#GDtrial: Η Δίκη της Χρυσής Αυγής, Ημέρα 1η, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

GDtrial_kosmos allos_dromos_GDtrialΓια την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

1. Η σημερινή απουσία της ηγεσίας της Χ.Α από την αίθουσα του Κορυδαλλού είχε προαναγγελθεί, καθώς ως γνωστόν δεν είναι δυνατό να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή των απόντων. Η κίνηση αυτή, όπως πιθανότατα και ο μη ορισμός δικηγόρου για έναν από τους 69 υπόδικους, παραπέμπει σε μια τακτική “κατενάτσιο”, με προφανή στόχο την απαξίωση της διαδικασίας και την ηρωοποίηση της ηγεσίας. Οι μερικές δεκάδες οπαδοί της Χ.Α επευφημούσαν σήμερα τον “Πρόεδρο” (sic) που “τους ξεφτίλισε”, που έπαιξε δηλαδή κρυφτό και δεν κάθισε στο σκαμνί με τους άλλους, εκ των πραγμάτων “δευτεροκλασάτους” συγκατηγορούμενούς του.

2. Λόγω του κωλύματος με τον δικηγόρο, που οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας για τις 7 Μαϊου, δεν ήταν δυνατό να υποβληθεί σήμερα η ένσταση για τη μεταφορά της δίκης σε καταλληλότερη αίθουσα. Το αίτημα θα υποβληθεί με την επανέναρξη της διαδικασίας, στις 7 Μαϊου. Η καθυστέρηση αυτή, σκόπιμη και επιθυμητή για τους νεοναζί, δεν είναι απλώς διαδικαστικό ζήτημα. Έχει πολιτικό βάρος. Καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, και καθώς η ατζέντα που θέτει το πολιτικό σύστημα (οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα πεδία της ηθικής και της ασφάλειας που ευνοούν την Ακροδεξιά) δουλεύουν υπέρ μιας “σοβαρής Χ.Α”, αυτή η τελευταία θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί πολιτικά το χαμένο χρόνο, ώστε να ξεθωριάσει κι άλλο η μνήμη των πιο πρόσφατων εγκλημάτων της -αυτών που οδήγησαν, καθυστερημένα έστω, στη δίωξή της- και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το κλίμα που δημιουργούν οι δυνάμεις του “δημοκρατικού τόξου”.

3. Εδώ, σ’ αυτά τα κενά που θα δημιουργούνται, άλλοτε σκόπιμα λόγω Χ.Α, άλλοτε λόγω της προβλεπόμενης διαδικασίας, είναι που αποκτά αξία η εγρήγορση του αντιφασιστικού κινήματος. Το μεγάλο στοίχημα της δίκης, η καταδίκη των δραστών και των ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων της Χ.Α, δεν θα κερδηθεί αν μείνει στους τέσσερις τοίχους της δικαστικής αίθουσας.

4. H εγρήγορση αυτή δεν είναι αφηρημένη. Έχει συγκεκριμένους στόχους:

α) Την προστασία των μαρτύρων. Η σημερινή επίθεση και ο τραυματισμός τριών μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς και μικρότερης σημασίας επιθέσεις και προπηλακισμοί στους δρόμους γύρω από την δικαστική αίθουσα, δείχνουν ότι η παρουσία των αντιφασιστών και της Αριστεράς στο δρόμο δεν απαιτείται απλώς για συμβολικούς λόγους.

β) Την επίσπευση της δίκης. Μια διαδικασία που καθυστέρησε ήδη ανεπίτρεπτα, δεν νοείται να παρεμποδίζεται με τερτίπια των ναζιστών ή να αφήνεται στο έλεος γραφειοκρατικών εμποδίων.

γ) Τη μεταφορά της δίκης σε προσβάσιμη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας, για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής δημοσιότητάς της. Η ακαταλληλότητα της αίθουσας (που σήμερα είχε σχεδόν καταληφθεί από συγγενείς των κατηγορουμένων) και οι δυσχέρειες στην αίθουσα των δημοσιογράφων (γαλλίδα ανταποκρίτρια μεγάλου μέσου σχολίαζε σιβυλλικά την κατάσταση ως “bordel”), είναι γνωστές από καιρό. Το ζήτημα όμως δεν είναι να φύγει απλώς η δίκη από τον Κορυδαλλό, όπως ζητούσε ένα από τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι να μεταφερθεί σε προσβάσιμο χώρο του Κέντρου, ώστε να διασφαλιστεί με τον βέλτιστο τρόπο η δημοσιότητά της.

δ) Την απόκρουση της ρατσιστικής και αντιπροσφυγικής υστερίας, που ενισχύει το σχέδιο της Χ.Α. Με τα ΜΜΕ να οργανώνουν σχεδόν αντιπροσφυγικές πολιτοφυλακές, στην προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση, με συγκεκριμένα μέσα να καλούν σε βύθιση σκαφών και πνίξιμο των προσφύγων, η Χρυσή Αυγή έχει έναν απροσδόκητο (;) σύμμαχο στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει από τα διακυβεύματα της δίωξής της ως εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο. Η αντιστροφή αυτού του κλίματος είναι επείγουσα -και γι’αυτό την κύρια ευθύνη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρότερη δύναμη της Αριστεράς. Η ανταπόκριση στην ευθύνη αυτή δεν περνάει μόνο από τη θεσμική παρουσία. Χρειάζεται επίσης κινηματική και ενσώματη εμπλοκή. Αν μη τι άλλο, δεν ασχολούνται όλα τα μέλη του κόμματος με τη διαπραγμάτευση.

Πηγή: RedNotebook

 

FBBANNERENG

 

Όπλο μας η ενημέρωση της κοινής γνώμης

Με μία σημαντική καθυστέρηση που έχει ήδη κοστίσει στην Ελληνική Δημοκρατία ξεκινάει σήμερα 20 Απριλίου η δίκη της Χρυσής Αυγής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Η καθυστέρηση εντοπίζεται σε δύο κομβικά χρονικά σημεία: πρώτον στην έναρξη των ποινικών διώξεων που θα οδηγούσαν στη δίκη και δεύτερον στην καθυστέρηση της έναρξης της ίδιας της δικαστικής διαδικασίας.
69 άτομα, ανάμεσά τους και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για δολοφονία, βίαιες επιθέσεις, οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για μια δίκη η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Όλη η δράση της Χρυσής Αυγής αναφέρεται λεπτομερώς στις 1109 σελίδες του αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.
Ένα σημαντικό θέμα πού έχει ήδη προκύψει είναι η διεξαγωγή της δίκης εντός των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, σε μια, κοινά παραδεκτή, ακατάλληλη αίθουσα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχουν 153 θέσεις για το κοινό, 128 για δικηγόρους, ενώ οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται σε διπλανή αίθουσα και θα παρακολουθούν τη δίκη από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η τοπική κοινωνία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ έχουν ήδη αντιδράσει αλλά χωρίς ανταπόκριση απο τους υπεύθυνους.
Έως σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε μια παράξενη αμηχανία γύρω από τη δίκη. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν ξέρει καν πότε και πώς θα δικαστεί η Χρυσή Αυγή. Ακόμα περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι σε αυτή τη δίκη δικάζονται μόνο οι φυσικοί δράστες των εγκλημάτων. Από την άλλη μεριά παρατηρούμε μία σαφή επιχειρησιακή αδυναμία να διασφαλιστούν τα εχέγγυα για την ομαλή διεξαγωγή της δίκης ενώ παράλληλα βλέπουμε ότι ελάχιστα απασχολεί το δημόσιο διάλογο.
Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης. Πρώτον, να γίνει μια δίκη αντάξια ενός κράτους δικαίου και δεύτερον, να “έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά” ώστε παρά τις όποιες καθυστερήσεις, η ελληνική δικαιοσύνη να επιτελέσει σωστά το έργο της, διασφαλίζοντας ως οφείλει τη δημοκρατία.

Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να διαλύσουμε το φόβο και να εξαλείψουμε την άγνοια με όπλο μας την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Η δίκη & τα σχετικά έγγραφα

Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία. Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008.

Στις 20 Απριλίου 2015 θα αρχίσει μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για μια διαδικασία-μαμούθ, που προβλέπεται να κρατήσει πολλούς μήνες. Πολιτική αγωγή θα παρίσταται σε τρεις υποθέσεις: στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στην υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους αιγύπτιους αλιεργάτες, καθώς και στην υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Θεωρούμε ότι η δίκη αυτή μάς αφορά όλες και όλους, γιατί η έκβασή της θα αποτελέσει σταθμό τόσο στα πολιτικά πράγματα του τόπου όσο και στην ελληνική κοινωνία. Η ίδια η Χρυσή Αυγή πασχίζει να καθιερώσει ένα καθεστώς φόβου και συσκότισης σε σχέση με τη δράση της. Η οργάνωση έως τώρα, σε όποια δίκη εμπλέκονταν βουλευτής της, στέλεχος ή μέλος της, καταλάμβανε το χώρο εντός και εκτός της αίθουσας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.Λόγω της τεράστιας σημασίας αυτής της δίκης, θεωρούμε υποχρέωσή μας τη στενή παρακολούθησή της και χρέος μας την άρση του φόβου.

Μείνετε ενήμεροι στο http://goldendawnwatch.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *