Ενημέρωση 5ης συνεδρίασης Δ.Σ.

Στην 21η (5η νέου Δ.Σ.) τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού στις 8/11/2019 συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα πιο κάτω θέματα:

Με πρωτοβουλία της παράταξης μας “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” κατατέθηκε ψήφισμα κατά του άρθρου 178 του “αναπτυξιακού Νόμου” (Ν.4635/2019) που θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα υπηρεσιών όπως το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός και η αποκομιδή απορριμμάτων. Συνέπεια της τυχόν ιδιωτικοποίησης τέτοιων υπηρεσιών θα είναι αθρόες απολύσεις και η αύξηση των ανταποδοτικών τελών με χειρότερες τις παρεχόμενες υπηρεσίες .

Ο Δήμαρχος, αφού ενημέρωσε πως ο νόμος δεν επιφέρει αλλαγές (άραγε γιατί συντάχθηκε;), αρκέστηκε σε μια δήλωση περί διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού . Τέλος κάλεσε τους Δημοτικούς συμβούλους του σε ψήφο κατά συνείδηση. Όλως τυχαίως οι “ανεξάρτητοι” και “αχρωμάτιστοι” δημοτικοί σύμβουλοί που στηρίζουν τη διοίκηση ψήφισαν ΛΕΥΚΟ.

Το ψήφισμα, όπως διαμορφώθηκε, υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και εγκρίθηκε με ψήφους 21 υπέρ και 1 κατά:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο «Αναπτυξιακός Νόμος» (ν.4635/30-10-2019 ), μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών μέτρων,  με το άρθρο 178 αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε, για να ανοίξει ακόμα περισσότερο το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου,  την ίδια στιγμή που χτυπάει τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Συνέπειες της εφαρμογής του νόμου θα είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αύξηση των δημοτικών τελών, με το μάρμαρο να το πληρώνουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ οι ιδιώτες που θα εμπλακούν θα έχουν εξασφαλισμένα κέρδη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων-Καματερού δηλώνει:

1. Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 178 και συνολικά του νόμου.  

2. Δεσμευόμαστε ότι δε θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 178. 

3. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την κάλυψη των αναγκών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. 

4. Διεκδικούμε υπηρεσίες των δήμων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες των δημοτών και δε θα τους επιβαρύνουν. 

Σε επόμενο ενδιαφέρον θέμα της συνεδρίασης, το οποίο μάλιστα εισήχθη ως έκτακτο, αποφασίστηκε η μείωση από το υπουργείο εσωτερικών των τεσσάρων (4) εγκεκριμένων θέσεων Ι.Δ.Ο.Χ σε δύο(2)!!! Ξαφνιαστήκαμε αρνητικά με την ανωτέρω απόφαση, αφού ο Δήμαρχος ουσιαστικά δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού. Έτσι, με πρόσχημα την οικονομική “στενότητητα (η οποία δεν ισχύει για απευθείας αναθέσεις εξωτερικών συνεργατών, μελετητών -συμβούλων κτλ )1 και την πληρότητα των διευθύνσεων, στερεί από τους Δημότες τις υπηρεσίες δυο επιπλέον εργαζόμενων και μάλιστα στην κοινωνική υπηρεσία !!!

Σύσσωμο το ΔΣ απέρριψε αίτημα της ΕΡΓΟΣΕ για εργοταξιακή χρήση του χώρου που ανήκει στο Δήμο μας, για τις ανάγκες του έργου αναβάθμισης του σιδηροδρομικού διαδρόμου από Σ.Σ. Πελοποννήσου μέχρι τις Τρεις Γέφυρες:

Η κύρια είσοδος της πόλης μας, από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, χρησιμοποιείται από την ΕΡΓΟΣΕ από το καλοκαίρι ως χώρος εναπόθεσης αποβλήτων εκσκαφών (οικοδομικά υλικά, μπάζα κτλ). Στον ανωτέρω χώρο αιτείται να λειτουργήσει εργοτάξιο με μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών (σπαστήρας). Η “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” καλεί τους δημότες σε επαγρύπνηση, ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Η Δημοτική αρχή οφείλει να δράσει άμεσα, όχι μόνο για να μη λειτουργήσει το εργοτάξιο, αλλά και για να καθαριστεί ο χώρος και να αποδοθεί στους δημότες.

Την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη μελέτης και δημιουργίας φακέλου προς τον Ο.Α.Σ.Α . για Δημοτική Συγκοινωνία αποφάσισε το Δ.Σ. Με μία πρόχειρη και γενικόλογη εισήγηση η δημοτική αρχή εμφανίζεται διατεθειμένη να διερευνήσει τις δυνατότητες δημιουργίας Δημοτικής συγκοινωνίας. Η “Αλληλεγγύη η δύναμή μας’’ θεωρεί αναγκαία τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας στο Δήμο μας. Μιας δημοτικής συγκοινωνίας χωρίς οικονομική επιβάρυνση (άμεση ή έμμεση), που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και θα επιτρέπει τη σύνδεση των δύο κοινοτήτων. Σε μία τέτοια προσπάθεια θα σταθούμε αρωγοί.

Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η εισήγηση για την δημιουργία εθελοντικών ομάδων φύλαξης παιδικών χαρών !!!

Δίχως να συνυπολογίσει τους κινδύνους, τις πιθανές αντεγκλήσεις και άλλα προβλήματα, η Δημοτική Αρχή θεώρησε πως η διαφύλαξη της περιουσίας του Δήμου, αλλά και της δημόσιας τάξης, μπορεί να ανατεθεί σε εθελοντές γείτονες, γονείς κ.τ.λ.

Έπειτα από τις ισχυρές αντιρρήσεις μας (και σύσσωμης της αντιπολίτευσης) υπήρξε αναδίπλωση και τελικά η εισήγηση περιορίστηκε μόνο σε εθελοντές υπεύθυνους ανοίγματος- κλεισίματος των παιδικών χαρών.

Υ.Γ. Ανεξαρτητοποιήσεων συνέχεια… Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της προηγούμενης Διοίκησης ανεξαρτητοποιήθηκαν. Με σαφή φιλοκυβερνητικά χαρακτηριστικά οι δηλώσεις τους. Προβλέπουμε αναταράξεις και διενέξεις με τη Δημοτική Αρχή για την εκπροσώπηση της δεξιάς στο δήμο μας . Αναμένουμε …

Άγιοι Ανάργυροι- Καματερό

                                                                         14 Νοέμβρη 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *