχωρήσει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων-πρωτοχρονιάς μέρος της κεντρικής πλατείας των Αγ. Αναργύρων και άλλων χώρων του Δήμου τους οποίους δεν προσδιόρισε, σε ιδιώτες για να το εκμεταλλευτούν εμπορικά, με αντάλλαγμα π.χ. φωταγώγηση της πόλης. Η παράταξή μας καταψήφισε την πρόταση, και πρότεινε να προταθεί συνεργασία με τους ΕΒΕ της πόλης για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία.
10. Έγκριση ή μη αιτήσεων έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης τετρ. μέτρων για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Οι εταιρίες WIND και VODAFONΕ ζήτησαν να εγκριθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις τους με τις οποίες δήλωναν τετρ. μέτρα στις οδούς Δραγατσανίου αρ. 4 Αγ. Ανάργυροι και Τζαβέλλα αρ. 4 για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας .
Οι αιτήσεις καταψηφίστηκαν ομόφωνα.

dimotiko simvoulio 111-page1 copy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *